Heet water | Ecobouwers.be

U bent hier

Heet water

29/10/2016 - 00:43
Bke

Een ander vraagje...

Wat is de ecologisch verantwoordste (denk aub binnen alléén dat paradigma) manier om heet (afwas)water in de keuken te krijgen (+waarom is het die volgens jou), als de mogelijkheden zijn:

1 ineens afwassen IN de grootste kookpot, terwijl die heet op de inductiekookplaat wordt
(lijkt me tot nog toe de beste optie, maar weinig comfortabel voor grotere af-te-wassen-dingen)
2 een alles-in-een kokendwaterkraan
(lijkt me de minste, na de 'k-vermeld-ze-niet-eens-optie om een extra waterkanaal te leggen vanaf de doorstromer die het water in de badkamer verhit)
3 een electrische waterkoker en de inhoud overgieten in de spoelbak
(sowieso een stuk comfortabeler dan 1)
4 een afwasmachine, die draait op 100% bio-afbreekbare tabs
(probeer ik te mijden omdat: extra risico op 'n lek; lawaai dat je niet zomaar stop kan zetten als 'ineens' neurologische stoppen bijna doorslaan en er hoge nood aan stilte is; wéér een ding dat ge wilt/moet vervangen als 't kapot gaat; als ge héél veel pech hebt, gaat het kapot zonder dat je het direct merkt en eet je middelresten op; enz )
5 een relatief zware (en veilige, als dat te vinden is) dompelaar in de spoelbak steken
(die lijkt me dan weer erg handig wegens ook buiten te gebruiken, al of niet met regenwater, voor allerlei toepassingen - en in theorie kan dat ding ook bestaan op een manier dat je er vlot melk en soep enz mee kan opwarmen, maar blijkbaar niet meteen te vinden, en dan heb je er twee nodig of je afwaswater is al vuil voor je eraan begint)
6 een boven-de-tafel muurhangend waterkokertje met kraantje zoals oma had
(maar ook extra risico op lekken, hoewel snel ontdekt, maar 'ik verplaats de keuken even' is ook geen eenvoudig idee meer, je kan er anderzijds vlot een semi-automatische koffiezet van maken als je'm gewoon hoog genoeg zet)

Pff... Het is een veel te moeilijke wereld, vol met véél teveel dingen.

Daarom, alvast dank voor inbreng,

Bke

20 Reacties

31/10/2016 - 08:58

Oei; bke,

Het is idd een moeilijke wereld voor jou. Ter info: ik denk dat al een 30 jaar de afwasmachine fabrikanten verplicht zijn een lekbeveiliging in te bouwen in de afwasmachines. Dus bij lek stopt de kraan met water leveren. En de betere toestellen zijn echt wel fluisterstil.
En voor de rest lijk je me zeer graag af te wassen en te koken.

Meestal ecologische: die grote zonneboiler met je afwasmachine.

Walter

31/10/2016 - 10:59
Bke

walter-8 wrote:

Oei; bke,

Het is idd een moeilijke wereld voor jou. Ter info: ik denk dat al een 30 jaar de afwasmachine fabrikanten verplicht zijn een lekbeveiliging in te bouwen in de afwasmachines. Dus bij lek stopt de kraan met water leveren. En de betere toestellen zijn echt wel fluisterstil.
En voor de rest lijk je me zeer graag af te wassen en te koken.

Meestal ecologische: die grote zonneboiler met je afwasmachine.

Walter

Hey Walter,

Ik ben niet bang dat de machine zelf begint te lekken. Maar ik kom net van zowat 20% van m'n hele huis afbreken - onder andere door een zéér miniem jarenlang lekje in 'n niet-zichtbaar stuk van de waterleiding.

Als ik ooit es een architect tegenkom die naar MIJN noden wil meedenken, bouw ik me gegarandeerd m'n ideale knotsgekke iedereen-verklaart-me-gek-plekje. 

Waarin zowel leidingwater als regenwater op dezelfde plek binnenkomt. En waar je nooit nood hebt aan een fitness-abonnement, en nog minder aan een reminder-app, om voldoende sport en spiertraining te krijgen.

Leidingwater: zowel meter, leiding, en de enige (w&k)kraan in huis: BOVEN een watervast gietvloertje geplaatst dat vollédig afwatert naar een afvoerput. Een superstevige massieve spoeltafel én een bad op wieltjes (in het beste geval zelfs de beide tesamen, mits behulp van een overal-inzetbaar-trapje met dito eigenschappen) dat in de ruimte tussen beiden kan gerold. En weer weg, zodat alle kamerplanten eenvoudigweg en zonder veel vies te maken in de keuken/badkamer vlot een wekelijkse douchebeurt kunnen krijgen.

