E-soleren van onze buitenmuren: rendabel? | Ecobouwers.be

U bent hier

E-soleren van onze buitenmuren: rendabel?

afbeelding van Floris_
06/08/2019 - 22:49

Hallo iedereen,

Situatie-schets: wij wonen ondertussen bij 10 jaar in onze woning met bouwjaar 1983. Half-open bebouwing, met de "open" kant naar het noorden. We beginnen ons stilaan voor te bereiden voor een grondige renovatie (ondertussen mooi bedrag gespaard), ttz: nieuw dak (bestaand dak zijn immers asbestleien), nieuwe ramen, vloerverwarming, uitbouw voor keuken, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, enz.

Wij hebben reeds een aantal zaken aangepakt: het dak is geisoleerd met 40cm glaswol, ook de spouwmuren werden opgevuld met XPS-korrels. In theorie hebben we hierdoor een isolatieschil van 6 tot 8 cm (wel relatief veel mortelbaren in metselwerk); dus in praktijk met een korrel zout te nemen.

Omdat we dus ook ons dak en ramen zullen vernieuwen, is de vraag of het aangeraden is om onze buitenmuren te isoleren dmv EPS/XPS platen met sierstrips (of nieuwe facadesteen). Want het dan nu of nooit. Aangezien dak vernieuwd zal worden, kan verbreding door de buiten isolatie  eenvoudig meegenomen worden in de werken; idem voor de ramen en deuren.

Ik heb onze buitenmuren opgemeten; het gaat over 160m2. Ik heb zo is prijzen opzocht en bij zelfplaatsing (eboard + strips) kom ik aan 120euro per m2. Kortgesteld komt dit neer op een investering van 20k€.  

Is deze investering het waard of niet?

Indien bijkomende vragen of opmerkingen, hoor ik het graag. Dank voor reacties.

30 Reacties

afbeelding van lietaert
07/08/2019 - 08:36

Floris

hoeveel is het huidige verbruik om de woning te verwarmen? (en hoe doe je dat?)

jan

afbeelding van walter-8
07/08/2019 - 10:25

Naar investering is het eenvoudig;

Nu heb je 20K.
Investeer je die in isolatie heb je binnen 10 jaar; X euro's gespaard aan energie, meer comfort in huis gedurende 10 jaar en 20k in isolatie op je muren (dus naar geld toe niets verloren).
Investeer je niet kan je met het geld iets anders doen. Of dat iets anders meer belangrijk is, zal jij zelf moeten benoemen.
Walter

afbeelding van Floris_
07/08/2019 - 15:48

lietaert wrote:
Floris

hoeveel is het huidige verbruik om de woning te verwarmen? (en hoe doe je dat?)

jan

Jan, eerst eigenaars verbruikten in jaren 80 +6000 liter mazout per jaar!

Wij hebben bijkomende binnendeuren en isolatiewerken gedaan. In combinatie met zware houtkachel, verbruiken we nu 1000 liter per jaar. Echter, moeilijk te vergelijken dus omdat we nu ongeveer 12 kuub hout per jaar opstoken. 

Maar vooral: in de winter is het comfort ondermaats en daar willen we van af. We verwarmen nu enkel living en de keuken, voorkant van het huis verwarmen we niet. In de kamers vooraan zeer slechte ramen en aantal koudebruggen, waardoor we terughoudend zijn om te verwarmen (kan evengoed mijn raam opzetten, warmte vliegt zo buiten).

In de toekomst zal er hier niet snel gas komen, dus mazout of warmtepomp blijven over.

afbeelding van Floris_
07/08/2019 - 15:53

walter-8 wrote:

Naar investering is het eenvoudig;

Nu heb je 20K.
Investeer je die in isolatie heb je binnen 10 jaar; X euro's gespaard aan energie, meer comfort in huis gedurende 10 jaar en 20k in isolatie op je muren (dus naar geld toe niets verloren).
Investeer je niet kan je met het geld iets anders doen. Of dat iets anders meer belangrijk is, zal jij zelf moeten benoemen.
Walter

Walter, dank voor reactie. Ben volledig akkoord, enkel als je 20k in je muren steekt, heb je ze niet meer in beschikbaar in geld. Maar ik steek ze mss liever in isolatie dan dat ik ze op de bank laat staan. 

