Heeft iemand kennis/ervaring ivm huis stralingvrij maken ? (elektrische straling,...) | Ecobouwers.be

U bent hier

Heeft iemand kennis/ervaring ivm huis stralingvrij maken ? (elektrische straling,...)

afbeelding van Chris De Ceuster
27/12/2017 - 23:01

We verbouwen een oud huis, en we doen dat vrij grondig.     Vroeger was er amper elektriciteit aanwezig (enkel het meest noodzakelijke, in totaal 3 à 4 zekeringen in de zekeringenkast.    We willen onze elektriciteit totaal vernieuwen, maar het valt nu echt wel op hoeveel elektrische kabels/leidingen er overal zullen lopen (in muren/plafonds/vloeren...).   (dit is zeker het tienvoudige van vroeger!)    Ik ben zelf erg gevoelig voor elektrosmog : straling die komt van el. toestellen, leidingen, ...     Ik zou daarom in de slaapkamer toch  de elektrische straling een beetje willen beperken.   

We vonden op het internet iets over het bestaan van "netvrijschakelaars" : is er iemand die hier persoonlijk ervaring mee heeft ?   (en ons tips kan geven voor installatie, aandachtspunten,...  ?)

Er bestaan ook kabels die afgekapseld zijn, heeft het zin om zulke kabels te gebruiken in en rond de slaapkamer ?

Verder is er de mogelijkheid om te werken met relais voor de verlichting.   Als ik het goed begrijp werkt de verlichting dan op 12 V ?    Verandert dit iets aan de elektrische straling ?      (rond de elektriciteitskast zelf zou er dan wel veel meer straling zijn heb ik begrepen?)

Zijn er mensen die nog andere oplossingen gevonden en uitgeprobeerd hebben ?

Het is niet de bedoeling hier een discussie te krijgen over wel of niet last kunnen hebben van elektrosmog.   (dat is voor de ene mens anders dan voor de andere)    Wel willen we graag bruikbare tips krijgen die we kunnen toepassen bij de heraanleg van onze elektrische installatie.

3 Reacties

afbeelding van _Carlos_
27/12/2017 - 23:54

Zelf geen ervaring mee maar mogelijk wel enkele bruikbare tips. Bij standaard bekabeling (bv. xbv kabels) neutraliseren de stromen door de fase en neutrale draad grotendeels het EM veld rond de kabel omdat ze zeer dicht bij elkaar lopen; het is in de zekeringkast waar de fase- en neutrale banen opgesplitst worden dat de belangrijkste EM velden ontstaan. Ferrietkernen op de aftakkingen van de zekeringkast beperken de doorstroming van hoogfrequente netvervuiling. Kabels kunnen ook in een metalen buis geplaatst worden.12 V vergroot de stromen bij eenzelfde vermogen en dus ook de EM velden. En daar heb je dan ook weer transformatoren voor nodig.

afbeelding van Chris De Ceuster
30/12/2017 - 13:58

Bedankt Carlos...      Zijn er nog mensen met ervaringen of tips ?

afbeelding van bunnybugs
31/12/2017 - 14:43

Electrosmog ? Het net werkt op 50 Hz ( 50 Hertz of 50 perioden per seconde ) Dat zendt geen electrische straling uit en amper electromagnetische straling wegens te laag vermogen ( dat in tegenstelling met hoogspanningskabels  ) . Wat genereert dan wel smog ? Alle radio en TV zenders die je via een antenne kan ontvangen , alle GSM masten , en VOORAL ... je GSM of smartphone , je Wifi dingen , je PC , je TV , je microgolf oven , zelfs de auto waar je in zit , je GPS , ..... Zelfs LED lampen zenden hoogfrequente straling uit. Als je dat alles wilt vermijden moet je jezelf in een middeleeuws harnas stoppen ( een kooi van Faraday ) en met een lange blote draad eraan die je langs de weg voortsleept , nog liefst dan bij vochtig weer .... Ik vrees dat alleen pillekes zullen helpen bij je overgevoeligheid ....