E-soleren van onze buitenmuren: rendabel? | Ecobouwers.be

U bent hier

E-soleren van onze buitenmuren: rendabel?

06/08/2019 - 22:49

Hallo iedereen,

Situatie-schets: wij wonen ondertussen bij 10 jaar in onze woning met bouwjaar 1983. Half-open bebouwing, met de "open" kant naar het noorden. We beginnen ons stilaan voor te bereiden voor een grondige renovatie (ondertussen mooi bedrag gespaard), ttz: nieuw dak (bestaand dak zijn immers asbestleien), nieuwe ramen, vloerverwarming, uitbouw voor keuken, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, enz.

Wij hebben reeds een aantal zaken aangepakt: het dak is geisoleerd met 40cm glaswol, ook de spouwmuren werden opgevuld met XPS-korrels. In theorie hebben we hierdoor een isolatieschil van 6 tot 8 cm (wel relatief veel mortelbaren in metselwerk); dus in praktijk met een korrel zout te nemen.

Omdat we dus ook ons dak en ramen zullen vernieuwen, is de vraag of het aangeraden is om onze buitenmuren te isoleren dmv EPS/XPS platen met sierstrips (of nieuwe facadesteen). Want het dan nu of nooit. Aangezien dak vernieuwd zal worden, kan verbreding door de buiten isolatie  eenvoudig meegenomen worden in de werken; idem voor de ramen en deuren.

Ik heb onze buitenmuren opgemeten; het gaat over 160m2. Ik heb zo is prijzen opzocht en bij zelfplaatsing (eboard + strips) kom ik aan 120euro per m2. Kortgesteld komt dit neer op een investering van 20k€.  

Is deze investering het waard of niet?

Indien bijkomende vragen of opmerkingen, hoor ik het graag. Dank voor reacties.

6 Reacties

07/08/2019 - 08:36

Floris

hoeveel is het huidige verbruik om de woning te verwarmen? (en hoe doe je dat?)

jan

07/08/2019 - 10:25

Naar investering is het eenvoudig;

Nu heb je 20K.
Investeer je die in isolatie heb je binnen 10 jaar; X euro's gespaard aan energie, meer comfort in huis gedurende 10 jaar en 20k in isolatie op je muren (dus naar geld toe niets verloren).
Investeer je niet kan je met het geld iets anders doen. Of dat iets anders meer belangrijk is, zal jij zelf moeten benoemen.
Walter

07/08/2019 - 15:48

lietaert wrote:
Floris

hoeveel is het huidige verbruik om de woning te verwarmen? (en hoe doe je dat?)

jan

Jan, eerst eigenaars verbruikten in jaren 80 +6000 liter mazout per jaar!

Wij hebben bijkomende binnendeuren en isolatiewerken gedaan. In combinatie met zware houtkachel, verbruiken we nu 1000 liter per jaar. Echter, moeilijk te vergelijken dus omdat we nu ongeveer 12 kuub hout per jaar opstoken. 

Maar vooral: in de winter is het comfort ondermaats en daar willen we van af. We verwarmen nu enkel living en de keuken, voorkant van het huis verwarmen we niet. In de kamers vooraan zeer slechte ramen en aantal koudebruggen, waardoor we terughoudend zijn om te verwarmen (kan evengoed mijn raam opzetten, warmte vliegt zo buiten).

In de toekomst zal er hier niet snel gas komen, dus mazout of warmtepomp blijven over.

07/08/2019 - 15:53

walter-8 wrote:

Naar investering is het eenvoudig;

Nu heb je 20K.
Investeer je die in isolatie heb je binnen 10 jaar; X euro's gespaard aan energie, meer comfort in huis gedurende 10 jaar en 20k in isolatie op je muren (dus naar geld toe niets verloren).
Investeer je niet kan je met het geld iets anders doen. Of dat iets anders meer belangrijk is, zal jij zelf moeten benoemen.
Walter

Walter, dank voor reactie. Ben volledig akkoord, enkel als je 20k in je muren steekt, heb je ze niet meer in beschikbaar in geld. Maar ik steek ze mss liever in isolatie dan dat ik ze op de bank laat staan. 

Ben ervan overtuigd dat het een investering zou zijn die ons huis ook bij een eventuele verkoop zou een return geven. Ook in de toekomst zullen prijzen energie nog stijgen, en wij willen ook meer comfort.

Bij ons is het vooral een kantel moment: we gaan onze ramen en deuren vervangen, dus het is nu of nooit.

08/08/2019 - 07:30

Als ik lees hoeveel energie jullie verstoken voor de weinige ruimtes die jullie verwarmen en het weinige comfort dat er tegenoverstaat is er eigenlijk geen keuze, nl. isoleren en is er weinig toe te voegen aan het bericht van Walter dd 07/08/2019 - 10:25.

Wat heb je aan je geld op de bank als je anderzijds jaarlijks je geld letterlijk langs de muren buitensmijt en een tekort hebt aan persoonlijk comfort? 

Buiten de steeds terugkerende besparing op je energierekening, verhoging aan persoonlijk comfort kan je voor de isolatiewerken ook nog eens subsidies krijgen. Dus een deel van je spaargeld krijg je onmiddellijk terug en de rest op termijn met dubbele winst. 

Overigens is een warmtepomp geen optie als er niet zeer goed geïsoleerd wordt en mazout nu al volledig voorbijgestreefd. 

Al deze elementen in overweging genomen moet je toch niet twijfelen?  

09/08/2019 - 11:58

Floris, ik sluit me volledig aan bij IvoB en walter-8.