Heeft iemand ervaring met verwarmen van meerdere appartementsblokken via geothermische warmtepomp ?

In gemeente Dilbeek loopt momenteel een openbaar onderzoek (omgevingsloket 2021130931) waarbij men op minder dan 1 ha meerdere appartementsblokken en huizen wil bouwen (>100 woonunits) en verwarmen met geothermische waterpompen.  In de aanvraag staat echter geen woord over hoe men denkt deze verwarming te realiseren.

Op het ecobouwers forum lees ik dat voor een geothermische warmtepomp wel wat oppervlakte nodig is, en dat de warmte-opbrengst niet altijd gegarandeerd is.  Dit baart mij zorgen gezien mijn hoogbejaarde ouders naast het project in kwestie wonen, en hun woning dus kan beïnvloed worden door de werken aan dit project.

Heeft er iemand weet van / ervaring met een eerder (liefst gelukt) project van deze omvang dat ook gebruik maakt van geothermie ?

Reacties

Als ze naar een goede isolatie gaan, is dit beperkt (maar duur). Zolang je ouder geen gebruik maken van geothermie en de geboorde putten komen niet net aan de perceelsgrens, verwacht ik naar hen toe weinig problemen.

De ondergrond zal kouder worden.

Is er geen vergunningsaanvraag of melding van de te boren putten voor de geothermie?

Hallo Alain,

Dank je wel voor de snelle reactie.

Het probleem is precies dat er helemaal niets staat in de publiek toegankelijke documenten in verband met aantal / locatie / diepte van de boringen ; het is een beetje 'we zullen wel zien als we eraan beginnen' - voor 100 woonunits !

In de bouwaanvraag wordt verwezen naar 'de regels opgelegd door de gemeente' ; als ik hiernaar informeer bij de gemeente dan blijken er geen regels te zijn.  Van daar de vraag naar ervaringen met andere projecten met dergelijke omvang.

Ik vind niet meteen de gegevens terug van wat voorzien is als isolatie, maar er is nergens sprake van BEN, dus naar mijn gevoel eerder beperkte ambitie voor isolatie.