Ben ervan overtuigd dat het een investering zou zijn die ons huis ook bij een eventuele verkoop zou een return geven. Ook in de toekomst zullen prijzen energie nog stijgen, en wij willen ook meer comfort.

Bij ons is het vooral een kantel moment: we gaan onze ramen en deuren vervangen, dus het is nu of nooit.

afbeelding van IvoB
08/08/2019 - 07:30

Als ik lees hoeveel energie jullie verstoken voor de weinige ruimtes die jullie verwarmen en het weinige comfort dat er tegenoverstaat is er eigenlijk geen keuze, nl. isoleren en is er weinig toe te voegen aan het bericht van Walter dd 07/08/2019 - 10:25.

Wat heb je aan je geld op de bank als je anderzijds jaarlijks je geld letterlijk langs de muren buitensmijt en een tekort hebt aan persoonlijk comfort? 

Buiten de steeds terugkerende besparing op je energierekening, verhoging aan persoonlijk comfort kan je voor de isolatiewerken ook nog eens subsidies krijgen. Dus een deel van je spaargeld krijg je onmiddellijk terug en de rest op termijn met dubbele winst. 

Overigens is een warmtepomp geen optie als er niet zeer goed geïsoleerd wordt en mazout nu al volledig voorbijgestreefd. 

Al deze elementen in overweging genomen moet je toch niet twijfelen?  

afbeelding van m2ts
09/08/2019 - 11:58

Floris, ik sluit me volledig aan bij IvoB en walter-8.

afbeelding van Keon
19/01/2020 - 17:47

Aanpak bij energetische renovaties:

  1. Altijd beginnen met de luchtdichtheid in kaart te brengen via een blower-door-rooktest of via een thermografie.
  2. Koudebruggen in kaart brengen via thermografie.
  3. Nagaan of het verwarmingssysteem kan worden geöptimaliseerd, bijv. HR-ketel plaatsen, aanvoerleidingen CV uit de muren halen, convectoren vervangen door plintverwarming, etc. ...

​Op basis van bovenstaande maak je uw plan van aanpak met als prioriteit luchtdichting en ventilatie. Een hete luchtballon vertrekt ook niet als die niet luchtdicht is...

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
22/01/2020 - 18:10

IIk veronderstel dat ge bij uw grondige renovatie eveneens een nieuw ventilatiesysteem moet installeren. Daarover reeds nagedacht? Zeker als ge de nodige maatregelen zou nemen om uw huis luchtdicht te maken.

afbeelding van Keon
29/01/2020 - 13:54

Wel, als je uw manier van verwarmen omgooit, is het belang van luchtdichting kleiner.

Luchtdichting is heel belangrijk als je verwarmt met convectie, verwarm je met plintverwarming of "warme (onder-) muren" (straling) dan is het een stuk minder van belang.

De warmtestraling vanuit de muren maakt dat de luchttemperatuur lager kan om hetzelfde comfortgevoel te hebben.
Warme muren creëer je net als bij vloerverwarming door warmwaterbuizen op een isolatieplaat te bevestigen.

Groot voordeel warme (onder-) muren is dat je kan overstappen naar verwarming op zeer lage temperatuur (ca. 25°C), dubbele winst!
Met dit systeem kan je een zeer zuinige woning bekomen die je verwarmt met een warmtepomp (A-label is geen probleem, zie polderhuis.org).

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
28/01/2020 - 15:56

Keon,

Nu kan ik even niet goed volgen. Eerst stelt ge dat men op de allereerste plaats naar de luchtdichtheid moet kijken. daarna beweert ge dat, bij een verwarming op lage temperatuur (straling) deze luchtdichtheid van minder belang is.

