hergebruik hemelwater + vijver/wadi tuin

We hebben een dubbel probleem: bij piekbuien blijft het water op het terras staan en loopt soms onder deur van berghok binnen + in droge zomers hebben we te weinig hemelwater om de tuin te sproeien.

De situatie nu: hemelwater van dak loopt in soort grote open bak en het teveel loopt via overloop in de riool.De bak is versleten: folie lek + balken vermolmd.

We willen dus een nieuw systeem: mogelijk met een put voor hergebruik (wasmachine, tuin; wc lijkt al moelijker want op eerste verdieping) + vijver in de tuin

Welke vakmensen kunnen ons daarbij helpen?

Bedankt alvast,

Greet

Reacties

Ik ben geen vakmens, enkel wat ervarings-info en links.

De kwaliteit van het opgevangen regenwater en wat je er daarnaa mee kan aanvangen hangt sterk af van het type dakbedekking; bv bitumen en groendak levert potentieel problemen, standaard dakpannen en sommige epdm bv zijn ok. Zie https://www.eautarcie.org/nl/03f.html

Het volume van een regenwaterput hangt vooral af van het horizontale oppervlak van het dak. Een deeltje van wat neervalt zal verdampen. Neerslaggegevens kan je bij kmi vinden. https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaatatlas/klimaat-in-uw-gemeente

 

  Deze methode is eenvoudig en mogelijk voldoende voor de grootte van een regenwaterput:https://www.eautarcie.org/nl/06c.htmlAls ik deze methode gebruik, en geen droog seizoen neem (april is wel meestal de maand met de minste regenval) dan kom ik op: 95m², dakoppervlakte maal 84mm/m²/y (gem. jaarlijkse regenval in onze gemeente) geeft dat 95m²*0.84m=80m³. En dat dan delen door 12=6.7m³. Onze regenwaterciterne is 10m³. We zijn reeds zeer zuinig met water, en moeten soms nog zuiniger omspringen met het regenwater, ttz we verbruiken meer dan er op ons dak valt of bijgehouden kan worden. Mijn vriendin denkt dat de put in de winter soms wel overloopt, dus eigenlijk een beetje te klein is.

 

  Elders op die website spreekt de auteur over een veel ruimere 160l/m² dakoppervlak, wat bij ons op 15m³ zou neerkomen.

 

  Twee kleinere putten heeft ook voordelen, maar maakt het allemaal weer ingewikkelder, fragieler en duurder. Die website eautarcie beschrijft een uitvoerig en verregaand "Pluvalor" systeem (EDIT, bij ons is het niet zo uitvoerig)

 

  Wij gebruiken het (EDIT: regenwater) voor alles behalve koken, drinken en tanden poetsen. Maar er zijn ook eenvoudiger oplossingen waarbij je wat minder bespaart maar het bv enkel voor toilet gebruikt, waarbij je het niet of slechts heel grof hoeft te filteren.

 

  Een waterpomp kan normaalgezien water EDIT meerdere verdiepingen (afhankelijk pomp)  omhoogpompen. Bij ons twee verdiepigen, en we douchen er daar mee.

 

  Deze uitleg was wat algemeen. Vast hebben vakmensen iets meer uitleg, zoals het oppervlak van uw dak, nodig om uw situatie beter te kunnen beoordelen. Het kan met uw beschrijving nog steeds een rijwoning of een boerderij met vele schuren betreffen  :-)

Dank je wel voor je informatie, Bram. We hebben een rijhuis van 6 m, gesloten bebouwing: een plat dak 48 m2 en een aangebouwd schuin dak met veluxramen (geen idee hoeveel m2, zal 's moeten meten); ik dacht aan systeem om bij overloop van put in de tuin te kunnen lozen. Ik zal de websites alvast 's bekijken.

Zoek in je buurt iemand die grondwerken doet en vraag een offerte voor plaatsen regenwaterput.

Ja, misschien is dat het beste om zo te beginnen. Ik hoopte op een totaaloplossing : waterput + vijver, maar het is vast beter om met één ding te beginnen. BEdankt.