Heeft iemand ervaring met een auto opladen met zonnepanelen in een garage zonder netaansluiting?

Heeft iemand ervaring voor het gebruik van zonnepanelen te plaatsen op het platte dak van een garage zonder netsaansluiting voor het overdag opladen van een elektrische wagen? Wat is hiervoor nodig: zonnepanelen sowieso maar wat verder aan omvormer, aansluitpunt etc?

Ik overweeg deze oplossing omdat ik per week slechts enkele verplaatsingen maak van gemiddeld 50km/week en misschien dan tijdens de dagen dat ik de wagen niet gebuik zo zou kunnen bijladen met zonne-energie.

Reacties

De standaard PV-omvormers kunnen dit niet aan. Die werken enkel als er 230V netwerk is.
De enige oplossing die ik ken is een PV Omvormer die een batterij kan laden en dan een omvormer op de batterij naar 230V die je auto kan laden. Dit is een type toestellen dat voor campers of boten geleverd wordt.
Je moet wel goed de specs nakijken voor het laden van de auto; eventueel lukt dat niet zonder eigen aardingspin.
De batterij moet niet zo groot zijn als je tevreden bent te laden enkel als de zon schijnt. Ze zon laadt dan de batterij en je 230V omvormer geeft dan direct energie naar de auto.
Wel moet je batterij en 230V omvormer in staat zijn een 2Kw minstens te leveren (het vermogen waartegen je de auto wil laden).
Omdat de batterij klein kan blijven kan je werken met een goedkope loodbatterij. De duurdere lifopo4 batterijen gaan wel veel langer meegaan, maar het wordt snel relatief duur als je grotere vermogens wil leveren.

Het dimensioneren is wel even puzzelen.

Walter