Gelijkvloers van rijwoning 72cm verlagen. Wat met ondergraven van de funderingen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Gelijkvloers van rijwoning 72cm verlagen. Wat met ondergraven van de funderingen?

afbeelding van hansverraes
05/07/2016 - 14:35

 

Onze tuin van de rijwoning ligt 1.2m dieper dan de straat. Bij deze zou het aangenaam zijn de gelijkvloers een stuk (72cm) te laten zakken en zo meer de tuin binnen te trekken in de leefruimte.

De vraag is nu hoe deze funderingen van de gemeenschappelijke muren te gaan verlagen? Ik weet voorlopig niet hoe diep deze nu zitten, maar het is een huis van 1935.

Iemand kennis van zaken, of aanbeveling van ervaren aanemer, architect of stabilisatie engineur rond het Gentse?

Alvast bedankt.

Mvg, Hans

4 Reacties

afbeelding van walter-8
05/07/2016 - 20:14

Je zal idd die architect nodig hebben waaraan je denkt. Zonder zal niet kunnen.

Je kan altijd al eens in de tuin tegen de gevel aan graven om te zien hoe de fundering zit.

Walter

afbeelding van Rudy Martens
05/07/2016 - 22:46

Aanvullen bij Walter:

Ik heb het gevoel dat je dit goed kan waar maken door gebruik te maken van die standaard betonnen L-profielen die men veelvuldig gebruikt om op hellende bouwterreinen de boel stabiel te houden.

Omdat die 'standaard' zijn, zijn die prijselijk. Het plaatsen kan doorgaans met een bobcat (zwaardere met een  'Mac Cullog'...).

De plaatsing in de ondergrond wordt extra versterkt met een zogenaamde 'stabilisé' onder en op het horizontale L-deel van het profiel (en... stabilisé is ook niet gek duur...).

Je zal in dat geval de uitgravingen EN plaatsingen van die elementen niet in één maal , maar  in meerder fasen moeten laten uitvoeren, zodat de bestaande constructie niet kan beginnen verzakken.

Vraag raad over dit idee aan uw architect.

Het is maar een idee hé. Hopelijk heb je er iets aan.

afbeelding van Roel P.
07/07/2016 - 08:25

Wij hebben de gemeenschappelijke muur ook moeten ondermetsen. Sectie van 1 m breed uitgraven tot op de gewenst diepte, 2 m laten zitten, 1 m breed uitgraven, ... en dit over de gewenste breedte. De uitgegraven sectie ondermetsen, laten uitharden, aanvullen en 1 m opschuiven. Zeker laten bijstaan door architect en verzekering ABR afsluiten! Zeker opletten dat eveneens aan de achterzijde van de ondermetsing goed wordt aangevuld, anders komt er uitspoeling aan deze zijde en zal de vloerplaat van de buurman zijn woning nit meer over de volledige oppervlakte dragen en kan deze barsten/verzakken.

afbeelding van hansverraes
07/07/2016 - 09:17

Heren,
Bedankt, daarmee kan ik al verder. Nu kan ik mijn plannen finaliseren, want het is niets onmogelijks.