Ik heb zo mijn twijfels omtrent deze laatste bewering. Infiltrerende lucht zal het leefcomfort weinig of helemaal niet beïnvloeden, daarvoor is deze rechtstreekse luchtstroom te klein. De in- exfiltratie zal wel een effect hebben op de warmtebehoefte, juist gelijk een slechtere buitendisolatie. Natuurlijk is het zo dat, wanneer de buitenwand of de beglazing koud aanvoelt, de binnentemperatuur hoger moet zijn om aan een gelijk comfort te komen. We spreken hier wel van een huis van het jaar 1983, toen was de gangbare luchtdichtheid reeds beter dan vroeger.

afbeelding van Keon
29/01/2020 - 14:03

Pierre, ik moet bekennen dat ik - met het recentelijk ontdekken van Het Polderhuis (zie ook apart topic) en de principes van "Warm Bouwen" - mijn eerdere adviezen moet bijstellen...

Maar het is wel belangrijk om alle luchtlekken in kaart te brengen. Als je bijv. vaststelt dat je met lekkende ramen zit en je krijgt het niet opgelost met nieuwe dichtingen, pas dan moet je overwegen om nieuwe ramen te steken.

Ga je verwarmen met "warme muren" - zoals in het Polderhuis - dan is luchtdichting minder belangrijk dan met convectiewarmte. In het eerste geval volstaat "een verzorgde uitvoering", in het tweede geval lijkt een blower-door-test mij toch een must.
Het succes van een passiefhuis staat of valt op basis van zijn luchtdichting... luchtdichting heeft dus wel zijn belang, zij het dat het minder maniakaal mag zijn in geval van wandverwarming.

Wandverwarming heeft bovendien als voordeel dat je geheel dampopen mag bouwen... je hoeft niet meer te kijken naar dampremmers voor de bouwelementen (muren) die verwarmd worden. Actief ventileren (met een mechanisch systeem) om van uw leefvocht af te geraken, is dan ook geen must (meer).
Je moet alleen nog ventileren vanwege de nare luchtjes en de CO2... maar dat kan met stootverluchting of met het resterend "gebrek aan" luchtdichtheid (infiltratie)... zoals in de goede oude tijd :-)

De hoeveelheid ongewenste infiltrerende lucht (tocht) is natuurlijk een kwestie van persoonlijk comfort... Ik woon in een huis uit 1974 met nog steeds de originele ramen... en het gebrek aan luchtdichtheid heeft hier wel degelijk zijn negatief effect op het comfort.

afbeelding van Luc Vandamme
29/01/2020 - 17:26

Keon,

De tussenkomsten van Pierre bevatten nog steeds veel meer waarheid dan jouw interventies.

Ik zou mijn (nieuwe en oude) adviezen goed voor me zelf houden, zolang je ze zelf niet hebt toegepast, want dan kan je uit ervaring spreken en heb je misschien ook technisch iets meer inzicht. Tenzij je natuurlijk een professioneel bent, maar daar twijfel ik toch aan! 

afbeelding van Keon
29/01/2020 - 18:56

Luc, ik probeer hier wat van mijn kennis en inzichten over te dragen... heb je daar geen boodschap aan, mij best... België is een vrij land.

afbeelding van charel
29/01/2020 - 19:21

Ik hoop vooral dat jij open staat om hier iets bij te leren Keon !

afbeelding van Keon
29/01/2020 - 19:28

Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik hier al dingen heb bijgeleerd... maar ik hou wel van argumenten en tegenargumenten en dat ontbreekt hier vaak.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
30/01/2020 - 15:59

Ik zal toch vier van uw stellingen aanhalen:

Bij muurverwarming zou men dampopen mogen bouwen":  bij mijn weten plaatst men de muuverwarming eerder op de binnenmuren dan op de buitenmuren.

"Actief ventileren is dan geen must meer": in België bestaat er zo iets als ventilatievoorschriften.

