capaciteitstarief | Ecobouwers.be

U bent hier

capaciteitstarief

afbeelding van lietaert
06/02/2021 - 11:29

 

Na prosumenten tarief, niet  terugdraaiende "terugdraaiende meter", en wel terug draaiende meter komt er blijkbaar nog iets nieuws  

Het capaciteitstarief  : je betaald  +/- 1/2 per kWh van wat je nu betaald, maar je betaald wel een vast tarief naargelang je laatste piekverbruik van de laatste maanden. Piekverbruik is wat je in een kwartier maximaal gebruikt hebt de laatste maand.

 https://www.vreg.be/sites/default/files/uploads/video/Infosessie%20Capaciteitstarief.mp4

https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief

Daar dit een berg WP investeringen opnieuw weggegooid geld maakt, een goedkoop (25 eur) voorstel van oplossing .Deze oplossing is een alternatief voor een "peak shaver batterij", maar wel stukken goedkoper.

Mijn piekvermogen van mijn WP is 2 kW voor de warmtepomp en 3 kW voor de backup weerstand in de SWW tank. samen 5 Kw piek dus.

DE OPLOSSING: 

Als de capaciteitstarief er door komt in 2022 ga ik waarschijnlijk de WP voor SWW uitschakelen en deze continu opwarmen met de weerstand. Ik zal de weerstand wel zo aansturen deze pas de laatste X minuten van ieder kwartier aan gaat. X wordt zo geregeld dat het kwartier vermogen steeds kleiner is dan 2.5 kW.  Zoiets kan relatief eenvoudig met een Arduino of zo verbonden met de slimme meter, geschatte kostprijs 25 euro.  Daardoor kan ik mijn piek met  3 kW verlagen, wat financieel interessanter is dan mijn WP laten draaien voor SWW ( =COP 1.7) . Ik denk dat ik mijn 25 euro er binnen 2 week uit haal.

 

Zien jullie hier gaten in ? 

63 Reacties

afbeelding van lietaert
06/02/2021 - 14:42

@walter over de 3  sww cop is 1.7 , nooit 3

Weet dat Daikin heeft een speciale wp op de markt, speciaal voor sww, met cop tussen 1.7  en  2.5? de douche wtw doet de cop dan nog eens dalen.

Verder schat ik dat mijn oplossing  maximaal 25 euro kost , veel minder dan jou voorstellen en zal mijn weeerstand direct uitschakelen ( of dimmen) als er andere verbruikers zijn, zodat de top altijd onder de 2.5 kw blijft.

afbeelding van walter-8
06/02/2021 - 16:39

Op welke temperatuur laat je de wp warm water maken? En welke warmtepomp van Daikin is daar zo slecht in?
Bv gemiddelde temperatuur is 10 graden in belgie over het jaar. Buffer op 55 graden is normaal ok. Zowat iedere warmtepomp die ik ken haalt cop 2.5 in regime 10-55. Ik weet is een gemiddelde; maar is de lente tot Herfst kan je warm water maken enkel op warmste moment van dag wanneer het gemiddeld nog warmer is. Hoe dat je dan maar 1.7 haalt is me niet duidelijk.
Ik denk dat er werk is aan je warmtepomp.

afbeelding van lietaert
08/02/2021 - 21:42

Als ik het juist begrijp is een piekbelasting verlaging van 1 kwh ongeveer +/- 125 euro. Als ik 3 kw piek kan vermijden heb ik 375 euro bespaard. . Als ik sww maak met mijn gecontroleerde weerstand  ( zie startpost ) heb ik geen (extra) piek , en heb ik voor die 375/ 0.125 euro =  3 000 kwh voor sww. Puur weerstand heb ik er maar 2000 nodig voor sww. ik maak dus winst door wp uit, te schakelen voor sww...

