epb waarde renovatie omlaag krijgen | Ecobouwers.be

U bent hier

epb waarde renovatie omlaag krijgen

afbeelding van Johny89
13/11/2016 - 21:31

Hallo,

ik ben volop bezig met het verbouwen van mijn woning, en had graag geweten hoe ik mijn epb omlaag kan krijgen (en natuurlijk ook het effectieve verbruik.

er is een gedeelte die nieuw gebouwd word en rondom (buitenmuren, dak en vloer) 10 cm PUR krijgt, maar als ik alles van de toekomstige staat invul op bouw energie kom ik nog steeds maar aan 160 epb...

oude woninggedeelte worden de buitenmuren na geisoleerd, vloer uitgebroken en geisoleerd, dak is vernieuwd en alle daken zijn voorzien van min 18cm rockwool, platte daken 10cm pur.

er is een bulex gascondensatieketel, wordt in de toekomst voorzien van gedeeltelijk vloerverwarming en gedeeltelijk radiator, ook is er een houtkachel aanwezig

ventilatie type D met warmteterugwinning wordt ook voorzien.

schrijnwerk word nog overgegaan naar pvc (nu hout).

verlichting word volledig LED, en er is plaats voorzien voor zonnepanelen (al weet ik nog niet hoeveel kW, +-60m² ruimte op de zuidkant)

7 Reacties

afbeelding van Roel P.
14/11/2016 - 11:23

Telfout gemaakt? Indien niet, bijkomend isoleren. Wat is je K-peil?

afbeelding van walter-8
14/11/2016 - 14:59

Je isolatiewaardes zijn zeker voor daken nog niet schitterend. Dat kan beter.

Maar idd: wat je je k-waarde. En heb je de vraag gesteld aan diegenedie de berekening maakte (soms als de bouwheer aan geeft epb belangrijk te vinden, wordt berekening opeens juist gedaan :-)).

afbeelding van Johny89
14/11/2016 - 17:52

K-waarde niet gekend, berekening heb ik gedaan via de tool van  bouw energie.

platte daken kan ik bijisoleren, (1is reeds geplaatst, 2de kan ik rechtstreeks dikker gaan)

hellend dak kan ik zoldervloer bij isoleren en eventueel nog 1 kamer maar de rest is al voorzien van afwerking... dus dat is geen mogelijkheid.

mijn grootste reden dat ik de epb zo laag mogelijk wil krijgen is omdat ik overweeg tesla batterijen te installeren en eventueel indien haalbaar en het gewonnen deel de investering compenseert af te sluiten van het net.

afbeelding van limer
14/11/2016 - 18:23

1) eerst beter isoleren.
2) om volledig van het net af te koppelen ga je veel batterijen moeten plaatsen.
Batterijpakket is in Vlaanderen financieel gezien nog niet interessant.

Maar wat heeft je epb te maken met dat batterijpakket?
Als je gewoon zorgt dat je bitter weinig elektriciteit nodig hebt, zal het misschien lukken. Dus niet elektrisch koken, Alles led en enkel daar waar je bent gebruiken, zuinigste ventilatietoestel aanschaffen, ....
Weet zelfs niet of je je volledig MAG laten afschakelen van het net?

afbeelding van walter-8
15/11/2016 - 00:58

Johny,
EPB dient om woningen te vergelijken.
Wat het zegt over je energieverbruik is op zich beperkt.
Laat epb via zo een tooltjes Links liggen en concentreer je op het energieverbruik.

Wel jammer dat je zo weinig isoleert maar wel plant eventueel zoveel geld uit te geven aan technische oplossingen. Als je nu eens de prioriteiten omdraait en echt gaat voor energiebesparen?

Walter

afbeelding van Johny89
15/11/2016 - 11:25

Hallo Walter, de weinige isolatie die er al zit is eigenlijk een gevolg van samenloop van omstandigheden: waaronder onwetendheid en verkeerd ingelicht te worden.

dakisolatie was de standaard (dacht ik) waarover gesproken werd steeds 15cm geweest, ik heb 18 genomen omdat dit niet zo een groot prijsverschil was en toch nog paste in de spanten.

muurisolatie in het ene deel van de woning die iets minder geisoleerd is: dit deel was oorspronkelijk bestemd als berging/ onverwarmde werkplaats, hebben we achterna aangepast om living en badkamer te worden, en het mogelijke van vloerisolatie nog bijgeplaatst, + buitenmuur van badkamer is opgetrokken uit 2x isolerende snelbouw, + isolatie, daartegen komt nog eens 5 a 10cm isolatie+ gevelbekleding (hout/composiet).

het oude gedeelte kan ik de muren maar isoleren volgens de aanwezige spouw.

de nieuw gebouwde delen moesten als ik mij niet vergis maar 6cm hebben, ik heb gekozen voor 10cm wat al een heel pak meer was leek mij.

ik wil idd echt wel eerst energie besparen alvorens de andere dingen te plaatsen, maar dacht dus dat epb en de tools voor warmteverlies mij wat konden aangeven inzake het verlies van energie. Als jullie hier mij eventueel wat meer op weg kunnen zetten over wat ik hoe nog kan aanpakken zou dit wel top zijn. En weet iemand misschien duidelijk hoever je moet gaan met isolatie, verwarming, welk materiaal voor ramen en deuren etc? 

ik zit wel momenteel met een beperkt renovatiebudget en alles gebeurd stap voor stap, maar zie het wel zo dat wat ik nu uitgeef uiteindelijk stelselmatig zal besparen.

afbeelding van walter-8
17/11/2016 - 20:29

Niet evident als het huis of verbouwing er al bijna staan.
Je hebt nog wat stappen te gaan begrijp ik.
Lijst ze eens op, kijk welke opties er zijn wat de kosten zijn waar je naar toe wil ... En maak keuzes . Van hier is het moeilijk de Beste opties te zien. Normaal heb je een architect die je helpt?