"Stootverluchting, ofwel hopen op de infiltratie": Oude metingen van het WTCC gaven aan dat, zelfs bij een grote infiltratie, de ventilatie in de slaapkamers meestal onvoldoende was. Een van de grote redenen ligt bij de onregelmatigheid van de infiltratie: deze hangt vooral af van de windkracht en de windrichting (oriëntatie van de slaapkamers).en een grotere behoefte aan verse lucht gedurende een ganse nacht. Een venster openen moet natuurlijk mogelijk en veilig zijn. Wij sliepen op het gelijkvloers. Bij slechte windrichting volstond dat zelfs niet als het buiten even warm was als binnen (geen convectiestroming langs het geopend venster). In die tijd had mijn echtgenote dikwijls hoofdpijn die slechts wegging na haar eerste kop koffie.

Ik heb ook gedurende 34 jaren in een huis van 1974 gewoond. Dit was reeds enigermate geïsoleerd, volgens de normen van Masser in die tijd om eventueel elektrische verwarming te voorzien.( Hetgeen ik niet heb gedaan.) Het gebrek aan comfort kwam praktisch uitsluitend van de grote ramen, die uitgerust waren met gewoon dubbel glas.Vergeleken met oude huizen waar ik eerder in gewoond heb viel er goed te leven met de infiltratie. Deze bestond vooral uit verse lucht die langs een kromgetrokken houten stijl van de schuifdeur in de keuken binnenkwam.

Sinds 2008 wonen we in een huis met ventilatie met warmterecuperatie. Welk paradijs!

afbeelding van Keon
31/01/2020 - 00:27

pierrechristiaens wrote:

Bij muurverwarming zou men dampopen mogen bouwen":  bij mijn weten plaatst men de muuverwarming eerder op de binnenmuren dan op de buitenmuren.

Nou Pierre, dan heb je vandaag wat bijgeleerd! Het kan perfect op buitenmuren... Onderstaande figuur schetst de opbouw van de muren van het Polderhuis (figuur komt uit deze pdf brochure). 

Dat is een extreem voorbeeld omdat de muur in totaal slechts 14cm breed is...

pierrechristiaens wrote:

"Actief ventileren is dan geen must meer": in België bestaat er zo iets als ventilatievoorschriften.

Maar een type A systeem mag toch ook... dat is een zuiver passief systeem...

pierrechristiaens wrote:

"Stootverluchting, ofwel hopen op de infiltratie": Oude metingen van het WTCC gaven aan dat, zelfs bij een grote infiltratie, de ventilatie in de slaapkamers meestal onvoldoende was. Een van de grote redenen ligt bij de onregelmatigheid van de infiltratie: deze hangt vooral af van de windkracht en de windrichting (oriëntatie van de slaapkamers).

Ideaal is het misschien niet, maar het kan...  Niemand verbiedt u om voor de slaapkamers een eigen D-ventilatiesysteempje ("decentraal systeem") te voorzien.

pierrechristiaens wrote:

Ik heb ook gedurende 34 jaren in een huis van 1974 gewoond...

Sinds 2008 wonen we in een huis met ventilatie met warmterecuperatie. Welk paradijs!

In 1974 had men nauwelijks besef over luchtdichtheid & ventilatie (en isolatie, koudebruggen,...). Ik zeg niet dat we terug  moeten naar die tijden maar als die huizen van toen ook qua luchtdichting een "verzorgde uitvoering" hadden, dan  zou het verschil met 2008 niet zo groot zijn...

afbeelding van Luc Vandamme
31/01/2020 - 10:28

Beste Keon,

Er werden hier al verschillende commentaren gegeven met kennis van deze brochure (die je nu toch voor alle zekerheid hebt bijgevoegd). Telkens werd er u op gewezen dat het resultaat van deze verbouwing alles behalve duurzaam is met zicht op de toekomst (2050). Er werd u ook uitgelegd dat deze restauratie vooral (Nederlands) fiscaal vriendelijk werd aangepakt en dat deze EI (Energie Index) waar naar gestreefd werd, een coëfficiënt is die de WWS (Woning Waarde Schatter) en dus de lokale en landelijke belastingen beïnvloedt. Wij kennen dit systeem  niet buiten Nederland, dus was uw vertrekpunt van uw interventie (waar u dacht dat dit een soort energieverliesindicator was) al op een verkeerde leest geschoeid.