Extraatje  : mijn Daalderop in de keuken van 2 kw kan net hetzelffde. 250 euro piek bespaard

Super extraatje : Mijn systeem maakt op het eind van ieder kwartier een piek. Eens zien hoe lang de Vreg dit gaat volhouden ;-)

afbeelding van IvoB
09/02/2021 - 09:34

Wat maakt het de VREG uit of jij ieder kwartier al dan  niet een piek maakt? 

afbeelding van lietaert
09/02/2021 - 10:17

ivo, ik zie dit groots ;-))) 

Ik post het zeker overal rond en als zoiets eenmaal aan het schuiven gaat, gaan ze dit niet meer tegen kunnen houden. Zelfs bij jou aanname van 50 euro / kw piek is de schakeling voor mijn Daalderop alleen al 100 per jaar waard. Ze kost 25 euro max, ( @ walter : ik werk met triac ipv relais , dit is een electronisch relais kost 2 euro of zo) ....  De piek op het eind  van iedere 15 minuten is wel nijdig omdat deze exact op he eind van het kwartier stopt. Als deze schakeling populair wordt, wordt dit wel een uitdaging om het net stabiel te houden. 

Ik wil ze wel een kans geven  , daarom heb ik een mailtje naar de Vreg gestuurd met een link naar deze draad, benieuwd of ze volgen ;-))

afbeelding van IvoB
09/02/2021 - 13:22

Een capaciteitspiek wordt berekend op de piek gemeten gedurende één klokkwartier. Het hoogste gemeten klokkwartier wordt
weerhouden voor de maand. 

Wat wil je dan precies bereiken met je massaal toegepaste piek van een paar minuten per kwartier? 

Jij werkt blijkbaar nog met weerstandsboilers. Dan kan je misschien iets gaan sturen.
Maar met een WP-boiler maakt dat niets uit. 

Ik heb het eens nagekeken.
Momenteel is het buiten -7/-8°C. PV opbrengst is 32 w (sneeuw en ijs op de panelen). Redelijk uitzonderlijk dus. 
Met twee warmtepompen in werking en normaal huishoudelijk verbruik (thuiswerk, dus o.a. 4 laptops constant in bedrijf) en een wasmachine op 60°C was de hoogste piek 3.4 kW en het gemiddeld uurverbruik 3.0 kWh. 
En dat weegt dan maar voor 1/12 door in de jaarafrekening. Ipv 2.5 kW jaarpiek zou deze dan 2.58 kW bedragen. 

afbeelding van lietaert
09/02/2021 - 11:30

@ivo capaciteitspiek is de grootste totale hoeveelheid electriciteit die je tijdens een kwartier hebt gebruikt , niet de piek tijdens dit kwartier. Was dit niet zo had mijn systeem idd geen zin. Ik heb hier eens berekend ( heb nog geen slimme meter) maar vrees dat alleen al door dingen die automatisch aan slaan ( dus geen ovens of zo) ik een piek heb van 7.5 kW. Als deze "automatische dingen" niet aan slaan als bvb de oven werkt gaat dit de piek met 7.5 kw doen verlagen.  = 375  euro als de 50 euro/kwhpiek juist is.

Opnieuw, ik wil die 375 euro niet , maar deze zal er wel voor zorgen dat de 'peak filler' een succes wordt, waardoor het stom systeem  niet lang zal blijven bestaan. ( of er hopelijk nooit komt)

afbeelding van IvoB
09/02/2021 - 13:21

Ik weet heel goed wat het capaciteitstarief is en dat dit telkens wordt vastgesteld volgens het hoogste klokkwartier binnen een kalendermaand. Voor de afrekening geldt de som van de 12 maanden gedeeld door 12.

Het is me niet duidelijk wat je nu voor jezelf wenst te bereiken door ieder kwartier een piek van enkele minuten te realiseren en dit dan nog op het einde van ieder kwartier. Dus wat is de zin van je uitvinding? 

Welke automatisch dingen heb je dan in je woning dat ze gedurende 15 minuren 1875 W verbruiken en dat iedere maand? 
Om onder de limiet van 2.5 kW te blijven mag je binnen een klokkwartier al 625 W verbruiken. 
Ik heb, op de EV na, nog geen enkele keer een overschrijding van deze limiet met 1 kW gehad. 
Als je gedurende drie maanden (en dat mag binnen die maand dus al alle dagen) een limiet hebt van 4.5 kW, drie maanden een limiet van 3.5 kW en de overige zes maanden onder de limiet van 2.5 kW blijft heb je een jaarlimiet van slechts 3.25 kW (wat het huidige gemiddelde van 3.15 kW benadert). Je piektarief zou dan 62.5 € boven het minimum bedragen. 
Het piektarief van 2.5 kW zal je immers nooit kunnen vermijden gezien het een forfaitair minimum is. 

Daar staat dan weer tegenover dat een deel van je kWh afname van het net goedkoper zal worden. 

