Compacttoestel?

Even de huidige situatie schetsen :

Mijn bouwvergunning is van 2007. Toen mocht het E-peil max 100 zijn. Wij hebben 36. Dit o.a. door gebruik te maken van een boiler (750l) die in de zomer verwarmd wordt door een zonnecollector (12m², helling 45°). In de winter wordt het water verwarmd door een Brunner kachel die 70% van de energie naar het water laat gaan. (in die boiler) Voor in het tussenseizoen had ik een back-up weerstand van 6kW (in de boiler). Zo werd het water in de boiler op min. 50°C gehouden. SWW wordt verwarmd op het principe van een friswaterstation. (met dus warmte uit die boiler)

Ondertussen hebben we zonnepanelen geïnstalleerd (5,4kWp) en een douche met WTW. (horizontaal) (dus met deze zaken is het E-peil nog minder dan 36) Op de douche heb ik nog een elektrische doorstromer. (ter vervanging van die weerstand in de boiler)

Het ventilatietoestel is een Ventaxia Sentinel Kinetic Plus. Daarvan kan ik helaas wel melden dat de bypass niet naar behoren werkt. (is een conceptueel iets) De lucht naar dit toestel gaat eerst via een AWW waardoor het dus altijd ongeveer 12°C is. Ik heb al metingen gedaan en dit klopt ook. Echter, na het ventilatietoestel kreeg ik temperaturen van minimum 18°C, wat dus te wijten is aan die bypass.

Met de donkere dagen (van de laatste bijna 3 maand : praktisch geen zon gezien) vind ik toch dat ik veel hout moet verbranden. (op een zonnige dag moeten we niets bijstoken)

Nu dacht ik eventueel aan een compacttoestel : ventilatie systeem D, gecombineerd met een lucht-lucht warmtepomp(je). Dit zou zowel in de winter nog behoorlijk wat energie uit de 'afvallucht' moeten kunnen halen (die bijna de zelfde temperatuur heeft als verse aangezogen lucht (via AWW): 12°C) waardoor ik minder verplicht ben hout te stoken ; en in de zomer zou het het probleem van de slecht werkende bypass ook oplossen.

De vraag is : welke toestellen zijn aan te raden (of af te raden)?

m.v.g. Hans

Reacties

Hallo

ik zou nu zeker wachten met een warmtepomp, tot de nieuwe maatregelen, ivm slimme meters en zo duidelijk worden. Warmtepompen zijn sinds het afschaffen van de terugdraaiende meter eigenlijk niet meer rendabel, en de regering zal misschien iets doen om dit terug zo te maken (denk ik )

jan

Hallo Hans,

Bij de bouwplannen die wij hebben heb ik een hele tijd opzoekwerk verricht naar zo'n toestel. Voor mij kwam de Pichler PKOM4 als goede optie uit de bus om een passiefhuis te verwarmen en van sww te voorzien. Het toestel is voorzien van 2 aparte mini warmtepompjes, 1 voor bijverwarming/koeling pulsielucht en andere voor aanmaak sww en werken onafhankelijk van elkaar. Voor beide pompjes wordt de energie die nog in de extractielucht zit gebruikt. Dat je een AWW aansluiting hebt is hier ook zeker een voordeel.

Door de bijdragen van verschillende forumleden zie ik daar nu vanaf en wordt er een gewone ventilatie D geplaatst. Als het toch te fris gaat worden wordt een bijverwarming ingeschakelt (elek straler of olieradiator, warmtevraag is ook maar iets minder dan 11 kWh/m²/jaar  in ons geval). In jouw geval moet je er zeker van zijn dat de warmtevraag van je woning niet te groot is voor zo'n compacttoestel, het wordt vooral geplaatst in passiefhuizen met een warmtevraag van maximum 15 kWh/m²/jaar. De warmte energie wordt door de lucht overgedragen en is niet bepaald de meest efficiente manier maar voor een passiefhuis wel voldoende. 

Sam

  

De slecht werkende bypass; ik heb ook een balansventilatie met een slechte logica voor de bypass...; ik zet de bypass manueel open en toe. Dat lost het probleem op.
Maar heel de zomer 12 graden uit de aww is wel straf; bij 35 graden krijg ik toch ook 18 graden uit de AWW (wat gedroogde lucht is en zo wel comfortverhogend is).

Het compact toestel is wel jammer; je hebt al een groter buffer voor sww (in principe is een compact toestel ook met boiler voor sww).
Ik ben niet thuis in de compact toestellen.
Eventueel kijk eens naar een ochsen mini wp. De is zeer kleine lucht-water warmtepomp die je eventueel op de uitgang van de BV kan zetten en die zo mee je bestaande buffer zou kunne opwarmen.
Eventueel moet je wel een oplossing bedenken voor de onballans van de ventilatie op te vangen.

Walter