Regenwater: het (bijkbaar-al-even-ongelofelijk-moeilijk-om-verstaanbaar-uitgelegd-te-krijgen) systeem van hoog-genoeg-geplaatste vorstbeschermde communicerende vaten aan de buitenmuur + doorvoer van een tuinslang, die aan de binnenmuur aan een hoog-genoeg-geplaatst haakje hangt tot het gebruikt wordt. 

(en bij een eventueel lek van wat dan ook, stroomt alles gewoon ineens naar waar het niks schade oplevert)
(en in dat theoretisch vormveranderende plekje is het toilet dicht genoeg in de buurt om na de dagelijkse flush die tuinslag even in de spoelbak te hangen terwijl handen worden gewassen - JA, de 1xdágelijkse flush, ja, tenzij er buikgriep onder de bewoners heerst of zo - nu plas ik ook gewoon m'n blaas leeg in een plaspot en als ik stoelgang moet maken, is het de moment om die even te legen.)
(en in hypothese met een gesprekspartner, hoor ik die al opperen: 'jaja, ecologisch verantwoord en gratis consequent sport, al wat je wil - maar wat als ge oud of ziek of versleten zijt?' Awel he: 'Dan ben ik oud of ziek of versleten. En minstens één van die drie word ik sowieso. Dat zal altijd, eender waar, eender hoe, niet fijn voelen. Overigens: dat ideale plekje is een gelijkvloers bungalow'tje. Nu woon ik met een verdiep, omdat ik het niet mocht/kon bouwen, en omdat het beste bungalow'tje, dat ik betaalbaar vond, op een bergwand stond. Toevallig heb ik dit jaar nog: een drietal dagen op alleen armkracht door het hele huis kunnen bewegen, en daarna nog een week op alleen handen en knieën, en daarna nog een dikke maand met twee stokken. Het is dus niet dat ik wat onderschat. Dat doe je vanzelf nooit meer, eens je noodgedwongen, halflam, op de grond liggend, in een plastic zakje hebt gekakt. Overigens was dat hét moment der momenten in m'n leven, waarop ik naar 'n plekje, zoals ik in gedachten heb, heb verlangd.

'Je maakt alles zo ingewikkeld' zeggen ze vaak tegen me. En ik zucht, en denk: 'net helemaal niét!' Ach. Ik kreeg, in m'n hele leven tot nog toe, niet eens één serieus gesprek erover met een architect, of een ander, overeind. Men hoort en begrijpt telkens wat anders dan wat wordt bedoeld, interpreterend vanuit éigen verwachtingen en noden. Het is een linguïstische miserie. Men veroordeelt snel, als niet al volstrekt metéén, tot 'niet realistische dromer,' en 't vaakst nog zonder eerlijke beschouwing van een aangekaart idee, laat staan met aanvaardbare argumenten die de verwerping onderbouwen.

Ik ben nochtans een énorme luxe-lover en comforthoer. Alleen heb ik wel een enorm afwijkende definitie van het woord 'comfort' - blijkbaar.

Nu ja, anderzijds. Als zowel meter als kraan boven zo'n vloertje met afvoer staan, kan zo'n wasmachine er wel veilig bij. Maar da's hier (nog) niet het geval.

31/10/2016 - 11:40

echt ecologisch is geen van alleen, omdat alle oplossingen elektrisch zijn.  maar het handigst lijkt mij een waterkokertje aan de muur je maakt daar zoveel warm water mee als je nodig hebt, en zo warm als je zelf wenst.  normaal sluit je die aan op de plaats waar je koudwaterkraan zit (meestal boven de gootsteen) en dus heb je geen extra risico op lekken.  en die waterkokertjes hebben ook een koudwaterkraan.

31/10/2016 - 15:21
Bke

Maar Hans, de alternatieven bekeken... lijkt electriciteit, komende van 100% waterkracht uit reeds bestaande, niet uitbreidende-wel-onderhoudende, én met voorziening voor behoud van vissenbestand waterdam, in nabije regio...
toch wel de ecologisch meest verantwoorde keuze?

(ik moet nog omschakelen, dus geef aub argumenten waarom keuze voor niet-autarke zonne-energie, windcentrales, biomassa, of iets waar ik nog niet aan denk, beter zou zijn)

31/10/2016 - 16:50

Met waterkracht elektriciteit maken, dan die elektriciteit transporteren, een aantal keren omvormen via transformatoren etc. is een hoogtechnologisch en kostbaar proces. Er is bovendien veel werk en veel organisatie voor nodig om dat proces in stand te houden.

 

Water opwarmen en koken op een goede houtkachel, is oneindig veel simpeler, duurzamer en men blijft meer onafhankelijk. Met de energie in 1 kilogram droog hout kan men gemakkelijk een groot bad met heet water vullen. In het stookseizoen hoeft er zelfs geen gram hout extra voor verbrand te worden.