Mijn grootste theoretische verbruiker die in die buurt zou komen is een BEV (1750W verbruik per klokkwartier).
Maar die laadt in de praktijk nu ook maar op aan een piek van 4kW. En eenmaal de saldering wordt afgeschaft wordt dit ook afgevoerd. 

afbeelding van lietaert
09/02/2021 - 13:58

De piek wordt de laatste minuten gemaakt, en zo berekend dat de totale gemiddelde verbruik van het kwartier gelijk is aan 2.5kwh.

Mijn kwartier verbruik is dus nooit groter dan 2.5 kW, ik betaal het minimale capaciteitstarief.

Stel dat ik het niet doe, dan zal er iedere maand wel eens gebeuren dat mijn 3 loads op het zelfde moment draaien bovenop mijn gewoon leven. Er zijn nl 24*4*31 =2976 kwartieren in een maand, dus zal dit iedere maand wel eens gebeuren.  Dit veroorzaakt een extra piek van 7.5 kw = 375 euro op jaarbasis. Dit valt te vermijden met een toestelletje van nog geen 25 euro .

't is niet "mijn" uitvinding, ik heb het eens gegoogeld en er zijn nog mensen mee bezig. (peakshaver en zo ) Het nieuwe is dat mijn systeem 25 euro kost , en een echte peakshaver een paar duizend euro omdat er een dure batterij in zit. Dit is technisch echt niet zo moeilijk uit te maken & programmeren, ik maak voor mijn werk wel moeilijker dingen dan dat.

Als er ooit eens een slimme capaciteitstarief komt ( je weet nooit dat ze het per ongeluk een goed doen;--)) , moet ik enkel de software aanpassen . 

PS slim capaciteitstarief  = duur als er een NETpiek is ipv HUISpiek , goedkoop als er weinig NETvraag is ipv weinig HUIS vraag is. Dit is slim omdat dit automatisch het verbruik afstemt op het onregelmatig  aanbod van groene electriciteit, wat het huidige voorgesteld capaciteitstarief juist totaal niet doet. Het huidig capaciteitstarief zorgt er voor dat overschotten niet weg geraken, want ze weg doen veroorzaakt dure huis piek......

afbeelding van walter-8
09/02/2021 - 14:06

ik lees vooral dat geen grote ambities hebt naar koken toe, danwel dat je op gas gaat koken.  

Mijn kookplaat en oven samen zijn goed voor 10kW.

afbeelding van lietaert
09/02/2021 - 14:20

Het is idd 10 kW piek voor de oven en kookplaat   <> 17.5 kw voor oven,  kookplaat, daalderop, WP en WP weerstand.  Verschil blijft echter 375  euro.

ps met 375  euro kan je langs bij ' de jonkman' of 'hof van cleve' waardoor de oven en kookplaat minder ellende veroorzaken ;-))))

afbeelding van IvoB
09/02/2021 - 16:43

lietaert wrote:

PS slim capaciteitstarief  = duur als er een NETpiek is ipv HUISpiek , goedkoop als er weinig NETvraag is ipv weinig HUIS vraag is. Dit is slim omdat dit automatisch het verbruik afstemt op het onregelmatig  aanbod van groene electriciteit, wat het huidige voorgesteld capaciteitstarief juist totaal niet doet. Het huidig capaciteitstarief zorgt er voor dat overschotten niet weg geraken, want ze weg doen veroorzaakt dure huis piek......

Vanaf dat je een digitale meter hebt wordt er gerekend met ogenblikkelijk verbruik. 
Over welke niet weg te werken overschotten heb je het dan? 
Het capaciteitstarief wordt alleen berekend op de afname van het net, niet op injectie. 
Als je je overschotten onmiddellijk verbruikt is er ook geen piek want je neemt minder af van het net. 
En als je nog een analoge meter hebt is er geen gemeten piektarief. Gewoon altijd een forfaitair capaciteitstarief van 2.5 kW.

Ik heb nu wel het 'voordeel' van een monofase aansluiting. Een piek van 10 kW trekken is zelfs niet mogelijk want dan gaat de zekering van de meter eruit. 

afbeelding van AlainD
09/02/2021 - 18:36

Mmmm €25, hoe ga je je CE certificering verrekenen?

Oh ja Ik zou geen 240V spullen promoten voor zelfbouw zonder eerst je verantwoordelijkheid af te dekken.

