Cellulose dakisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Cellulose dakisolatie

afbeelding van kegel
05/08/2016 - 22:02

Een tijdje terug is ons dak vernieuwd. Onderdak van Celit 4D, keper en gordingen. Voor de isolatie kozen wij voor cellulose die langs de binnenkant dan afgewerkt zou worden met gipsplaten (zo meegedeeld aan de aannemers)

Wij overwogen om dit uitdikken (en dampscherm plaatsen) zelf te doen (in samenwerking met aannemer die het inblazen zou doen) dus hadden offertes aangevraagd voor beiden opties. De aannemer waarmee we uiteindelijk in zee besloten te gaan zei dat het een slecht idee was om dit zelf te doen aangezien het zeer moeilijk zou zijn om dit zelf recht te krijgen.

Uiteindelijk dus duizenden euros extra betaald (we gingen voor de duurste offerte aangezien deze het meest capable overkwam) om een perfect recht dak te bekomen.

Blijkbaar had de aannemer gelijk dat het moeilijk is om dit recht afgewerkt te krijgen... zelfs voor zijn eigen werkmannen. Uiteindelijk zijn ze 3 keer teruggekomen om de lattenstructuur recht te krijgen. Communicatie verliep heel stroef. Op het einde was het nog steeds niet 100% maar ik was het beu en heb (dom genoeg) het volledige bedrag (minus 100 euro korting voor het "ongemak") betaald.

Nu anderhalf jaar later zijn we klaar om aan de afwerking te beginnen. Bij een inspectie komt het volgende aan het licht:

x. Op talrijke plaatsen is het dampscherm doorboord, of zijn inspuitgaten slecht afgeplakt.
x. Nietjes van het dampscherm zijn nergens afgeplakt.
x. Panlatten zijn vastgezet met nietjes ipv schroeven.
x. Schouw (rvs dubbelwandige pijp) zou afgewerkt worden met brandvast isolatiemateriaal. Dit is niet gebeurd.
x. Veluxen zouden geluidsdicht afgewerkt worden. Hier is gewoon dunne multiplex tegen geplaatst.
x. Ik had gevraagd om de bovenkant van de veluxen recht (parallel met de vloer) af te werken. Om de 1 of andere reden is dit met een knik gedaan dus ik kan hier geen volledige plaat meer gebruiken maar moet beginnen knoeien met pleister.

Maar het belangrijkste:
x. De T profielen voor de uitdikking zijn maar om de keper geplaatst.. Dit will zeggen dat de tussenafstand tussen de 85 en 100cm bedraagt. Volgens de data van Gyproc mag ik hieraan zelfs geen enkele laag aan ophangen. De panlatten zijn ook niet op 60cm van elkaar geplaatst dus ik kom niet uit met gyproc platen.
De latten zijn bovendien maar 2cm dik, en hier en daar is zelfs multiplex van minder dan 1cm geplaatst om het knoeiwerk recht te krijgen. Ik kan bijna overal de latten gemakkelijk met de hand bewegen, dus als er platen aanhangen zal dit zeker doorhangen.

Ik vermoed dat de aannemer niet meer zal antwoorden (ik wacht al twee weken).

Heeft er iemand een idee hoe ik dit zelf kan oplossen? Zelfs met latten van 3cm dik is de maximum overspanning 80cm wat nog altijd meer is dan wat ik heb.
Kan ik eventueel een OSB plaat van 18mm plaatsen (eventueel tot in de T profielen) om genoeg stijfheid te creeren en daarover dan gipsplaten als afwerking? 
Of wordt dit te veel gewicht om op te hangen aan slechts de helft van de kepers?

Is het in het slechtste geval mogelijk de cellulose te verwijderen, nieuwe T profielen te plaatsen en het dampscherm en cellulose te hergebruiken?

 

 

Alvast bedankt.
 

 

 

2 Reacties

afbeelding van geert devos
06/08/2016 - 11:54

Wat een gepruts als ik het zo lees !

misschien is het beter als je eens een (meestal) gratis bouwadvies ter plaatse aanvraagt , in iedere provincie is een steunpunt duurzaam bouwen, daar kan je dat afspreken.

In oost-vlaanderen kan het via de milieuadvieswinkel in Gent.

Dan kan een neutrale deskundige je dak eens bekijken en een advies geven om het goed te krijgen.

afbeelding van walter-8
07/08/2016 - 10:39

En wat zegt je architect?
Welke détails staan in de aannemersovereenkomst? Hoe is de oplevering gebeurd?
Ik zou verwachten dat al je details die nu niet goed uitgevoerd ergens vermeld staan?
Normale gang van zaken: architect schrijft neer wat moet gebeuren en aannemer voert uit. En architect controleert.

Je lijkt me als leek in veel valkuilen getrapt te zijn die je kan tegenkomen bij bouwen/verbouwen.

Maar dat lost je probleem natuurlijk niet op.
Start: laat je bijstaan door professioneel en lijst alle gebreken op (bv staan afwerkingsdetails van velux in contract?). Kijk na wat er kan gebeuren om aannemer zaken te laten corrigeren (gaande van gesprek, in gebreke stelling, tot verzoeningscommissie).

Voor het gyproc probleem kan je gewoon extra planken aanbrengen op de kepers. Maar dan in de andere richting. De kepers/uitvulprofielen zullen dat wel houden. Zo verlies je eventueel nog wel 2 cm extra.

Walter