 

31/10/2016 - 17:34

Hoe je het ook draait of keert de aanmaak van warm water zal altijd extra energie vragen, je krijgt dat er nergens gratis bij.

Voor de opwarming van dat water kan je kiezen uit veel verschillende energiebronnen, van zeer schadelijk voor het milieu tot zo goed als onschadelijk voor het milieu.

Als je kiest voor energieopwekking door middel van verbranding (steenkook, olie, hout , gas) zal je hierbij altijd het milieu extra belasten. Bruinkool, steenkool en olie scoren hierbij het slechtst, aardgas scoort hierbij het best.

Als je kiest voor wind- water- of zonneenergie zal die opwekking normaal altijd veel milieuvriendelijker zijn dan bij de hierboven genoemde energiebronnen.

Kies je voor deze zogenaamde schone energiebronnen dan is de meest aangewezen drager hiervoor elektriciteit. Je kiest dan wel best voor een leverancier die met zekerheid de geleverde elektriciteit opwekt met deze bronnen en niet door verbranding van gelijk wat.

Dus, de electriciteit uit die waterkrachtcentrale lijkt mij ecologisch in eer en geweten een zeer goede zaak.

31/10/2016 - 18:20

charel wrote:

Hoe je het ook draait of keert de aanmaak van warm water zal altijd extra energie vragen, je krijgt dat er nergens gratis bij.​

Is dat zo Charel ?? 

 

En wat als men de warmte, die nodig is om de woning te verwarmen, gewoon ook gebruikt om er mee te koken of er warm water mee te maken ?

 

31/10/2016 - 18:56

"Is dat zo Charel ?? 

En wat als men de warmte, die nodig is om de woning te verwarmen, gewoon ook gebruikt om er mee te koken of er warm water mee te maken ?"

Je kan de warmte van de kachel ofwel voor 100 procent gebruiken om de ruimte te verwarmen, ofwel voor 100 procent om warm water aan te maken, ofwel voor bijvoorbeeld 60 procent om de ruimte te verwarmen en 40 procent om warm water aan te maken.

Het stuk energie dat nodig is om dat water te verwarmen is dan ten koste van de ruimteverwarming tenzij je dat afwaswater niet warm laat verdwijnen uit de woning. Dus na de afwas eerst dat afwaswater naar zijn oorspronkelijke temperatuur laten afkoelen alvorens je de stop uittrekt. Op die manier kan die warmte wellicht voor het grootste deel terug gerecupereerd worden.

​Dit kan trouwens een tip zijn bij het nemen van een warm bad. Pas uren later, nadat het badwater zijn warmte heeft afgegeven aan de binnenruimte, het bad laten leeglopen.

31/10/2016 - 19:34

Charel, zo doe ik het eigenlijk al heel mijn leven. Als we hier een bad nemen dan wordt het badwater meestal door meer dan 1 persoon gebruikt. Daarna wordt een beetje waspoeder aan het gebruikte badwater toegevoegd en wordt het wasgoed erin gegooid. De volgende dag gaat dit wasgoed zonder voorwas in de wasmachine. Het koude, erg nuttig gebruikte badwater wordt daarna, zonder warmteverlies, weggespoeld.

31/10/2016 - 20:05

Daar heb ik respect voor Dirk. Zelf gaan we ook een heel stuk in die richting, we gaan echter nog niet zo ver als jij.

Maar eerlijk gezegd, zulke gewoonte's krijgen meestal weinig bijval bij de 'moderne mens'. Een meewarige blik is meestal de reactie hierop.