Je WP 'snachts of overdag laten draaien zal waarschijnlijk efficiënter zijn, dan kan je daar nog altijd de beveiliging opzetten.

Over dat piek schakelen, dat gebeurd in de industrie al jaaaren en voor redelijk grote vermogens. Enkele duizenden huishoudens gaan ze zelfs niet merken.

afbeelding van Filip Claessens
09/02/2021 - 22:05

IvoB wrote:

...

Om onder de limiet van 2.5 kW te blijven mag je binnen een klokkwartier al 625 W verbruiken. 

Ik heb, op de EV na, nog geen enkele keer een overschrijding van deze limiet met 1 kW gehad.

 ...

Hallo Ivo,

Haal je die informatie van op je 'mijn.fluvius.be'? Kijk dan wel uit: Daar zie je namelijk je verbruik per kwartier in KWH. Om je gemiddeld verbruik te kennen gedurende dat kwartier moet je de waarde nog vermenigvuldigen met 4.

mvg, Filip

afbeelding van Filip Claessens
09/02/2021 - 22:03

Sinds mijn meter in oktober vervangen is door een slimme meter volg ik mijn verbruik van kort bij op via de P1 poort en veel creativiteit.

Kostpijs om dit te doen:

Rj12 fiche om in de slimme meter te pluggen: 0.036€ (bij aankoop per 100... heb er nog wat over ;))

Esp01, een microcontroller die de poort leest en via wifi doorstuurt: 1.11€

breakoutboard voor esp01 om niet te veel te moeten solderen: 0.62€

alles inclusief verzendkosten. De basis voor de software vond ik github, en heb het verder aangepast aan mijn noden.

De module werkt dank zij de RJ12 fiche parasitair op de meter (geen externe voeding nodig)

De informatie die ik om de seconde uit de meter haal stuur ik door naar een oude laptop waar alles in een database terecht komt met een gebruiksvriendelijke interface met dashboards en grafiekjes.

Om de droom van OP te realiseren is enkel nog een 'sonoff basic' nodig (4,27€) en je plan is realiteit.

Voor mij is het een hobbyproject om de lange lockdown avonden te vullen door inzicht te krijgen in mijn verbruik. Door het afschaffen van de terugdraaiende teller, de vooruitzichten van het capapaciteitstarief en de mogelijke investering in een thuisbatterij is de focus al een paar keer verschoven. Gelukkig hou ik alle data bij en kan ik snel nieuwe analyses maken.

Ik heb heel veel informatie en materiaal uit open source software en  uit projecten van anderen gehaald en deel mijn werk dan ook graag met anderen die aan iets gelijkaardig werken. Laat me gerust weten als je een demonstratie of uitleg wil.

afbeelding van AlainD
09/02/2021 - 22:16

Denk eraan dat je een CE certificering moet maken van het geheel. Volgens mij heeft de esp01 met zijn wifi (radio dus) ook geen basis CE certificaat voor de radiocomponent.

Als je ergens een 'sonoff basic' plaatst moet die ook een CE certificering hebben en ik zie het niet ;-)

--> In China is er vaak zeer goedkoop spul, maar ik zou er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen.

afbeelding van Filip Claessens
09/02/2021 - 23:14

AlainD wrote:

Denk eraan dat je een CE certificering moet maken van het geheel. Volgens mij heeft de esp01 met zijn wifi (radio dus) ook geen basis CE certificaat voor de radiocomponent.

Als je ergens een 'sonoff basic' plaatst moet die ook een CE certificering hebben en ik zie het niet ;-)

--> In China is er vaak zeer goedkoop spul, maar ik zou er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen.

Even nagekeken: Voor sonoff kun je de certificaten vinden door 'sonoff ce certification' in te tikken in google... staat trouwen ook op de module, in de handleiding en op de verpakking. Er staat echt wel bevestiging bij dat het niet het 'china export' logo is dat er zowat het zelfde uitziet.

Wat betreft de esp-module: voor de esp01 is er idd geen certificaat, de informatie van de fabrikant is misleidend: Er is namelijk wel een certificaat voor de ESP-WROOM van de zelfde fabrikant. Deze is de opvolger van de module die ik gebruikt heb maar is veel krachtiger en krijg je voor 4.10€ in de bus.

Deze en andere modules op basis van de zelfde chip(esp8266) zijn al jaren in omloop en zijn ook in de lokale electro-hobby zaken te verkrijgen.

