energie vraagstuk voor 6 "gekoppelde" woningen

Beste forumleden,

ik ben op zoek naar de "ideale" en toch realistische oplossing betreffende nutsvoorzieningen in een "Hypothetische situatie".

  • een zéér grondige renovatie met 2*3 woningen, dus 4 half open bebouwingen en 2 gesloten bebouwingen.
  • Deze liggen volledig op privé terrein en er is voldoende ruimte (1ha).
  • Zone vreemde woningen -> er is geen gas & geen riolering

Ik vraag mij af hoe jullie hier de ideale nutsvoorziening voor zouden aanpakken. Dus, een (natuurlijke) IBA voor 6 woningen? Hoe zouden jullie CV en SWW voorzien? Mij lijkt het interessant om één centrale energie opwekker te hebben en de energie van daaruit te verdelen naar de woningen, of is dat niet rendabel?

Alle ideeën en suggesties zijn welkom.

 

Reacties

Aangezien je de investeringskost kan spreiden over meerdere woningen, lijkt dit me net ideaal om voor meerdere opwekkers te gaan.
Wat dacht je van een warmtepomp + pelletketel + buffervat, eventueel + zonnepanelen en zonneboiler. Als de WP niet voldoende geeft (of lage COP heeft) kan de pelletketel overnemen. Het buffervat zorgt ervoor dat je met een lager vermogen toekomt, ook als iedereen gelijktijdig een warmtevraag heeft.

Iets gelijkaardig had ik ook in gedachten. Als het één centraal buffervat zou zijn dan zou het toch al over een behoorlijk groot buffervat moeten gaan. Bovendien moet de warmte naar al de huizen gebracht worden en ik vraag mij af of dat op een manier kan gebeuren zonder teveel warmteverlies.

Ik zou dan voor een vertikale grondboring gaan, een houtvergasser, zonnepanelen en eventueel een zonneboiler. 

De grote vraag blijft dan eigelijk: werken met een groot centraal systeem dat alles verdeeld over de verschillende woningen of, zorg ik voor een appart systeem per woning?

 

 

Als je met een houtvergasser werkt, is het de vraag wie die gaat stoken.

Met een pelletketel, kan je dit automatisch laten regelen.