01/11/2016 - 07:51
Bke

"Met waterkracht elektriciteit maken, dan die elektriciteit transporteren, een aantal keren omvormen via transformatoren etc. is een hoogtechnologisch en kostbaar proces. Er is bovendien veel werk en veel organisatie voor nodig om dat proces in stand te houden."
Ahja, ja, daar betaal ik dat bedrijf en de leverancier dan ook voor he. Volgens berekeningen zou zonnepanelen installeren mij evenveel kosten als +/- 30 jaar lang electriciteit laten leveren, en tegen dan levert 'afgifte aan het net' vermoedelijk al lang niets meer op, én moeten die dingen ook alweer vervangen, en die zonnepanelen zelf hebben ook hun produktiebelasting. Dan lijkt 100% waterkracht in de buurt, me veel beter, toch als ze de vissen respecteren. 'k Zal mettertijd ook wel 'n parcourtje op 12v met zonnepaneel en batterij steken om het licht en een oplaadplekje over te nemen.
"Water opwarmen en koken op een goede houtkachel, is oneindig veel simpeler, duurzamer en men blijft meer onafhankelijk."
Gisteren m'n verzamelde afwas gedaan met de grootste pot op de induktiekookplaat. Niks houdt me tegen die (eerst) in de nis van de Grundofen te warmen, he. Ik moet wel zeggen dat de afwasmachine (en dat is dan nog een klein, heel oud, eco-model) minder water verbruikt voor dezelfde hoeveelheid afwas. En hij deed z'n werk heel goed met 100% afbreekbare tabs. Die ga'k toch maar behouden, kan ook niet ontkennen dat ik het ferm gemakkelijk vind. Vooral de uit-het-zicht-stockage van vuil gerief vind ik super aan dat ding.
"Zelf gaan we ook een heel stuk in die richting, we gaan echter nog niet zo ver als jij. Maar eerlijk gezegd, zulke gewoonte's krijgen meestal weinig bijval bij de 'moderne mens'."
Da's m'n werkpunt vooral: het alleswegwassendehetewater. Wat dat betreft moet ik, tot m'n grote schaamte, bekennen dat ik vaak m'n idealen en normen en waarden plots efkes helemaal verlies :(  Ze zeggen altijd dat een douche minder water verbruikt... maar dat klopt zéker niet in mijn geval... Op m'n vorige plekje had ik een bad - een badje, want 'n zitbad is bad genoeg voor mij. En dan kon ik mezelf nog relatief vlot beteugelen: "Nee, B'ke, géén heet water extra toevoegen als het begint af te koelen, voorbij is voorbij." Of op héél pijnlijke dagen: "Ok, ok, maar toch zeker geen twééde of derde keer extra toevoegen." Maar hier is (voorlopig) alleen een douche. En ik weet niet hoé groot ze precies is, maar het is een ramp... Ik ben pathologisch in volstrekt onvermogen tijd gevoelsmatig in te schatten. 'k Probeerde al es een alarm te zetten, maar dat blijkt in praktijk ook niet te werken. Als het vlotter te realiseren was liep er, wat mij betreft, regenwater uit die kop, en trok ik me er verder niks van aan. Nu douche ik me gewoon zelden, en als ik douche, doe ik het simpelweg zolang nodig is om geheeld te raken. De zeldzaamheid ervan, vergroot de kracht van dat ritueel, versterkt dankbaarheid en respect voor al die luxe, weet je wel.
Mocht ik minder 'gewicht' van andere mensen ondervinden... kon ik een jaarabonnement op thermaalbad en sauna, hier vlakbij, nemen en daar van warmte en water gaan genieten. Da's daar bronwater dat vanzelf op die temperatuur uit de aardkorst komt, mensen komen vanuit de hele wereld daar naartoe gevlogen... Warmte en water... Tenzij je honger en dorst lijdt, is er toch niet veel dat dankbaarder zo goddelijk voelt he? Misschien ooit. Of maybe in another life... Het is al een hele marteling om even snel naar de winkel te gaan. :(
"Maar eerlijk gezegd, zulke gewoonte's krijgen meestal weinig bijval bij de 'moderne mens'. Een meewarige blik is meestal de reactie hierop."
Ik snap niet eens waaróm die 'moderne mens' waarover je spreekt, zichzelf zo'n dankbaar geluk, tijdens bv een (relatief simpele) douche wil ontzeggen door er zo vaak zo argeloos onbewust onder te gaan staan...
En 'meewarig' vind ik héél zacht en diplomatiek uitgedrukt...
Het gaat toch écht ver soms? 'n Vb: tot 2014 had ik principiëel auto noch rijbewijs, en ik herinner me een zéér pijnlijk gesprek dat ik ooit op de werkvloer had. En m'n gesprekspartner vond bijval van zowat alle andere mensen daar. Een kind in mij werd welkom overwogen (omdat ik dacht dat het in me zat...):
- Méént gij nu serieus dat gij ook maar dénkt over een kind krijgen in uw situatie?
- Pardon? 'Mijn situatie?' Wat bedoel je, ik heb toch alles wat ik nodig heb en veel meer?
- Weet gij wel wat er allemaal nodig is voor een kind?
- Euhm, niet 100%, nee, want ik heb mijn kind nog niet heb ontmoet, maar ik denk dat ge onderschat hoe ernstig ik dat al heel m'n leven overdenk.
- Maar gij hebt niet eens een rijbewijs!!!!
- Huh?? Laatst ik checkte, had ik nodig: dit lijf, een zaadcel, en verder de eerstkomende drie jaar niet veel meer dan: dit lijf, en voldoende warmte, eten, drinken, veiligheid, wat rust en ruimte.

