Ervaringen sanitair buffervat op regenwater

Beste forumleden,

Voor een energetisch ingrijpende renovatie en uitbreiding van een vrijstaande jaren vijftigwoning ben ik momenteel aan het nadenken over het energetische luik met in het bijzonder de technieken voor ruimteverwarming en sanitair warmwaterbereiding.

De woning zelf zal na uitbreiding een kleine 1000m³ bedragen met een bruikbare vloeroppervlakte van ca 350m² en opgebouwd zijn uit het bestaand volume en twee daaraan geschakelde volumes. Het streefdoel qua isolatie is passiefnorm of zelfs beter. De grootste uitdaging wordt het luchtdicht aansluiten van het bestaand volume. De aangebouwde volumes worden opgetrokken in houtskeletbouw. Het bestaand volume zou geïsoleerd worden door dit langs de buitenzijde in te pakken in een geïsoleerd houtskelet.

De muur-, dak- en vloeropbouw alsook de gebruikte schrijnwerkprofielen en beglazing liggen min of meer vast. Op basis daarvan kom ik uit op een transmissieverlies van 4485 W bij een worst case scenario van -10°C buiten- en 21°C binnentemperatuur. 

Het vereiste ventilatiedebiet zou max 525m³/uur zijn. Een modern ventilatiesysteem D met warmteterugwinning zou deze verliezen drastisch moeten beperken maar ik heb er geen idee van op hoeveel W ik hiervoor moet rekenen.

Passieve warmtewinsten door instraling werden nog niet berekend maar de woning is zuidgericht en in het ontwerp werd voldoende glas op het zuiden voorzien met een vaste luifel. Oververhitting voorkomen zal wellicht een belangrijker issue zijn dan een tekort aan warmte.

De vloer zal overal een zgn balkenvloer met parket zijn. Dit is enerzijds een persoonlijke keuze omdat we houden van het gevoel en uitzicht van een houten vloer. Anderzijds zorgt deze keuze er ook voor dat we de volledige vloeropbouw makkelijker zelf kunnen uitvoeren en onafhankelijk zijn van aannemers voor chape, tegelwerken etc.

Hierdoor valt ook de optie vloerverwarming weg. Gezien de beperkte warmtevraag leek dit sowieso al een niet in verhouding staande kost.

In de leefruimte hadden we graag iets of wat van stralingswarmte gehad en liefst in de vorm van een ingebouwde haard omdat we de vrijstaande toestellen over het algemeen nu eenmaal niet echt mooi vinden. Een eerste optie was een inbouwgashaard maar de mooiere modellen kosten ook al wat en met de huidige instabiele gasprijzen lijkt dit naar de toekomst toe geen verstandige investering. Een tweede optie waren houtpelletkachels. Qua inbouw valt het aanbod daar wat tegen. Struikelblok is ook dat de warmteopbrengst niet te hoog mag zijn. Enter optie 3: watergevoerde kachels. Ik ben gefascineerd door toestellen als de Luuma Luvano en de Wallnöfer Walltherm Vajolet. Deze geven in beperkte mate (20%) hun stralingswarmte af aan de ruimte en 80% wordt gebruikt om water op te warmen in een buffervat. In ons geval hebben we evenwel geen nood aan CV-water, enkel aan sanitair warm water voor vier personen.

Zijn er leden die (enkel) sanitair warm water bereiden met hun watervoerende CV-kachels? 

Hoe dimensioneer je dat vat? Gebruik je de zelfde richtlijnen als voor een 'standaard' voorraadvat?

Bijkomende 'moeilijkheid' is dat wij graag (gefilterd) regenwater willen gebruiken voor douche en bad. Qua hardheid (kalk) zou dit geen problemen mogen geven maar wat met de zuurtegraad? Het beton van de regenwaterput zou moeten bijdragen tot een neutralere zuurtegraad maar kiezen we hier best voor een inox vat met dito warmtewisselaar of is een geëmailleerd vat ook een optie? Detandt bouwt bvb sanitaire buffervaten uit RVS 316 wat me top lijkt. De prijs is natuurlijk ook navenant. 

Wanneer de houtkachel niet brandt moet dat sanitair warm water uiteraard ook verwarmd/warmgehouden worden. Een tweede warmtewisselaar in het vat aangesloten op zonnecollectoren op het dak is een eerste optie. Een lucht/waterwarmtepomp erop aansluiten is een tweede optie. Voordeel van optie twee is dat eventuele overtollige elektriciteit van de fotovoltaïsche panelen ingezet kan worden om het sanitair warm water op te warmen.

Werkt iemand van jullie gedecentraliseerd of met meerdere kleinere tanks? Zo'n groot buffervat van 1000 liter bvb is allemaal wel fijn maar dat krijg je al niet meer door een standaard deurgat lijkt me. Wat als het buffervat vervangen moet worden? Het oude stukslijpen is een ding maar dan kan je beginnen breken om een nieuw te plaatsen?

Alvast bedankt voor jullie input!

Reacties

Vermoedelijk een zeer mooi project.

Waar bouw je ergens - gezien de zeer koude -10°C in de warmteverliesbereking?
Een passiefhuis bouw je niet per ongeluk. met de huidige berekening lijk je me nog zowat een derde te veel energieverlies te hebben om PH genoemd te worden.
Wil je dit nog verbeteren? En ik zou vooral aanraden een betere warmteverliesbereking te laten doen; voor dergelijke woningen lijkt me de berekening te veel op een standaard berekening die niet altijd meer even relevant is op PH niveau.

Heb je niet iemand die betrokken is bij je verbouwing die de energetische vraagstukken mee opvolgt?
Welke feedback heb je van je architect op je vragen?

Zelf hebben we een 800l vat dat nog redelijk eenvoudig door de deuren kan (en de isolatie zet je er nadien rond).

Ik zou nog even goed benoemen welke energie je wanneer nodig hebt (verwarming en warm water) voordat je kiest hoe je alles in vult.

Zelf ben ik wel fan van kleine warmtepompen voor dergelijke relatief kleine vermogens.

Walter