Verschillende mensen met kennis van zaken (de laatste keer was dat Pierre), hebben u ook uitgelegd dat wandverwarming best toegepast wordt op binnenmuren. De WTCB en andere buitenlandse specialistische organisaties hebben hier ook verschillende technische nota's en artikelen aan gewijd. Men legt u ook uit dat er een wetgeving bestaat die u hier verplicht om ventilatie te voorzien in een woning bij grondige verbouwing of bij nieuwbouw. En u pleit in uw tussenkomsten ervoor om dit niet te doen (het is beter om de ramen open te zetten) en dus (hopelijk ongewild en uit gebrek aan kennis) om de wet te  overtreden. 

Zoals je zelf gezegd hebt, heb je hier al veel bijgeleerd. Ik zou je aanraden om nog veel meer bij te leren hier en elders, om u niet te laten vangen door tunnelvisies (zoals Charel al aangegeven heeft), en ervaring op te doen, als je werkelijk wil bijdragen aan dit forum. 

afbeelding van wouter-10
31/01/2020 - 10:32

Dag Luc,

ik vrees wel dat als je enkel muurverwarming gaat plaatsen op binnenmuren, je dan tochtgevoel gaat creëren...

Groet

Wouter

afbeelding van wouter-10
31/01/2020 - 10:39

Dag Luc,

zou je aub ook een link kunnen plaatsen van WTCB of de buitenlandse organisaties waarnaar je verwijst. Altijd interessant.

bedankt alvast!

groet

Wouter

afbeelding van Luc Vandamme
31/01/2020 - 10:39

Beste Wouter-10,

Ik heb ook muurverwarming op binnenmuren en heb nog nooit tochtgevoel gehad of gecreëerd. Wel is mijn huis zeer goed geïsoleerd (K17) en heeft een open concept (alles is verwarmd), dit helpt waarschijnlijk ....

afbeelding van wouter-10
31/01/2020 - 12:54

Dag Luc,

ok dat kan ik me voorstellen. Toch zou ik persoonlijk de warmte juist op de koudste plaats willen hebben, net zoals radiatoren, onder de ramen. 

Verder in vervolg op deze draad, lijkt het me belangrijk om in te zien dat Keon gewoon wil aangeven dat in een situatie waarin je beperkt bent qua mogelijke ingrepen (beschermd zicht) er toch nog een redelijk energieprestatie te behalen is met verstandige aanpak. En dat in het gegeven voorbeeld deze verstandige aanpak de voorkeur verdient boven een meer standaard binnenisolatieoplossing, bijvoorbeeld purplaten met gisplaten.  Ik kan me voorstellen dat Keon eveneens overtuigd is dat als je een nieuwbouw zet  waar alles nog mogelijk is, je dan wel beter de muren isoleert.

groet

Wouter 

groet Wouter.

afbeelding van Keon
01/02/2020 - 14:25

Luc Vandamme wrote:

Verschillende mensen met kennis van zaken ... hebben u ook uitgelegd dat wandverwarming best toegepast wordt op binnenmuren. De WTCB en andere buitenlandse specialistische organisaties hebben hier ook verschillende technische nota's en artikelen aan gewijd.

Bij mijn weten maakt het WTCB er geen probleem van om wandverwarming toe te passen op buitenmuren... Onderstaande afbeelding lijkt me toch duidelijk...

Als je wandverwarming enkel gaat toepassen op binnenmuren dan gaat deze ook fungeren als een convector. De aanliggende buitenmuren zorgen immers voor de afkoeling van de kamerlucht en bijgevolg een dalende luchtstroom. De warme binnenwand doet het omgekeerde.

Door toepassing op enkel maar binnenwanden benut je niet tenvolle het potentieel van wandverwarming... aan buitenzijde van de kamer blijf je immers met comfort problemen zitten (tenzij het om een kleine ruimte zou gaan).

