buitenmuur zonder spouwmuur steenstrips aan zetten !! | Ecobouwers.be

U bent hier

buitenmuur zonder spouwmuur steenstrips aan zetten !!

afbeelding van brian007
25/06/2017 - 21:54

hallo

ik wil mijn buitenmuur isoleren, steenstrips plaatsen kan dit op mijn gevel ?

of moet er een lattenwek worden gemaakt voor spouwmuur ?

mvg brian

3 Reacties

afbeelding van AntonLaenen
29/06/2017 - 12:32

Kan je verder specifieren hoe je buitenmuur er op dit moment uit ziet en waaruit deze bestaat? Dit helpt een heel stuk om hierover een oordeel te geven.

Er vanuit gaande dat je een gewone volsteense muur hebt is isoleren langs de buitenzijde en afwerking met crepi of steenstrips zeker een mogelijkheid. Door aan de buitenzijde te isoleren kunnen veel uitvoeringsfouten voorkomen worden en blijft de thermische inertie van de volsteense muur beschikbaar in je woning. De nodige aandacht dient echter besteed te worden aan aansluitingen met ramen en deuren, de isolatie moet tot aan het raam of deur doorlopen en zal deze dus voor een deel gaan bedekken. 

Mocht je toch een spouwmuur hebben is zeker aangeraden deze eerst te isoleren, anders zal het effect van de buitenmuurisolatie deels teniet gaan en verlies je extra isolatiepotentieel.

afbeelding van MarieDeVos
29/06/2017 - 15:35

Indien er geen spouwmuur is, wordt de isolatie rechtstreeks op de buitenmuur bevestigd. Is er een spouwmuur, dan moet deze inderdaad luchtdicht gemaakt worden. Dat kan door alle gaten en kieren af te dichten of door de spouw op te vullen met spouwmuurisolatie. ​ (Hier meer over steenstrips  op isolatie). 

afbeelding van den Pierre
07/07/2017 - 10:13

Vergeet niet dat wanneer je de buitenmuur langs buiten isoleert met steenstrips, dat je ook een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt! Soms wordt dat vergeten, maar aangezien het 'uitzicht' van de woning verandert, is dat verplicht.

Als je dat zou willen vermijden, dan moet je langs binnen isoleren, maar dan verlies je natuurlijk weer leefruimte. Kijk anders nog even hier naar de voordelen en nadelen van de verschillende mogelijkheden om een buitenmuur te isoleren, maar weet dat je daar zo wie zo goed aan doet met de isoleren. Geschat wordt dat er zo'n 25% warmteverlies gaat via de muren, dat is al de moeite !