Is het zinvol om de buitenzijde van de kelder en de buitemuren onder het maaiveld te isoleren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Is het zinvol om de buitenzijde van de kelder en de buitemuren onder het maaiveld te isoleren?

afbeelding van driezze
25/04/2017 - 21:44
Is het zinvol om de buitenzijde van de kelder en de buitemuren onder het maaiveld te isoleren?
 
De reden waarom ik dit wil doen is om de koudebrug tussen vloer en muurisolatie te verkleinen. En omdat de keldermuur vochtig is (heb ik gemerkt tijdens het boren in de muur),hiervoor wil ik een coating op basis van bitumen gaan aanbrengen op de buitenmuur van de kelder.
 
Gaat extra isolatie onder het maaiveld een gunstig effect hebben om de koudebrug tussen vloer en muurisolatie te verkleinen?
 
Huidige situatie:
Huis van de jaren 50 met volsteense muren, spouwmuur van 6 cm opgevuld met Knauf Supafil. Alu ramen met HR beglazing.
Celit onderdak en 24cm dakisolatie. 8cm vloerisolatie XPS dewelke stopt aan de welfsels van de kelder (wegens plaatsgebrek), in de kelder heb ik de XPS platen tegen het plafond bevestigd. Geen kruipkelder.
De vloerisolatie sluit NIET aan op de muurisolatie.
 
Alvast bedank voor jullie reactie.

3 Reacties

afbeelding van geert devos
29/04/2017 - 13:34

als je je buitenmuur toch al vrijmaakt om deze met een waterdichte coating te bestrijken is er geen tegenindicatie om er ook een XPSplaat of dergelijke tegen te gaan kleven. zal alleen maar je energieverlies via onderste deel van de muur verkleinen.

Ik zou het zeker doen

afbeelding van driezze
02/05/2017 - 08:06

Na enkele dagen forums te hebben doorzocht denk ik dat de XPS weinig nut heeft als ik mijn muur niet onderkap.

Nu ben ik dus aan het overwegen om mijn buitenmuur te onderkappen, bijkomend voordeel is dat ik dan een nieuwe vochtwering kan steken. Aangezien de binnenkant al afgewerkt is kan ik enkel nog langs de buitenmuur onderkappen. Is het voldoende om enkel de buitenmuur te onderkappen ter hoogte van het maaiveld? Of dient dit te gebeuren op de fundering?

Iemand ervaring mee?

Onderkappen gebeurt ter hoogte van maaiveld net bovven de eerste steen. Het is ook daar dat de waterkeringsfolie bij nieuwbouw geplaatst wordt! Maar het moet op de volledige dikte van de buitenmuur gebeuren. dit heeft echter enbkel invloed op grondwater die dan niet je buitenmuur kan klimmen.... Werkkt beter tegen vocht dan bitumenlaagje smeren....
Plus het is moeilijk uit te voeren werk die je enkel meter per meter mag doen en telkens de mortellaag moet laten drogen om geen verzakkingsproblemen te hebben!!!
alternatief kan je ook om de zoveel cm een gat boren en in de Gamma/Hubo/Plan-it/Brico een speciaal vochtweringsproduct voor injectie kopen. Is wel veel duurder dan waterkeringsfolie maar spaart je enorm veel werk en geen stabiliteitsrisico terwijl je a je muur werkt.