Ik weet niet goed hoe we ontwikkelden tot: een rijbewijs zó noodzakelijk vinden om een kind groot te brengen, dat we een zwangere collega tot het nut van abortus proberen overtuigen. Terwijl ons eigen kind de hele dag in de crèche doorbrengt want papa is gaan werken, en mama moet gaan werken. Soms zelfs alleen om de kosten van die crèche te dekken en de tweede auto, die écht écht nodig is... "Want anders kan 'de klein' niet naar de crèche worden gebracht"...

1+1=666?

Ik snap er al lang niks meer van.

01/11/2016 - 11:06
Bke

"de volgende dag gaat dit wasgoed zonder voorwas in de wasmachine."
't is natuurlijk een gewéldig mooi werkend en goed overdacht systeem he, Dirk, absoluut respect en vreugd alom erom dat jullie er zo bewust mee omgaan!
Ik was gewoon altíjd zonder voorwas... En nog nooit vlekken gehad die er niet uitgaan, eigenlijk. En heb nu ook een gloednieuwe machine A+++ met eco-progs en de optie om een miniwasje te draaien met dingen die niet echt vuil zijn, om gewoon es op te frissen. Met Sodasan of Sonnett (merken die het dan weer véél beter blijken te doen bij andere dingen) bleven geurtjes nog wel es hangen, maar met 'Frosch' (is de gewone Froggy in B denk ik) lukt alles perfect. 1 à 2 keer per jaar - en als ik ziek was 'n keer extra - draai ik lakens en handdoeken en onderbroeken en dat soort dingen, wel es in de kookwas op 95°

De functioneelste en makkelijkste kleding vinden, helpt ook een stuk. Weet je wat ook echt werkt, blijkbaar? Merinowollen sokken met 'zilveraandeel' - klinkt hartstikke duur, maar valt best mee: 10€ per paar. 'k Dacht: 'es proberen' en nu ben ik nog in de testmodus, en serieus... ik (en m'n vriend ook) ben stomverbaasd. Had hoogstens verwacht dat ik er een dagje of twee langer mee zou lopen dan met gewone sokken. Maar... Wandelend, zittend, werkend, all the time: Ik weet begot niet meer wanneer ze precies zijn aangekomen, maar sinds ik ze ontvangen heb, heb ik ze dagelijks van 's ochtends tot 's avonds aan. 's nachts hang 'k ze te luchten. En voorlopig voelen en ruiken ze nog stééds elke dag als sokken die ik gisterenochtend uit de kast haalde en aantrok. Die test duurt nu al (ben gaan opzoeken:) exact 1 hele maand. Ik weet niet hoe lang jullie gemiddeld met een paar sokken doen, maar in mijn geval betekent dat alvast 4x minder wassen - en dan gaan ze vast ook 4x langer mee - dan m'n andere sokken. Lijkt me de investering waard.
 

01/11/2016 - 18:22

Gewoon elke dag je sokken verversen. Je gaat echt de planeet niet redden met je sokken een hele maand lang te dragen... 

Je kijkt beter naar je ecologische voetafdruk en vertrekt van daar uit. Je dagelijks vervoer, voedingspatroon, verwarming van je woning,..

01/11/2016 - 19:48
Bke

quote Bke: [... ben ik nog in de testmodus...]
Als de fabrikant had beweerd dat ge de'r appels kunt op bakken, had ik ook dat geprobeerd.

Daarnaast...
Los van mee met z'n allen de planeet proberen ontlasten van al ons gewicht... Ooit al es drie weken op trektocht gegaan? Of gewoon al een wandeldriedaagse? Vier weken op zee gezeten, mss, in uw geval? ;) In een busje gewoond met uwe vuile was en uw toiletpot in dezelfde 3m² als uw eten en waar ge slaapt? Hopend dat er, met wat geluk, deze week nog es een wassalon of -automaat voor uwe neus staat? Op de vlucht beland door omstandigheden? Enz.

Ik kan me geen mogelijk moment voor de geest halen waarop ik spijt zou hebben dat ik degelijke, duurzame sokken aan had, die - in geval nodig: ook wanneer niét in testmodus - na 3 maanden nog steeds geen brandhaard van stafylococcen en schimmels zijn geworden op een onderhand beenhard geworden schurende bodem van oud ureum en huidschilfers. Daarentegen kende ik - zelfs in mijn relatief zeer luxueus en comfortabel leven tot nog toe - al héél wat momenten waarop ik me erg ongemakkelijk voelde dat ik gewone, katoenen sokken rond m'n voeten had.  

... Of course, you make your own! But in my humble opinion...
Good armour is a véry important feature in the game of life.

