doucheruimte zonder tegels | Ecobouwers.be

U bent hier

doucheruimte zonder tegels

afbeelding van Timmyke
23/02/2021 - 11:01

We zouden in een kleine rumte van de bering nog een douche willen installeren, is niet groot maar superhandig. We zouden liefst geen tegels willen gebruiken op de wand, zie pdf file in bijlage.

De stopcontacten zijn niet aangesloten omdat we van gedacht veranderd  zijn, deze moet je wegdenken.

Het plafond is afgewerkt met groene gyproc

De vloer is betelgeld maar kan erboven nog wel een vloer plaatsen met dezelfde tegels met daarin een douchgoot in verwerkt. Afvoer ligt nu juis op de vloerpas.

Wat zijn de stappen die ik moet ondernemen om van deze ruimte een doucherumte te maken? Welke gisp, cement, ..; moet ik gebruiken om tegen de snelbouw te plaatsen en wat daarna? Moet het plafond geverfd worden met speciale verf?

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram douche.pdf

1 Reactie

afbeelding van Bram in Brussel
24/02/2021 - 09:34

Onze vroegere douchebak was hoog instappen en de bak was diep, wat de kinderen leuk vonden wanneer we de afvoer met een washandje afsloten en de bak een soort laag badje was. Onze vroegere douche was eerst zeer goedkoop waterdicht gemaakt door vinyl in 1 stuk rondomrond te kleven. Dat kleven was moeilijk, en de randen onderaan waren niet zo gemakkelijk proper te houden (schimmel), en het overleefde ongeveer 8 jaar. Daarna laten betegelen, ik ben handig maar mijn vriendin vertrouwde niet op mijn vanaf nul op te doen ervaring en eventueel beginnersgeluk met betegelen.

Onze douchecel nu (nieuwbouw) is afgewerkt met acrylplaten van onder tot boven. Bedoeld om lang mee te gaan en zo weinig mogelijk onderhoud te geven, maar ik schat niets ecologisch aan. Die hangen vast met een silicone-variant denk ik. We lieten het doen om wat tijd te winnen, maar vast kan iemand handig dat zelf doen. https://www.x2o.be/nl/badkamer/douches/douchewandbekleding/linie-wall-do... icm met een soort profiellatjes. 

Die schroeven die uitsteken op de foto zullen vast in de weg zitten.

Plafond in de badkamer is geschilderd met badkamer-geschikte verf van Boss. De sifon die dikwijls bij een douchebak zit heeft ook een flinke hoogte, misschien trachten hoogte te voorzien op courante modellen. Er bestaan speciaal lagere versies indien je de douchebak een zo laag mogelijk instap wil geven, wat evt naar levenslang wonen nuttig kan zijn, mogelijk is het dan beter om de vloer gedeeltelijk uit te breken om de douchebak gelijk met de vloer te krijgen. Maar dan moet de afvoer ook weer lager ...

Voila, mijn zeer beperkte ervaring met 2 douchecellen. Vast krijg je nog ecologischer advies :-)  Succes.

Edit kleine toevoeging: is misschien niet zo goed voor levenslang wonen maar het lijkt me handig dat de douchebak zelf iéts hoger dan de vloer zit, zodat deze bij evt. vervanging (indien er bv een hard voorwerp in viel), eruitgeschoven kan worden zonder de muurafwerking ook te moeten afbreken.