Heeft een blowerdoortest zin ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Heeft een blowerdoortest zin ?

afbeelding van Esser
18/04/2017 - 19:36

Dag iedereen,

Zonet de eerste E- en K-berekening binnen voor onze nieuwbouw en dit zonder blowerdoortest.

E-peil : E12.

K-peil K29.

Er is nog discussie tussen de leveranciers en de EPB-man betreffende de U-waarde van de beglazing (0.6 versus 0.7), de opbrengst van de zonnenpanelen (75,2% rendement voor Sunpower panelen, op enkele graden na, op het zuiden zonder schaduw, tenslotte zou de Viesmann warmtepomp Vitocal 200-S, type AWB 201 .C geen hernieuwbare energie leveren.    Ik ga er dus vanuit dat ik nog wat kan winnen alvast wat Epeil betreft wanneer deze discussies beëindigd zijn..  

Nu de vraag :  Zou een blowerdoortest de moeite zijn, wetende dat :  1) ik 100€ premie krijg van de netwerkbeheerder per extra epunt onder de E30 (het betreft een herbouw dus premie per epunt x 2). 2) we aandacht hebben besteed aan de luchtdichtheid op vier aandachtpunten na en 3) ik herstellende ben van een operatie en ik die aandachtspunten niet kan aanpakken op dit moment .  (later wel maar dan is het te laat voor mijn EPB-certificaat.)  De aandachtspunten zijn : 

a) dakdoorvoer van een toekomstige houtkachelschouw doorheen de luchtdichtingfolie die toegemaakt is met speciale isolatie bestand tegen hoge temperaturen (ik ga er vanuit dat deze niet volledig luchtdicht is).  By the way : dom van die schouw te voorzien want bijna geen verwarming nodig, maar ze zien hier graag een vlammetje.

b) het gat van de schouwbuis zelf is niet zo goed toegeplakt ( de stoof is er nog niet)

c) enkele elektriciteitsleidingen van de schil naar de zolder zijn onvoldoende afgeplakt.

d) enkele spots zijn door de luchtdichtingsfolie gegaan wegens te weinig plaats voorzien.  (let hierop toekomstige bouwers :) )

Ramen en deuren luchtdicht (folie, duitse dorpels), luchtdichtheidsfolie voor de rest goed geïnstalleerd.  Geen poorten.  Luchtdicht (in theorie toch) zolderluik.

Concreet als ik 300€ betaal en ik 3 punten win dan is het reeds break-even.  de rest is winst.   bijkomend voordeel :  Ik weet wat ik later moet aanpakken.   Nadeel : weer een gedoe.  :)

Wat denken jullie ?

Vriendelijke groeten

P.S.  beantwoord AUB eerst de vraag over de blowerdoor, nadien geef ik graag mijn mening over het Kpeil en wat ik nu anders zou doen.

10 Reacties

afbeelding van limer
19/04/2017 - 07:02

Een geldige blowerdoor telt enkel wanneer alle technieken geïnstalleerd zijn.
Dus die schorsteen moet er al steken en mag je niet afplakken.

afbeelding van Hans Delannoye
19/04/2017 - 11:15

beetje vreemde vraag wat mij betreft.  de bedoeling van een blowerdoortest is te controleren of je luchtdichting goed geplaatst is, en om eventuele fouten indien mogelijk te verbeteren.  en dus ja, natuurlijk heeft een blowerdoor zin.  tenzij het jou enkel om de centen gaat.

afbeelding van walter-8
19/04/2017 - 11:25

De normale redenering is omgekeerd; je corrigeert eerst alle gekende tekortkomingen, dan doe je de blowerdoortest om te zien of alles goed uitgevoerd is.
Maar de zaken die je nog opnoemt lijken me toch beperkt en eventueel snel op te lossen (zoals bv de schouwbuis en opening).

Bekijk het als volgt: die test is zowat de enige niet-destructieve test die je kan doen om te zien of iedereen zijn werk goed gedaan heeft. En je lijkt toch wel wat aandacht besteedt te hebben aan luchtdichting. Daarom dus zeker doen.