M'n onderbroek dagelijks wisselen, daar zie'k dan weer wel 't nut van in. Da's textiel dat een belangrijke zwakke plek, vol gevoelig en vatbaar slijmvlies, raakt, die bovendien op slechts een paar cm van een lichaamsnoodzakelijke, en -inherente bacteriehaard zit verwijderd.

Maar elke dag m'n sokken in de was... als ik niet met 'n huidinfectie of voetschimmel zit, of door de modder ben gezakt,... ? Neh, da's niets voor mij. Was ophangen en rekken vullen en paren samenzoeken enz...? Neh... Echt niet :)

En zolang m'n vriendje geniet van met m'n voetjes spelen als ie op bezoek is... The test continues. ;)

(ah, en al die andere dingen die je vernoemt, bekijk ik natuurlijk óók wel allemaal he, dank je voor de aanmoediging!)

01/11/2016 - 22:23

Bke,

Ik wil je niet afbreken hoor. Maar soms denk ik dat we hier op dit forum te veel in detail gaan, onze hersenen zitten breken over kleine details. Terwijl we soms het overzicht verliezen over wat er rondom ons gaande is.

Ik ben werkzaam als technieker op een platform in Brazilie. Als ik zie wat voor een hoeveelheid aan gas er hier elke dag verbrand wordt... Gewoon maar omdat het platform niet uitgerust is om dit gas terug onder de grond te pompen. Bij momenten zijn de vlammen metershoog. Dan denk ik wel eens even waarom ik soms twijfel om met de trein te gaan of met de auto. Begrijp je?

Ik weet ook wel dat je daar niet echt rekening mee mag houden. Want zo verandert er natuurlijk niets.  Ik doe nog altijd wel mijn best om met alles zo zuinig mogelijk om te gaan. Nog beter is het om op hogere niveau's iets te bereiken, of mensen rondom jouw te overtuigen om hun levenstijl te veranderen.

Maar dat is dan ook maar mijn mening natuurlijk

02/11/2016 - 00:18
Bke

"Dan denk ik wel eens even waarom ik soms twijfel om met de trein te gaan of met de auto. Begrijp je?"
Ik denk het wel, zeeman... héél goed, zelfs... (En het is overigens nooit 'maar' jouw mening - het is jouw mening, en die mag, net als alle andere meningen, bestaan.) Maar we leven allemaal in de paradox waarin we alleen maar zeker weten dat er niets is dat we zeker kunnen weten. Laat staan wat objectief het absoluut best is.
Ik volg met een bang hartje - en een honderdste van een oogje, want meer kan ik niet aan - de projecten van Oxfam. Ik huilde samen in de psychiatrie, op het randje van euthanasie aanvragen, met een gedoctoreerd ecoloog, die ook geen toekomst meer zag. Een warm en liefdevol, maar weinig hoopgevend intermezzo - de man had zoveel meer kennis dan ik. 

Mensen rondom proberen overtuigen... Is geen sinecure. Ten eerste omdat ik niets zeker weet, en ten tweede omdat, zélfs al ben ik zo duidelijk mogelijk over het feit dat ik niets zeker weet, men telkens interpreteert (ongetwijfeld soms ook gewoon waar, hoor, i'm only human) als: 'je wil je gelijk krijgen' en plots lijkt inhoud, of waarheid, voor niemand nog relevant. Maar ik doe wat ik doe. En zeg wat ik zeg. En dat zet soms een ander aan het denken. Ik hoop dat het ook wat moois opbrengt.

En ik ben akkoord hoor, over het pietepeuteren en de miniscule druppeltjes op de loeihete globale plaat... maar weet je wat het met die 'zinloze' kleintjes is? Ze maken me blij. :) Middenin die hectische gekte van een wereld die op stelten staat en die soms zielverloren losweg over zichzelf heenraast... Kan ik domweg gelukkig worden van m'n blote voetjes voelen raken aan m'n onconventionele keukenvloer. Geen idéé of het een goed idee zal blijken achteraf, maar ik had voorlopig wat nodig daar, en nu liggen er 'tegels' (vuilvangmatjes) van 100% gerecycleerde pet-flessen.
En het is niet erg dat ik er wat geld in stak, want geld moet rollen of de economie werkt voor geen zak.
En het is niet erg dat het er voorlopig ligt, want het was toch al afval.
En het is niet erg als ik er, zodra ik de 'echte' keukenvloer gekozen heb, misschien vanaf wil, want: ze kunnen ten voordele van de projecten van Oxfam verkocht.
En ik hoef m'n vloer alleen maar te stofzuigen. Als er wat op morst zwier ik er 100% gerecycleerd keukenrol, of een dweil, over, met wat gewicht erbovenop. Ik heb een reserve'tegel' om het gat op te vangen terwijl er eentje in de wasmachine draait wegens viezigheid erop.
En ik hoef nooit te dweilen, want dat doet pijn aan m'n handen en m'n rug.