Er is dus een volledig gecertifieerde oplossing.

afbeelding van lietaert
10/02/2021 - 07:19

Hallo  ik heb al (2) jobs, ik heb geen derde nodig, ik ga dit niet "commercialiseren". Bedoeling is is om dit uit te werken als hobby en dan op git of zo te plaatsen "as is."

Mij niet gelaten als iemand andes dit zou willen "commercialiseren", maar als dit al zou gebeuren gaat dit  99% zeker een chinees zijn.

In het fablab waar ik soms kom zeggen ze dat je voor een kit geen ce keuring nodig hebt?? (van horen zeggen geen idee of het waar is)

Ik heb het idee ook op de electronica forum site www.circuitsonline.nl geplaatst, misschien daar door doorgaan ove de techniek? 

afbeelding van IvoB
10/02/2021 - 10:06

Filip Claessens wrote:

Hallo Ivo,

Haal je die informatie van op je 'mijn.fluvius.be'? Kijk dan wel uit: Daar zie je namelijk je verbruik per kwartier in KWH. Om je gemiddeld verbruik te kennen gedurende dat kwartier moet je de waarde nog vermenigvuldigen met 4.

mvg, Filip

Nee,niet uit Fluvius. Ik heb nl. nog een analoge meter. :-)

Het gemiddeld verbruik over 15 minuten is gewoon wat het is. 
Als ik binnen15 minuten (dan nog een echt klokkwartier, zoniet is het afgenomen vermogen verspreid over 2 klokkwartieren) 600 Wh verbruik meet is mijn gemiddeld verbruik over dat kwartier 0.6 KWh.
Het gemeten piekvermogen is dan 2.4 kW.
Als dat het hoogste gemeten verbruik was in die maand is het gelogd piekvermogen voor die maand 2.4 kW

Als je geen enkel klokkwartier meer dan 625 Wh verbruikt blijft je hoogste piek steeds onder de 2.5 kW.

afbeelding van Bram in Brussel
10/02/2021 - 17:04

Het capaciteitstarief komt er om pieken in het net af te vlakken. "De grootste pieken vind je momenteel rond het ontbijt en avondeten." https://intellisol.be/capaciteitstarief-2022/

Zou een deel van de oplossing gevonden kunnen worden in een duidelijk afgebakende tijdzones, waarbij energiecentrales uit de aangrenzende tijdzones elkaar kunnen bijstaan? Dat we energie uit het VK en Duitsland krijgen tijdens ons ontbijt, en wij energie leveren aan hen tijdens hun ontbijt?

afbeelding van IvoB
10/02/2021 - 17:18

Bram in Brussel wrote:
Het capaciteitstarief komt er om pieken in het net af te vlakken. "De grootste pieken vind je momenteel rond het ontbijt en avondeten." https://intellisol.be/capaciteitstarief-2022

Dat is de theorie. 
Of het in de praktijk ook zal werken zullen we nog moeten afwachten. 

Je kan het piekverbruik in de praktijk nl. gewoon 'afkopen'. 
En twee -verdieners met een 8-17 job hebben weinig aan de goedkope oplossingen van het verspreiden van de verbruikers in de tijd. 

Het capaciteitstarief zal toch al redelijk duur moeten zijn voor het een algemene mentaliteitswijziging bij de huishoudens zal veroorzaken. Voor 50 of 100€ per jaar gaan mensen hun comfortzone niet verlaten. 

afbeelding van Bram in Brussel
10/02/2021 - 18:10

Wat ik beodel heeft niets met het indvidueel gedrag te maken. De netten moeten uitgerust zijn om de hoogste pieken te kunnen dragen, en de energieopwekking moet steeds de gevraagde energie leveren. Dat eerste (netten) lossen die tijdzones niet op, maar mogelijk wel het tweede (energieopwekking)? Waarbij elk land met minder energiecentrales toekomt omdat we elkaar tijdens de piekverbruiksmomenten bijstaan?

afbeelding van lietaert
10/02/2021 - 18:19

@Bram :je hebt het mis op, het capaciteitstarief is niet bedoeld om de net pieken af te vlakken , het is de bedoeling om de huis pieken af te vlakken.