Mensen die beweren dat wandverwarming enkel op binnenmuren kan, snappen de voordelen ervan (nog) niet helemaal.  

Luc Vandamme wrote:

Men legt u ook uit dat er een wetgeving bestaat die u hier verplicht om ventilatie te voorzien in een woning bij grondige verbouwing of bij nieuwbouw. 

Daar zegt u het zelf... ventilatie is pas verplicht bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) of bij aanzienlijke uitbreiding van de woning (>40m²).
En vevolgens kan je kiezen welk systeem je wenst... dat hoeft niet altijd een Systeem D te zijn met een hoop leidingwerk. Een doordacht Systeem A is ook goed.

Echter, wanneer het gaat het om een eenvoudige - eerder cosmetische - renovatie zoals hier dan volstaat het aanwezige "ventilatie systeem" (luchtlekken, stootventilatie,...). Natuurlijk mag dat altijd verbeterd worden om aan uw comforteisen te voldoen... De reden van renovatie is meestal het gebrek aan comfort.

Waar het mij omgaat, is dat je ook eens uw verwarmingssysteem moet herbekijken... 

-> Als dit convectieverwarming (of vloerverwarming) is dan is luchtdichting zeer belangrijk. In mijn ogen zelfs belangrijker dan extra isolatie. En bij een verbeterde luchtdichting hoort ook een verbeterde ventilatie. En bij convectieverwarming biedt een D-systeem dan waarschijnlijk het meeste thermisch comfort.

-> Maar gaat het om stralingswarmte vanuit de wanden, dan zijn luchtdichting en de daarbij horende extra ventilatie minder belangrijk. En wel in die mate dat je zelfs bij een IER of woninguitbreiding kan toekomen met een A-Systeem. Het moet natuurlijk wel comfortabel blijven.
De A-systemen bieden ook kansen om het thermisch comfort op peil te houden (vermijden van tocht) maar daar wordt stelselmatig weining aandacht aan besteed... 

Wandverwarming heeft het voordeel dat je uw leefvocht door de muur naar buiten kan duwen op voorwaarde dat alles voldoende dampopen én capillair is... ter hoogte van betonnen artefacten (bijv. latei) zal dat niet lukken en moet je bovenop de wandverwarming een dampremmende of -dichte afwerking voorzien.

Eén van de (vele) nadelen van E-board, E-brick, Façabrick,...en bij uitbreiding crepi op een EPS/XPS/PIR/PUR... plaat,. is dat ze een extra damprem voor uw gevel zijn... en daarom wordt ventileren ook weer belangrijker.
Losse EPS bolletjes/korrels zijn wel voldoende dampopen maar zijn dan weer niet capillair...

Wandverwarming is geen wondermiddel maar het Polderhuis laat toch zien dat je met "eenvoudige" ingrepen (16cm cellulose in het dak, 12cm EPS bolletjes in de vloer, extra voorzetramen in HR++ dubbelglas, slechts 2cm rietisolatie in de buitenwanden (halfsteense muur!), WP... zeer goede resultaten kan halen op vlak van de energiefactuur.

Kan dat beter? Tuurlijk! Maar voor een pand uit 1865 is dat niet slecht... en in plaats van daar azijn overheen te gieten, zouden jullie beter is eens kijken naar wat we uit het Polderhiuis kunnen leren... (om die reden heb ik er een apart topic over aangemaakt).

Het staat mij toch vrij om de forumbezoekers attent te maken op de technieken en bereikte resultaten van het Polderhuis? Ik verplicht niemand van dat over te nemen. Zie je zwakke punten in het Polderhuis? Prima, werp ze op! Maar kom met goede argumenten en liefst met objectieve bronnen die uw argumenten kunnen staven.

