EPS isolatie crepi | Ecobouwers.be

U bent hier

EPS isolatie crepi

afbeelding van speer
26/06/2020 - 09:48

Hallo mede forumleden,

We zijn bezig met onze plannen voor onze nieuwbouw woning met crepi afwerking.

We hebben nu enkele offertes gehad voor de crepi werken en we twijfelen nog tussen verschillende types EPS isolatie.

Ofwel een standaard EPS met lambda: 0,040W/mK ofwel TOP32 met lambda: 0,032W/mK.

TOP32 zou een toeslag zijn van €6/m² (€7.26 incl btw)

De dikte zou 20cm zijn, ruwbouw is gewone snelbouw 14cm.

 

We twijfelen nu of dit nu (economisch gezien) interessant is op de TOP32 te nemen of zijn er eventueel nog andere alternatieven die we kunnen voorstellen?

Normaal gezien gaan we niet veel moeten verwarmen aangezien we veel zonwinsten hebben op het zuiden. (geen schrik, deel schaduw in de zomer door boom die blad verliest en alles op zuiden en westen voorzien van screens en rolluiken gestuurd door temp en zon)

 

Hebben jullie tips/ ervaringen?

 

Alvast bedankt!

Sven

 

 

6 Reacties

afbeelding van Keon
01/07/2020 - 20:20

Crepi op EPS is geen ecologische oplossing.

EPS zou de meest ecologische kunststof zijn maar er zijn ondertussen alternatieven zoals houtvezelplaat, kurk of kalkhennep.

De meeste commerciële crepi's zitten daarbij vol met wateroplosbare biociden om alles 10 jaar lang (de garantieperiode) vrij van mossen en algen te houden.
Het is beter om een kalkpleister te gebruiken.

afbeelding van speer
01/07/2020 - 22:08

Keon wrote:

Crepi op EPS is geen ecologische oplossing.

EPS zou de meest ecologische kunststof zijn maar er zijn ondertussen alternatieven zoals houtvezelplaat, kurk of kalkhennep.

De meeste commerciële crepi's zitten daarbij vol met wateroplosbare biociden om alles 10 jaar lang (de garantieperiode) vrij van mossen en algen te houden.
Het is beter om een kalkpleister te gebruiken.

Hallo Keon, klopt dat crepi of EPS niet de meer ecologische oplossing is maar voor ons is de afweging naar het estetische belangrijker op dit vlak.

De vraag is vooral of het in ons geval met EPS economisch gezien interessant is om nog verder te isoleren.

Nu hebben we net met onze crepi -man samengezeten en blijkbaar heeft de top32 plaat wel wat nadelen ivm mooi afgewerkt te krijgen.

Vandaar dat we toch eerder naar de 'gewone" EPS neigen.

afbeelding van Keon
03/07/2020 - 10:34

Buitenisolatie houdt sowieso in dat je op enkele aspecten verliest:

  1. In de dagnacht-cyclus verlies je het voordeel van massa in de buitenschil, temperatuurverschillen dienen meteen verwerkt te worden door uw buitenisolatie.
    Bij EPS en licht gekleurde crepi maakt dit dat de crepi zelfs gaat onderkoelen en als condensvlak fungeert, dat creëert een voedingsbodem voor algen en mossen. Vandaar dat men een hoop biociden in de crepi moet verwerken.
  2. Die onderkoeling houdt ook in dat damp dat in de EPS zit, gaat condenseren in de kunststofcellen en daar niet meer uitgeraakt omdat de cellen waterdicht zijn. In de loop der jaren zal de isolerende capaciteit van EPS (en alle kunststoffen) daardoor stelselmatig afnemen.
  3. Op zonnige winterdagen verlies je de capaciteit om die zonnewarmte te bufferen in enige massa. Baksteen is hiervoor eigenlijk een ideaal materiaal. Doordat uw buitenmuur in de winter zonnewarmte kan opslaan, zal het warmteverlies afnemen.

Op het Bouwinfo-forum heb ik eens alle inzichten gecompileerd om tot een "ideale muur" te komen. Er staat daar ook een ecologische variant bij.

afbeelding van Bram in Brussel
04/07/2020 - 00:46

Op de gevel bij mijn ouders hangt al 40 jaar crepi. Die is enkel lichtjes grijs geworden met de tijd. Geen idee hoe die 40 jaar geleden werd samengesteld, mogelijk ook met biociden. Volgens mijn vader zou de crepi mogelijk op latex gebaseerd zijn; een klein stukje dat bij te lage temperatuur geplaatst werd hield niet goed en moest later herdaan worden. Ik schat dat het mogelijk zo goed houdt omdat de dakrand 30cm over de muur hangt.

afbeelding van Keon
10/07/2020 - 22:18

Bram, zit er nog isolatie onder (wat voor materiaal?) of was dat rechtstreeks tegen een bakstenen muur?

Gok eerder dat het een zuivere kalkpleister is...

afbeelding van Bram in Brussel
29/07/2020 - 10:42

Eronder zit 8cm isolatie (denk eps), wat toen naar 't schijnt verregaand was. Crepi zou van merk herbol zijn. Die maken nog vanalles, maar ik zag er niet direct crepi tussenstaan, ik herinner me grote gele potten. Zal eens vragen aan ouders morgen.

Edit/update: crepi is van herbol en bestaat uit 2 lagen boven de isolatie. De onderste fijnere zou eerder waterdichtend zijn en de bovenste met structuur eerder decoratief. Op een oude emmer is een amper leesbaar etiket waarop als productnaam WDS staat, en bij bindmiddel staat copolymeer acrylaat. Lijkt me niet erg eco, maar hangt er wel al ongeveer 40 jaar.