Walter

afbeelding van Woubeir
19/04/2017 - 13:06

Ik zou het persoonlijk doen, maar ik vetrek dan ook vanuit de ingesteldheid van voorgaande reacties.

Als het je natuurlijk alleen te doen is winst in E-peilpunten en meer premie, dan zal je moeten gaan afwegen of het nuttig is of niet. Kan je EPB-verslaggever anders eens niet simuleren wat het effect zou zijn als je die doet en het resultaat bvb. 3 zou zijn.

EDIT: bij mij, met een E-peil (simulatie) van 13 en een luchtdichtsschatting van n50 = 1/v50 = 1,19, geeft een niet-blowerdoor een E-peilverhoging van 17 punten. En bij een luchtdichtsschatting van v50 = 3 is die verhoging 14 punten.

afbeelding van Esser
22/04/2017 - 09:04

Hallo,

Het probleem is dat ik met een aantal gekende openingen zit, die ik niet zelf kan oplossen  wegens de operatie.    Als leek weet ik niet in hoeverre je kleine tekortkomingen kan vinden als er grote lekken zijn.   En geld uitgeven om te ontdekken dat lekt wat je al weet is toch stom hé. ;)

Hoedanook, vrienden gaan me helpen dit weekend.  De test gaat één deze weken door.

NB : het Epeil is ondertussen gezakt naar E5 door de erkenning van de warmtepomp als hernieuwbare energie en het verlagen van de ramen van0.7 naar 0.6.  De zonnenpanelen zijn nog niet inbegrepen.    Volgens de installateur brengen de zonnepanelen meer dan 90% op, volgens de EPB-berekening 75%.  De panelen Sunpower liggen nagenoeg volledig naar het zuiden (op enkele graden na), zonder schaduwval.   Raar toch.   Ben benieuwd wat die discussie zal opleveren. 

Groetjes

afbeelding van Hans Delannoye
22/04/2017 - 11:24

maar met de test kan je ook vinden waar de lekken juist zitten, je doet het dus niet zomaar.

wat rendementen betreft, je hebt een theoretisch rendement, en dan heb je de praktijk.  en dan speelt het rendement van de installatie, niet van 1 van de componenten.

afbeelding van Esser
23/04/2017 - 08:22

Concrete vraag :

Stel dat je je zolderluik bent vergeten (groot gat), vind je dan de kleine lek aan een raam ?  Misschien een slecht en stom voorbeeld maar geeft mijn vraag wel goed weer. 

Groetjes

afbeelding van Woubeir
23/04/2017 - 13:27

Volgens mij wel. Wat is anders de zin van zo'n Blowerdoor als je door grotere lekken de kleinere niet kan opsporen.

afbeelding van charel
23/04/2017 - 14:09

Volgens mij is de zin van een bowerdoortest om te zien hoe de luchtdichtheid van de woning is, niet om de juiste locatie van eventuele lekken op te sporen, daar heb je andere dingen voor nodig, een infraroodcamera bijvoorbeeld of een rooktest.

Trouwens, als je zo'n groot lek heb als een zolderluik dan valt er niets te merken van kleinere openingen omdat er geen druk kan opgebouwd worden en er dus ook geen lucht zal passeren door die kleine openingen.

afbeelding van Woubeir
23/04/2017 - 18:37

Als een lektest inderdaad niet eerst is gebeurd, is het zonde. Want dan doe je mijns inziens zo'n Blowerdoor puur voor de punten. Zo'n  lektest is een deel van de Blowerdoor, maar gebeurt dus al op het moment dat je luchtscherm nog bereikbaar is. Een tweede Blowerdoortest met testrapport volgt op het einde van de bouw.

Eigenlijk is de kost van zo'n Blowerdoor-test nog weinig relevant want die kost maar x honderd € terwijl ik lees dat er tijdens de bouw toch aandacht aan de luchtdichtheid is besteed en gewoonlijk komt dat dan neer op x duizend €. Alleen wordt dat zonder test niet gevaloriseerd en eigenlijk is dat zonde want de belangrijkste kosten zijn toch al gebeurd.