Vergeet niet dat de eigenaar van het Polderhuis zo vriendelijk is geweest om alles te documenteren en nu zijn ervaringen met ons deelt via zijn website... Hij laat zien wat hij heeft gedaan en laat weten hoe het hem bevalt en wat de bereikte resultaten zijn na zoveel jaar gebruik... Helemaal belangeloos! Geweldig toch?

afbeelding van mark-9
31/01/2020 - 15:54

Als het comfort zo slecht is, dan moet je inderdaad wel iets doen, en thermografie lijkt een goede manier om te weten wat het snelst iets gaat opleveren zowel in comfort als in besparing op stookkosten. 

De berekening hierboven... tja, daar ben ik het niet mee eens. 

Als ik 20k heb, dan staat die niet op de bank, maar die is geïnvesteerd in bv aandelen. Ik haal daarmee op langere termijn 5-8% rendement. 

Die 20k in je huis steken levert over die 20 jaar op 2 manieren iets op: 

- jaarlijkse besparing aan energie en dus geld

- meerwaarde van je woning, maar dat is altijd koffiedikkijken wat het betekent. 

Ik geef je een ander voorbeeld: 

Ik heb nagekeken wat een zonneboiler me zou kosten, en dat is minimaal 6000€. 

Meerwaarde na 20 jaar = 0, want ik ga er van uit dat die eigenlijk versleten is tegen dan en moet vervangen worden. 

Besparing in stookkosten: Tja... mijn totale gasrekening is 90€ per maand. Voor SWW is de schatting tussen 10 en 15€ per maand (maar waarschijnlijk overscht). Dus per jaar spreken we over pakweg 150€. 

Als ik mijn buitenmuren opnieuw wil isoleren (buitenblad afbreken, en opnieuw opbouwen met isolatie), dan kost me dat dik 20k terwijl de woning niet als een bouwval uit ziet. Stel dat dit 30% zou besparen, dan spreken we nog maar over 300€ per jaar.... 

Vloerisolatie zou in mijn geval ook dergelijk bedrag kosten, en waarschijnlijk nog minder opleveren. En dan kan ik mijn keuken ook nog eens vernieuwen vrees ik. 

Mijn conclusie is: als je dat allemaal wil doen, dan ben je best dat je het hele huis stript en herdoet. In sommige gevallen kan het dan insteressanter zijn om een andere woning te kopen die in slechte staat is en denken aan een totale renovatie. 

Maatschappelijk en economisch gezien is dat waarschijnlijk ook beter omdat je dan met dezelfde som geld meer besparing realiseert. 

afbeelding van charel
31/01/2020 - 19:28

Keon schreef:

"Wandverwarming is geen wondermiddel maar het Polderhuis laat toch zien dat je met "eenvoudige" ingrepen (16cm cellulose in het dak, 12cm EPS bolletjes in de vloer, extra voorzetramen in HR++ dubbelglas, slechts 2cm rietisolatie in de buitenwanden (halfsteense muur!), WP... zeer goede resultaten kan halen op vlak van de energiefactuur."

Keon, je bent veel te lange tijd op een ander forum hierover blijven doorbomen ondanks dat u daar uitvoerig en bij herhaling is aangetoond dat ge het door u aangehaalde voorbeeld van de polderwoning best kunt vergeten voor andere situaties dan dat specifieke geval in Nederland.

Het gaat trouwens niet om de energiefactuur want die kan zelfs bij energieverslindende systemen nul zijn. Waar we mee bezig zouden moeten zijn is in de eerste plaats om minder energie te verbruiken !

Het leek op den duur dat je het doorhad, maar nu begin je er hier weer een topic mee te rekken (ik druk me vriendelijk uit).

Je kan in ieder geval absoluut niet zeggen dat de daar toegepaste methode energiezuinig zou zijn ! Bijgevolg is het een zeer slecht voorbeeld voor mensen die hun woning willen renoveren !

Hier zou ik u dan ook, net zoals op dat ander forum, de raad willen geven om dat voorbeeld van de polderwoning zo snel mogelijk te vergeten vooraleer je mensen op het verkeerde been zet !

afbeelding van Keon
01/02/2020 - 02:23

Charel,

Voor u (en anderen) is minimaal energieverbruik een fetish, dat mag maar voor de man in de straat gaat het om zijn facturen en verder de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de aanpassingen...