Ik gooi een profi vouwgarage over m'n geblutste 'niemand wil 'm nog'-autootje - dat wél een groene plaat heeft, en nog maar 128000km reed, en een model is dat soms met +300000 op de teller nog voor 1500€ wordt verkocht, en een volstrekt verzinkte carosserie heeft en niet geneigd is om te roesten - en ik laat 'm met al z'n blutsen en builen en gaten, technisch repareren als ie het nodig heeft. En iedereen verklaart me gek, want hij ziét er niet uit. Maar het is niet erg als er es iemand op een parking 'm een tikje geeft. En die profi garage is voorál gewoon heel handig, want ik ben niet snel geneigd 'm daar onderuit te halen voor een rit die niet echt nodig is. En als ik 'm er onderuit haal voor een rit die wél nodig is - hoef ik z'n vensters niet eerst schoon te maken van bladgroen en vogelstront.

En dat maakt me blij. En ja, ook doodongelukkig. Want ik weet het wel. Het lijkt voor medemensen alsof ik gehele van lotje getikt ben en geloof dat mijn zo-goed-als-autowrak een grote, dikke, dure, waardevolle mercedes is. Da's zoals m'n 'beenkoelers:' mensen verklaren me gek omdat ze me met 'beenwarmers' onder een rokje in de grootste hitte van de zomer lange wandelingen zien maken. Da's moeilijk voor mij. Want zo gek ben ik helemaal niet, en het is niet fijn iemand anders dan jezelf te moeten zijn. Maar het kan niet anders. Want als ik probeer uit te leggen aan mensen dat het beenkoélers zijn, omdat ik anders een wandelbroek aan moet, en het zo fijn is om de wind te voelen waaien op m'n vel... Denken ze dat ik verward, of zelfs psychotisch, ben.

Maar... het zíjn beenkoélers, en ze zijn verdomde functioneel, want: ze zijn van katoen - dat katoen slorpt alle zweet op dat van je benen loopt tijdens 16km stappen, zodat het niet oncomfortabel in je sokken en je schoenen beland - en na al de vijfde km voelt dat natte katoen heerlijk verfrissend aan je inspannende kuiten terwijl de wind z'n briesje waait. Daar is niks geks of psychotisch aan. Maar het zijn wél veel woordjes, en van de stress (een mens is een sociaal wezen en ik ben een mens en van veroordeeld worden of afgeschreven worden door andere mensen krijg ik dus stress) vaak heel snel achter elkaar tot zinnen gerateld. (Soms veel erger dan dat zelfs.) En daar worden mensen verward van, en dan verwarren ze vaak 'ik ben verward' met 'jíj bent verward'

Hoe zou ik in godsnaam ooit 'op hoog niveau' iets kunnen bereiken? Tenzij dan omdat ik bv met een hoge piet sprak, en die mens wat tranen in z'n ogen bracht terwijl ik terloops wat ratelde waaraan hijzelf nog niet had gedacht. Dat gebeurde wel es. Op een trein. Er nodigde ook es iemand me uit om deel te nemen aan een dikke denktank. 'k Voelde me enorm dankbaar om uitnodiging, en de erkenning, maar ik durfde dat helemaal niet.
Groepen. Mensen. Het inherente egovechten en veroordelen. Het altijd bang en voorzichtig op wollensokjesmoetenlopen. Ik heb bovendien belachelijk weinig kennis. Veel inzicht, associatief overzicht, en fantasie, akkoord, maar wat me aan het idee nog het meeste angst bezorgde: stel dat ge dan per ongeluk degene zijt met hét geweldige idee der ideeën, zoals dat nu zo lijkt, terwijl 50 jaar later blijkt: het was net dát wat uiteindelijk de doodsteek aan een heleboel fauna en flora gaf.

I'm just a singer with a song, gelijk de Freddy zong.

En misschién is de hele wereld gans kapot, en kunnen we alleen maar met de kleintjes ietwat samen proberen rapen en daarmee voorslenteren en hopen dat toch iéts er beter van wordt. Maar misschien is alles ook exact zoals het is, omdat het zo moet ontwikkelen, en weten we helemaal niet waarom. Je vraagt je af waarom je soms twijfelt. Maar ja, waaróm twijfel je? Wou je niet éigenlijk gewoon dat je simpelweg tevreden was, en twijfel niet bestond omdat de richting duidelijk was? Mensen zag ik op een trein rustig hun boek lezen, of hun lief per gsmberichtjes contacteren, of van elkaar als wildvreemden wat leren, enz. Terwijl in de auto's onderweg heel vaak gefrustreerd geërgerd puistenkoppen worden uitgekraakt voor 't rode licht, en dan de concentratie weer voor even alle leven vanzelf staakt in gedissocieerde overname, omdat hersenprocessen niet voor concentratie aan die snelheid zijn ontworpen...

