dubbel glas vervangen | Ecobouwers.be

U bent hier

dubbel glas vervangen

afbeelding van ferb
17/01/2021 - 14:34

Hallo

Onze huidige ramen hebben gewoon dubbel glas. Er staat in het profiel 'frankenglas 1998'. Als het buiten onder 0 gaat krijgen wij condens op sommige ramen (slaapkamer en badkamer). 2 van die ramen zitten in een niet geïsoleerde gevel (straatkant). Alle andere gevels werden met 12 cm - platen geïsoleerd. In de slaapkamers wordt voorlopig nooit gestookt dus het kan daar soms wel fris zijn. Ik denk dat er veel koude door de ramen komt en warmte naar buiten.
De kozijnen van alle ramen zijn in hardhout. Na 22j. valt daar nog geen slijtage aan op te merken.
Ik had graag HR++ of HR+++ glas geplaatst in de huidige kozijnen. Breekwerk zie ik niet direct zitten. Is dat iets dat haalbaar is? Zal het condensprobleem dan opgelost zijn? Als ik het begrijp zal met nieuwer glas de binnenkant van het raam minder koud worden bij lage buitentemperaturen dus minder kans op condens. Graag advies.

Bedankt
Ferb.
 

3 Reacties

afbeelding van Bram in Brussel
18/01/2021 - 10:00

Naar ik hoorde zou condens op de ramen minder erg zijn dan condens in de muren. Indien je de muren daar niet beter kan isoleren is het mogelijk beter of noodzakelijk om naast het beter isolerend glas een oplossing erbij te voorzien om het vochtpeil te verlagen, bv ventilatie type D met warmterecuperatie. Een architect kan dat vast inschatten.

De kaders van de ramen moeten het glas ook kunnen dragen; ttz mogelijk zijn ze niet berekend op het gewicht van driedubbel glas, wat meestal zwaarder is. Mogelijk bestaat er geschikt dubbel glas dat betere eigenschappen (gasvulling, coatings, ...) heeft dan wat er nu inzit. Een ramenspecialist kan dat vast inschatten.

(Ik ben een leek.)

afbeelding van ferb
18/01/2021 - 10:36

Bedankt voor je commentaar!

afbeelding van lietaert
19/01/2021 - 13:27

Ik zou ook kijken voor glas met een "warme kant" . Dit is een kunstof profiel aan de rand tussen beide glasplaten ipv van een alu profiel.

Zker voor kleine stukken glas maakt dit veel uit.