Is er in België behoefte aan een site als www.allesverduurzamen.nl?

Goedemiddag mede-forumleden,

Al een tijdje hou ik de vragen en discussies van dit forum in acht. Mooie inspiratie! Nu sta ik op het punt om mijn website www.allesverduurzamen.nl in Nederland te lanceren. Wetende dat e.e.a. in Belgie net wat anders aangepakt wordt (en op sommige vlakken zelfs voorop lopen t.o.v. de Nederlanders), vroeg ik mij af of het zin heeft om ook voor Belgie een dergelijke website te lanceren. De website is opgebouwd volgens een stappenplan, te weten:

  1. Financieren
  2. Isoleren
  3. Ventileren
  4. Opwekken
  5. Verwarmen & Koelen
  6. Puntjes op de i (denk aan laadpalen, elektrisch rijden, etc.)

Wie heeft hier iets over te zeggen?

Ik hoor het graag van jullie.

Reacties

De thema's/onderdelen die je aanhaalt gaan over bouwen. Uit de titel had ik verwacht dat het algemener ging worden zoals ook ruimtelijke ordening en mobiliteit, consumptie, voeding (vb vlees en zuivel vs plantgebaseerd) enz.

Er is ook een website die algemener is die een beheerder/overnemer zoekt:
https://www.ecologieforum.eu/viewforum.php?f=11&sid=894cf0907e2ece64e36…

Ik sluit me aan bij Bram's verwachting van de titel.

Ik kan helaas niets zeggen over de lancering in Belgie.

Verder vindt ik het een heel leuke website. Mooi gebundelde informatie. Het is al veel informatie bij elkaar, er kan nog meer bij, maar ik twijfel of het ten goed komt van het overzicht. Maar als je toch meer wilt toevoegen dan zou je iets kunnen zeggen over schuimbeton als vloerisolatie. En droogbouwvloerverwarming. Hier is lastig iets algemeens over te zeggen want er zijn echt super veel verschillende systemen en bouwmethodes die relatief nieuw zijn.
Verder ben ik blij dat ik de slogan 'isoleren is ventileren' niet voorbij heb zien komen (als techneut-nazi erger ik me aan deze natuurkundige drogreden, net zoals velen van ons op school verteld is dat een vliegtuigvleugel opwaardste kracht genereerd doordat de lucht boven langs een langere weg moet afleggen, sneller moet stromen en daardoor een drukverlaging veroorzaakt). Het zou 'kieren dichtmaken zorgt voor minder tocht' moeten zijn. Als je moet ventileren om schimmel te voorkomen door condensatie, dan moet je juist isoleren en niet ventileren. Denk maar aan een deur met enkel glas, daar condenseert het veel sneller op aan de binnenkant dan op een deur met dubbel glas. En zo ook, achter een kast gaat het sneller condenseren en muf worden bij een slecht geisoleerde muur dan bij een goed geisolleerde muur.

Ik zou nog wel even kijken naar deze zin bij vloerisolatie:
"De werking is als volgt: De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt)"
Lucht condenseert op koude oppervlakken en niet op warme lucht. De reden dat het vaak zo vochtig is in een kruipruimte is omdat de aarde in de kruipruimte vaak verzadigd is met grond- of regenwater (natte grond). Deze aarde of dit zand is ook niet mooi vlak en glad maar rommelig en ruw. Hierdoor heeft het een groot contactopperlvak met de lucht erboven en wil er ook relatief veel grondwater verdampen en daardoor is de lucht vaak vochtig in de kruipruimte. Een heel simpele oplossing tegen een vochtige lucht in de kruipruimte, wat bij veel mensen niet bekend is, is dat dit opgelost kan worden door de grond af te dekken met plasticfolie. Ik heb dit bij mij thuis ook gedaan. Toen ik het huis kocht had ik in de kruipruimte schimmel op de muren en rotte balken en altijd een heel vieze lucht. Ik dacht dat dit een gebrek aan ventilatie was, toen heb ik een week lang een ventilator de kruipruimte in laten blazen zonder resultaat. Vervolgens heb ik een folie over de vloer gelegd en binnen een uur was de lucht in de kruipruimte fris geworden en inmiddels is er geen enkele schimmel meer te vinden in de kruipruimte.