Waarom twijfel je, waarom voelt het als een toegift om de trein te nemen? Het sociale kader lijkt te dwingen tot denken dat de auto absoluut de comfortabelste optie is. Maar ik stel voor: denk er, als je nog es twijfelt tussen de auto of de trein, es over na. Is het dat wel? Wat is de weg van de minste weerstand? Wat kan je op zo'n trein doen en wat kan je in je auto, welk van beide heeft het allermeeste potentiëel om jezelf te helpen een simpelweg tevreden gevoel te ervaren onderweg?

In mijn geval blijken zulke vragen heel vaak vanzelf te leiden tot een ecologisch zo verantwoord mogelijk voelende optie. Maar ik weet niet of dat inherent aan mensen of aan gewoon mijn leven is, maar het valt me wel op dat de meeste mensen zich die vragen zelden tot nooit stelt... 

 

02/11/2016 - 14:40

Wat ik wou duidelijk maken, gezien de titel van deze topic, was dat warm water en eten klaarmaken eigenlijk geen extra energieverbruik hoeft te veroorzaken gedurende het stookseizoen. 

 

Men kan dan, zonder extra energieverbruik, eigenlijk zo veel als men wil: in bad, in de sauna, onder de douche, wassen, afwassen, koken etc.

 

02/11/2016 - 15:20

Ik volg u Dirk. Je moet enkel proberen om die warmte binnen te houden wat in de praktijk niet altijd even gemakkelijk is.

Bij een douche loopt bijvoorbeeld al die warmte de riolering in, met een douchewarmtewisselaar kan daaruit nog iets gerecupereerd worden maar zal een groot deel toch nog altijd verdwijnen.

Wasmachine en vaatwasser: alle warmte rechtreeks het riool in.

Koken: een groot deel van de warmte slaan we met het voedsel zelf naar binnen en blijft zo in de woning. Een ander groot deel van de warmte verdwijnt via de dampkap naar buiten. Dit kan men echter zeer gemakkelijk vermijden door de dampkap te laten recirculeren.

Bad: hier kan men zeer gemakkelijk de geproduceerde warmte binnenhouden: gewoon het water pas laten weglopen wanneer het afgekoeld is en dus zijn warmte heeft afgestaan aan de binnenruimte.

Een kachel met open verbranding: Ontrekt de warme binnenlucht om ze samen met de warme verbrandingsgassen door de schouw naar buiten te sturen. Een toestel of kachel met gesloten verbranding kan hiervan al heel wat vermijden.

De noodzakelijke luchtverversing: koude verse lucht komt binnen en de gebruikte maar warme lucht wordt hierbij naar buiten gestuurd. Dit verlies kan worden vermeden door bijvoorbeeld een ventilatiesysteem waarbij de vertrekkende warme lucht zijn warmte eerst afstaat aan de binnenkomende koude lucht.

Een maatregel op zich geeft misschien geen sensationele besparing maar alles samen kan dat al goed merkbaar zijn.

02/11/2016 - 18:54
Bke

Ik volg jullie ook.

Maar was/is me allemaal té ingewikkeld. (de véle mogelijkheden, de extreme verschillen in prijscategorie ivt niet weten wat er precies nog allemaal gaat komen opduiken aan kosten, enz, enz... en dan is bovendien wat voor het ene huis de beste opportuniteit is, voor een ander niet eens interessant)
Heb anderzijds wel voorzien dat zowat álles nog relatief vlot kan zonder breekwerken, blijft zo ook een ferm interessant kot voor wie dan ook.
De recirculatiedampkap, is natuurlijk an easy one. Moet ze nog bestellen, maar... Check.

Anderzijds: 'k krijg het ervan, zit nu al een paar dagen geregeld op internet te surfen naar dampkappen. En da's weer zo... 'k kan écht moeilijk geloven dat (er iemand gelooft dat) al die reeds gemaakte 'te koop' dingen effectief een koper vinden. En zouden A+++ dampkappen niet vanzelf een stuk goedkoper kunnen aangeboden/gefabriceerd wanneer er überhaupt niks anders dan A+++ werd aangeboden/ gemaakt....

*grommelt en gaat voorlopig over op breindoodmodus*
 

02/11/2016 - 18:58
Bke

(en ik ga Hans volgen en voor het muurwandkokertje - 't is gezellig, handig, tweedehands vlot te vinden, zowat onverwoestbaar en weinig schade bij eventueel lek, 't is tegelijk een semi-automatische koffiezet, en als er een bak water op de chamottestenen kan warmen, hoeft het ook niet op te staan)