Huispieken verschuiven wordt niet aangeraden, het  kost bvb juist evenveel of je nu piek om 18.00 maakt of eentje om 3.00 's nachts. 

afbeelding van IvoB
10/02/2021 - 20:18

Bram in Brussel wrote:
Wat ik beodel heeft niets met het indvidueel gedrag te maken. De netten moeten uitgerust zijn om de hoogste pieken te kunnen dragen, en de energieopwekking moet steeds de gevraagde energie leveren. Dat eerste (netten) lossen die tijdzones niet op, maar mogelijk wel het tweede (energieopwekking)? Waarbij elk land met minder energiecentrales toekomt omdat we elkaar tijdens de piekverbruiksmomenten bijstaan?

Als het  netwerkt in staat is om de hoogste pieken op te vangen waarom is er dan een oplopend tarief per hoogste klokkwartier?
Een tarief dat per klokkwartier bovendien 24/7 gelijk is. 

Je kan het tarief, zoals het nu is voorgesteld,  niet ontlopen door je verbruikers op een ander tijdstip in te schakelen. Alleen door die (groot)verbruikers afzonderlijk en in de tijd te spreiden. 

Elektriciteit loopt bovendien in twee richtingen. 
Waarom is er een duurder tarief als je +2.5 kW vermogen afneemt van het net maar niet als je 10 kW vermogen injecteert in het net? 
Voor de belasting van het netwerk maakt dat niets uit. 

Ik heb het trouwens over de geplande situatie in Vlaanderen en niet in Brussel (ik zie nu pas dat je in Brussel woont). 

afbeelding van AlainD
11/02/2021 - 08:53

Als het leveren aan het net nu een lager tarief heeft is dat een kwestie van tijd. Het is immers net hetzelfde gebruik.

Het is de logica zelve dat er dan een piek tarief is op basis van deze 10kW (of meer) injectie.

Nu heb ik een deftig jaren 70 en 80 gevoel. Ik heb de indruk dat het vooral een reden zoeken is om de gegevens per 15min bij te houden, "wij hebben dat nodig". Ik zie er netgewijs geen enkel voordeel in zoals dit geconcipieerd is.

Ik verwacht deftige problemen, je kan bij zeer weinig toestellen opzoeken welke afname er wanneer is, volgens mij is het geen deel van de energielabels. Ik weet dat moderne huishoudtoestellen er langer over doen, maar of ze in het begin toch niet veel afnemen.... Er gaan mensen zeer zwaar schrikken en deftig van hun oren maken.

afbeelding van Bram in Brussel
11/02/2021 - 11:35

IvoB wrote:
Als het  netwerkt in staat is om de hoogste pieken op te vangen waarom is er dan een oplopend tarief per hoogste klokkwartier?
Een tarief dat per klokkwartier bovendien 24/7 gelijk is. 

Je kan het tarief, zoals het nu is voorgesteld,  niet ontlopen door je verbruikers op een ander tijdstip in te schakelen. Alleen door die (groot)verbruikers afzonderlijk en in de tijd te spreiden. 

Elektriciteit loopt bovendien in twee richtingen. 
Waarom is er een duurder tarief als je +2.5 kW vermogen afneemt van het net maar niet als je 10 kW vermogen injecteert in het net? 
Voor de belasting van het netwerk maakt dat niets uit. 

Ik heb het trouwens over de geplande situatie in Vlaanderen en niet in Brussel (ik zie nu pas dat je in Brussel woont). 

Goede vragen, hopelijk leest iemand van de VREG deze vragen en kan ze beantwoorden, of een linkje doorsturen naar een document. 

Hogere prijzen voor hoge pieken, inclusief injectie, en een hoger tarief in de spitstijden is mogelijk iets voor later, om de gebruikers niet al te hard te bruskeren? Mij lijkt het zo goed mogelijk verspreiden van alle energievragen van alle gebruikers over tijd te kunnen leiden tot minder zware netten en tot minder energiecentrales. Om dat te bereiken lijkt het me dat ze aansturen dat iedereen de benodigde energievraag spreidt over 24h en dus een continu -maar laag- verbruik heeft.

