Ervaringen met massieve houtbouw

 

Wij zijn op zoek naar mensen die een energiezuinige woning hebben gerealiseerd in massieve houtbouw. We lazen een post van Cumulus_Libre, maar die is afgesloten. Graag hadden we met deze mensen of anderen met ervaring contact gehad om info uit te wisselen. 

Reacties

Hoi Bart en Nancy,

Je bedoelde deze post?
https://www.ecobouwers.be/forum/post/passiefhuis-finse-blokhut-principe….

Probeerde je al contact op te nemen met de topic starter?

Als je beetje gelezen zou je moeten verstaan hebben dat deze manier van bouwen duur zal zijn om tot een energiezuinig resultaat te komen.

Walter

Beste Walter, zullen we doen. 

Houtmassiefbouw hoeft toch niet ongeïsoleerd te zijn? We overwogen een passief huis in de variant CLT cross-laminated timber te bouwen maar kozen uiteindelijk voor iets anders. https://www.ecobouwers.be/forum/bouwen-met-clt-een-goede-keuze

Zijn er niet situaties waarbij een houtskeletbouw te "licht" is en CLT evt meer aangewezen? Vb een klein lapje grond in de stad waarbij je 4 of 5 verdiepingen hoog kan gaan (al of niet gedeeld met boven- of onderburen)?

Edit: ik vind het huis van 4 verdiepingen voor sociale bewoning dat ik eens gaan bekijken ben (net buiten kleine ring Brussel) online niet direct terug, maar hoger kan ook :https://www.binderholz.com/en-us/mass-timber-solutions/8-storey-wooden-…

Edit2: en per m³ sla je 460kg CO2 op (p13): https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/PRES_141205_S…

 

Bij Tegenlicht (VPRO.nl) is er een dossier over 'Houtbouwers'. De documentaire vond ik heel interessant, maar zelf heb ik wel geen ervaring.

Ik lees hier al een hele tijd mee. Recent onderzoek in Nederland wees uit dat CLT-panelen CO2-vriendelijker zijn dan HSB. Ze zijn ook gemakkelijker te demonteren en te scheiden op het einde van de levensduur. CLT heeft eeker een aantal belangrijke voordelen. Luchtdichte detaillering is relatief simpel en het volledige gevelpakket hang je met schroeven aan je gevel.
Volgens mij komen CLT-panelen het best tot hun recht als je ze bloot laat. Het is eveneens de goedkoopst mogelijke afwerking van je muur en/of plafond. Het is een heel snelle bouwwijze met een langer voorbereidingstraject. Je moet immers alle stopcontacten en schakelaars vooraf bepalen en laten infrezen. Ik werk zelf in de sector en reken ongeveer op 4 maand voorbereiding en 4 maand bouwen.