Gevel dampscherm op polystyreen | Ecobouwers.be

U bent hier

Gevel dampscherm op polystyreen

afbeelding van 19David81
24/10/2017 - 17:04

Hallo,

Wij gaan ons huis bouwen in polystryreen blokken die daarna volgegeoten worden met beton.

De gevel gaan we bekleden met hout. Voor dat we het kader bevestigen op de polystreen (vastgemaakt in de beton), gaan wij eerst een gevel dampscherm moeten plaatsen.

In bijlage een foto hoe die polystryreen blokken eruit zien.

Na wat te zoeken op het internet, weet ik het niet meer. De prijzen zeer zeer uiteenlopend en ik weet niet wat goed is en wat niet. Moet ik een zelfklevend nemen of gewoon een doek?? Is toch de bedoeling dat het kan ademen?

Ik hoor van mensen dat er goedkopere alternatieven zijn, maar ik wil het goed doen...

Indien hier iemand mee ervaring heeft, horen wij het graag...

Mvg

David

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram Euromac2_wanden_sub1.pdf

1 Reactie

afbeelding van Keon
29/10/2017 - 17:20

Op een ecologisch bouwforum raad vragen voor een project dat ge gaat bouwen met materialen die niet echt ecologisch zijn... da's wel lef hebben;-)

Als je verder gaat met dat Euromac2-systeem, onthou dat zeer goed dat je qua brandveiligheid op het laagst mogelijke peil zit... EPS brandt heel erg goed!

Normaal wordt er achter een houten gevelbeplanking een geveldoek aangebracht om de achterliggende delen water- en winddicht te maken en liefst nog dampopen zoals jezelf al aangaf. EPS is redelijk dampremmend, net als beton... dus een geveldoek is enige dampopenheid heeft, is voldoende.

Beperk wel het aantal bouten van uw latwerk dat tot in de beton uitkomt, die bouten zijn immers koudebruggen.

Onthou verder nog dat het thermisch inertie-verhaal van Euromac nogal beperkt is omdat de massa zit opgesloten tussen twee isolatielagen...

  • In de zomer wens je immers dat uw binnenklimaat rechtstreeks in contact staat met de thermische massa en niet via een isolatielaag.
  • Idem in de winter... het beton heeft een veel lagere temperatuur dan het binnenklimaat en staat niet in rechtstreeks contact ermee, dus van enige thermische inertie (bijv. opengaande deur) gaat geen sprake zijn. Enig voordeel dat ik zie, is dat het in de winter snel op comforttemperatuur komt na een lange afwezigheid.