In Brussel zijn en komen er ook digitale meters. Er lijkt al een soort afrekeningsysteem met piekmeting (is dat dan een capaciteitstarief?) te zijn, maar het "Tarief voor de meet- en teleactiviteit" van 517,82 excl BTW is alvast hoger dan onze jaarlijkse elektriciteitsrekening nu. https://www.brugel.brussels/publication/document/notype/2019/nl/Distribu...
Het lijkt me kwestie van tijd vooraleer ook Brussel een soortgelijke tarifering zal overnemen als Vlaanderen en schijnbaar grote delen van Europa (capaciteit ipv enkel verbruik).

afbeelding van walter-8
11/02/2021 - 11:47

Met mijn digitale meter heb ik het eens nageken wat mijn piek kwartier is.  

Sinds begin oktober (vanaf dan heb ik nog de kwartierinfo), is de kwartierpiek in verbruik 1,92kWh, of een gemiddeld vermogen van 7,68kW.  Natuurlijk om 18u15 als een mens kookt.  

Over die 3 maanden, zijn er trouwens maar een 10-Tal momenten boven 1,5kWh (op 12.000 kwartieren). 

Te bedenken dat een installatie heb die afgezekerd is voor 3x20Ax400V of alles samen 24KW.  Dan zijn mijn pieken nog laag.  Maar ook, het voelt wat bestraffend als je voor zo een eenmalige uitschieters veel moet betalen.  Dat waren dan 10 heel dure maaltijden.  Of ook: de kans is nog altijd dat de piek komt door dat dan gelijktijdig ook warm water gemaakt werd, droogkast of wasmachine draait.  

Maar het is ook zwaar kansrekenen: ook al kook ik met 10kW vuur, 2kw oven: het is niet dat die allen dikwijls een vol kwartier hun vermogen leveren.  Alleen als het toevallig dat recept is dat dat toch vraagt...  Misschien dat als ik familie uitnodig dat ik ofwel dat gasvuren van zolder moet halen ofwel hen 200 Euro moet aanrekenen voor de eenmalige kosten van de grote menu.  

Ik ga toch al eens instellen dat het warm water niet meer tussen 17u en 22u gemaakt wordt*, 

Walter

* warm water is via een aparte lucht-water warmtepomp: daar stonden ooit al eens tijdklokjes op.  Maar de 2 die ooit ervoor gebruikt werden, zijn gesneuveld.  Het schakelen van een 1kw warmtepomp kunnen ze niet (en de warmtepomp zelf is te stom om een klok aan boord te hebben).  Ik moet dus eens een beter klokje zoeken.  

afbeelding van walter-8
11/02/2021 - 12:26

ps: of wat ook niet mag: als ik kook, mag mijn echtgenote niet meer strijken.  Dat klinkt wel problematisch.  

afbeelding van IvoB
11/02/2021 - 12:34

Bram in Brussel wrote:
Goede vragen, hopelijk leest iemand van de VREG deze vragen en kan ze beantwoorden, of een linkje doorsturen naar een document. 

Voor de VREG is er geen enkel probleem: pieken vermijden door gebruik elektrische apparatuur te spreiden of meer betalen. 

Gebruikers bruskeren? Het capaciteitstarief voor afname komt er eerst (01/01/2022). Daarna pas de dynamische tarieven (2023?).
Een injectietarief wordt een moelijke. Dat zet gewoon aan tot nog meer verspilling van energie. Mensen gaan dan gewoon airco's op vol vermogen laten draaien, in de zomer elektrische sauna's, jacuzzi's, verwarmde zwembaden laten opwarmen. 

afbeelding van AlainD
11/02/2021 - 12:58

Als één buur zijn zonnepanelen veel injecteren, is de kans extreem groot dat alle zonnepanelen in de regio maximaal produceren. Een injectie piek tarief zou dus beduidend hoger moeten zijn dan een gewoon leverings piek tarief. Voor een bezitter van zonnepanelen is het dan nuttig om een batterij te plaatsen om de pieken te vermijden en een afnemer te vinden die voldoende betaald. Of inderdaad zijn eigen afname intelligent af te stemmen op de maandelijkse piek.

De injectie pieken hebben ook een impact op het net. De kwartuurpieken van gezinnen zijn veel meer gespreid, zeker als enkel de hoogste piek per maand genomen wordt.

Nu goed zelfs in deze draad hebben we al enkele voorstellen gezien om in zelfbouw de problematiek te beperken. Intra kwartuurschommelingen zullen dan fors toenemen. De klok van de digitale meter zal zeer accuraat en geijkt moeten zijn, want anders zal Fluvius klacht op klacht mogen behandelen. Alle metingen die een impact op geld hebben moeten immers geijkt zijn.

Pagina's