Lees ook eens het standpunt van Mark hierboven... investeringen zijn in hoofdzaak gedreven door gewenst comfort en vervolgens kosten/baten.

Natuurlijk moet je trachten zoveel mogelijk energie te besparen maar iederen mag daar zijn eigen pragmatische keuze in maken. 

afbeelding van charel
01/02/2020 - 09:01

Keon, uw voorbeeld is energetisch een zeer slecht voorbeeld maar dat wil helemaal niet zeggen dat het financieel dan wel een goed voorbeeld zou zijn. Ook daar scoort dat voorbeeld maar middelmatig ondanks grote investeringen

Maar je moet vooral ook goed in gedachten houden waar het in dit voorbeeld over gaat. Dit is een abnormale situatie met slechts buitenmuurtjes van 9 cm (normaal minstens 30 cm) die men persé wilt behouden en waar men blijkbaar slechts 2 cm ruimte aan isolatie wilt missen. Met die keuze heeft men moeten werken en dan zou je kunnen zeggen dat men er in geslaagd is om het verbruik financieel nog redelijk binnen de perken te houden terwijl het energetisch wel zo is dat je met hetzelfde verbruik en andere keuze's een gans rijtje van zulke huisjes had kunnen verwarmen.

Dat huisje kan dan wel een mooi voorbeeld zijn van maximaal behoud van een specifiek beschermd gebouwtje, maar het is fout om dat dan ook als voorbeeld voor normale woningen te beschouwen. Het zou zeker geen pragmatische keuze zijn. Niet ecologisch en niet economisch.

En laat ons het hierbij houden Keon. Dit topic gaat over iets wat in de verste verte niets te maken heeft met dat polderhuisje.

afbeelding van mark-9
01/02/2020 - 12:28

Ik heb het hierover een aantal jaren geleden bij een verbouwing over gehad met onze architect. 
Om die 75% reductie te halen zou ik ruim 150k moeten investeren, en dat levert dan amper 75€ per maand op aan vermindering in gasverbruik. 
 

Dat idee was snel van tafel. Uiteraard hebben we goede keuzes gemaakt voor het deel dat verbouwd is, maar als je bv vloerisolatie wil steken, dan moet ik zelfs de vloerplaat half uitbreken. En dan nog zit je met koudebruggen.... 

afbeelding van Luc Vandamme
01/02/2020 - 17:25

mark-9 wrote:

Ik heb het hierover een aantal jaren geleden bij een verbouwing over gehad met onze architect. 
Om die 75% reductie te halen zou ik ruim 150k moeten investeren, en dat levert dan amper 75€ per maand op aan vermindering in gasverbruik. 
 

Dat idee was snel van tafel. Uiteraard hebben we goede keuzes gemaakt voor het deel dat verbouwd is, maar als je bv vloerisolatie wil steken, dan moet ik zelfs de vloerplaat half uitbreken. En dan nog zit je met koudebruggen.... 

Beste Marc,

Het is daarom misschien toch interessant om eens bijstand te vragen op de gemeente. Deze service wordt in feite aangeboden door de provincie en de gemeente is het doorgeefluik. Die mensen die u te woord staan hebben misschien andere en goedkopere ideeën dan uw architect en die u met (of zonder bij kleine ingrepen) uw architect kan implementeren. Zie ook  https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/persoonlijk-bouwadvies

afbeelding van Keon
18/02/2020 - 21:59

Luc Vandamme wrote:

Verschillende mensen met kennis van zaken ... hebben u ook uitgelegd dat wandverwarming best toegepast wordt op binnenmuren. De WTCB en andere buitenlandse specialistische organisaties hebben hier ook verschillende technische nota's en artikelen aan gewijd.

wouter-10 wrote:

zou je aub ook een link kunnen plaatsen van WTCB of de buitenlandse organisaties waarnaar je verwijst. Altijd interessant.

We zijn nu bijna drie weken verder... we zullen er maar vanuit gaan dat die nota's en artikelen niet (meer) bestaan...