Heeft er iemand ervaring met een IBA (minizuiveringsstation) van het type BelleAqua AXylit (= extensief systeem)? | Ecobouwers.be

U bent hier

Heeft er iemand ervaring met een IBA (minizuiveringsstation) van het type BelleAqua AXylit (= extensief systeem)?

19/10/2018 - 23:51

Wegens gebrek aan riolering zijn wij verplicht zelf een minizuiveringsstation te voorzien. Heeft er iemand goede/minder goede ervaringen met een bepaald systeem ? Alvast bedankt.

6 Reacties

22/10/2018 - 17:47

Bij welke netbeheerder zijn jullie? Hier wordt een IBA geplaatst door de netbeheerder (Infrax).

Roel

22/10/2018 - 21:04

De verplichting wordt bij ons opgelegd door de gemeente, zonder tussenkomst van Pidpa, enz. Ons perceel is in de rode zone is gelegen.

Voorwaarde om zelf voor een minizuiveringsstation te zorgen is mee opgenomen in de bouwvergunning.

24/10/2018 - 17:01

Het zoneringsplan werd opgemaakt iswm de intercommunale die instaat voor de afvalwaterzuivering. Logisch dus dat dit in de bouwvergunning staat. In de rode zone zal er nooit riolering komen en is een IBA de enigste oplossing. Hier werd er voor gekozen deze IBA's door de intercommunale te plaatsen, zodat men zeker is dat er kwalitatieve systemen worden geplaatst (BENOR-gecertificeerd) en dat deze correct werken, zodat de geplaatste systemen doen wat ze moeten doen.

24/10/2018 - 20:57

Wij staan zelf in voor de plaatsing en het onderhoud. Vandaar dat we het ook belangrijk vinden dat we met een heel goed systeem werken. Er zijn zo veel systemen en combinaties van putten mogelijk dat de keuze niet gemakkelijk is. Is het bijvoorbeeld verstandig om vóór de IBA nog te werken met een septische put + verzinkput +vetvanger,...u weet toevallig ook niet welke onderaannemer van uw intercommunale de IBA heeft aangeleverd/geplaatst ?

25/10/2018 - 00:16

Voor de IBA enkel verzamelput zodat het afvalwater zo homogeen mogelijk wordt aangeboden aan het systeem en het vet wordt tegen gehouden (wordt namelijk slecht door verwerkt).

opletten met  schoonmaakmiddelen die je gebruikt

intercommunale biedt dacht ik twee systemen aan: kokosrietveld en een actief slib systeem. 

15/11/2018 - 16:11

wij gebruiken al decenia probleemloos een percolatie rietveld. Geen (nauwelijks) onderhoud