Is een mazoutbrander duurder in verbruik dan een mazout ketel. Ik wil namelijk mijn hout cv ketel ombouwen naar mazout.

Goedenavond, ik wil mijn hout cv ketel ombouwen naar mazout door middel van een mazout brander nu is mijn verteld dat een mazoutbrander duurder in verbruik is dan een mazout ketel. Klopt dit? En ombouwen met een pelletbrander is dit voordeliger in verbruik? En hoelang duurt het om je buffervat te verwarmen vanaf 40 graden naar 80 graden volgens mij gaat dit met mazout stukken sneller. 

Reacties

Je vraag is niet zo heel duidelijk; een mazoutketel heeft een mazoutbrander.
Op die manier heeft je vraag niet veel zin.
Eventueel kan je in bepaalde ketels een mazoutbrander naplaatsen.
Het rendement van een goed afgestemd geheel ketel/brander/pompen/rookafvoer.
.... zal beter zijn dan iets dat nadien is aangepast. De modernste ketels zullen tegen zowat 100% rendement werken; nainstallaties is snel maar 70% of lager.

Wat het snelste water verwarmd; de oplossing met het grootste vermogen. 5kw mazoutbrander zal trager opwarmen dan 20kw pelletketel.
Maar waarop is snel verwarmen belangrijk als je een buffer hebt?

Walter

Ik ben in het bezit van een ferroli hout cv ketel maar die kan ik aanpassen naar pellets of mazout. Ik wil de buffer zo snel mogelijk naar de 80graden hebben des te eerder is ook mijn huis warm. En als dat traag gaat kost het natuurlijk ook meer energie dus hogere kosten. Maar er zijn toch ook branders te koop die gunstig in verbruik zijn?

Dat is gewoon een domme redenering;
"En als dat traag gaat kost het natuurlijk ook meer energie dus hogere kosten".
Dus als jij snel met de auto rijdt is dat zuiniger? Neen; als je snel met de auto rijdt is dat minder zuinig. Zo is dat ook mogelijk met je ketel.
Ideaal werkt die net zo hard als maar net nodig. Dat is veelal het meest zuinig. Snelheid zegt niets over rendement of zuinig zijn. Veelal in tegendeel.

Opnieuw: waarop wil je snel opwarmen? Wordt je huis dan zeer koud? Hier thuis is het altijd even warm; nooit moet iets 'snel' opwarmen. De buffer warm water s groot genoeg. Nooit moet die snel opwarmen.

Er zijn zeker branders die je kan nainstalleren. Maar bv condenseren is dan moeilijker. Je eindigt dan snel met een ketel die 10% minder zuinig is. En ook zal je installatie dan veelal te zwaar zijn. Dus wel snel maar niet zuinig.

Walter

Als ik de houtketel vanaf 18.00 niet meer bijvul dan is het ongeveer tegen de 23graden. Ik schakel dan de cv uit om het water op warmte te houden in de nacht het is dan in de morgen rond de 15graden in huis. En de buffer en mijn ketel zijn dan ongeveer tegen de 40graden. Misschien omschrijf ik het verkeerd ik bedoel wat heeft een hogere calorische verbranding en dat is mazout dus je vat is eerder op temperatuur. 

Ok; als je huis over een nacht tot 15 graden afkoelt, wordt het wel zeer snel koud.

Isoleren zou je eerste prioriteit moeten zijn.

Walter

Het huis is goed geïsoleerd het was een houten was met tussen de wanden damp folie en rockwool. Daarna heb ik het ombouw met steen dus het is een huis in een huis. Maar waar stook jij mee.