Boiler vervangen | Ecobouwers.be

U bent hier

Boiler vervangen

03/09/2019 - 22:21

We wonen nu reeds 10 a 11 jaar in onze lage-energie woning.  Deze wordt verwamd met een Elco Thision 9kw gasketel en vloerverwarming.  +/- 190m² verwarmde oppervlakte.  Ik geloof dat we 4.7KW warmtevraag nodig hadden.

Een 2de handsboiler van ACV 150l, wordt door onze gasketel op temperatuur gehouden voor warm water voor de douche, bad,...  2 volwassen en 2 kids.

Jaarlijks verbruik gas +/- 750m³  (laatste 2 jaar zelfs iets minder).

Warm water is in de zomer periode rond de 12m³ gas per maand.  Als ik dat over het jaar tel kom ik rond 150m³ gas voor enkel sanitair warm water.

 

Nu is ons plan om binnen 10j de gasketel te vervangen door een warmtepomp.  Om zo ons steentje een beetje bij te dragen om tegen 2035 (?) al heel wat CO² te besparen.

Maar eerst de boiler:  Binnen 5j zou ik onze boiler al willen vervangen  (ook om de kost te spreiden).  Deze is nu een oude boiler (bijgeïsoleerd) +/- 25j oud.  Naar wat voor boiler zou ik kunnen uitkijken?  Een boiler aangesloten als zonneboiler of gewoon een boiler nemen, en aansluiten op een warmtepomp dat tegen dan door extra PV-panelen kan gevoed worden?  Hoeveel liter zou ik moeten kiezen?  Ik had gehoord over boilers waar de cv water in een spiraal loopt, maar ook over boilers waar het sanitair water in een spiraal loopt, maar ik ben niet thuis in die materie.

7 Reacties

05/09/2019 - 10:26

Zoek eens op hygiene boiler of verswaterstation. Dat vertelt je iets over de het type buffer/boiler dat je zoekt.
Grofweg noemt men een boiler iets waaruit men het water rechtstreeks gebruikt. Bij een buffer wordt de energie via warmtewisselaar uit de buffer gehaald.

Maar op de hoofdvraag. Je hebt nog de warmtepompboiler die je kan kijken (en eventueel kan koppelen op zonnepanelen).

Mijn eerste reactie zou zijn te wachten tot je je ketel vervangt door een warmtepomp en dan ineens alles door de wp aan te sturen.

Welk voordeel streef je na door de boiler nu te vervangen?
Enig idee wat de verhouding is verwarming/warm water energie verbruik?

Walter

05/09/2019 - 23:13

De reden waarom ik de boiler eerder zou veranderen is:

- verspreiding van de kost.  Een hygiene boiler en een warmtepomp is een forse hap uit het gezins budget.  Dus als ik binnen 5j de boiler vervang en 5j later de ketel, dan kan ik de kosten spreiden.

Zoals eerder vemeld: gasverbruik totaal 750m³.  Voor warmwater= 150³  (geschat op basis van verbruik in de zomer gemeten). Dus verwarming is dan 500m³ verbruik.    Waarom deze vraag?

06/09/2019 - 08:54

Had idd over je verbruik warm water heen gelezen.
Spreiden van de investering heeft zin als je al snel baten hebt. Anders lijkt het me beter verder te sparen.
Nu zijn de baten beperkt tot de 150kwh aan warm water. Maar eventueel voor de helft van de investering al. Dat lijkt me een beperkte mogelijke winst.
Met zonneboiler of warmtepompboiler kan je grofweg de helft besparen van je energie voor warmwater . Of een 75m3.

Of ook; zet je binnen x jaar de warmtepomp moet die grofweg 8.000kwh produceren, grofweg 2.500kwh a 3.000kwh aan electriciteit. Op zich kan je dan je huidige boiler gewoon blijven gebruiken. En eventueel bekijken of je met PV het verbruik kan compenseren. En eventueel kan je de pv panelen nu al zetten.

Gezien je verder zou kunnen met de huidige boiler zijn investeringen nu minder evident.

Om te zien wat de tussenstappen zijn denk ik dat enkel naar je gewenste eindresultaat moet kijken. Als je daar nu al zaken kan van realiseren dan is dat goed natuurlijk.

Dus eerst de oefening of je een toekomstige warmtepomp wil, een zonneboiler, pv,....

Walter

06/09/2019 - 20:27

@ Griet en stefan, 

Jouw verbruik bepalen is niet zo  eenvoudig. Ik heb dit eens nagemeten en heb vastgesteld dat de zomermaanden niet als referentie kunnen dienen voor de rest van het jaar. Dit komt omdat in de zomer de toevoer t° van het stadswater ook warmer is dan in de winter. Het verschil kan wel 15°C bedragen, waardoor je in de zomer 30% minder energie nodig hebt om dezelfde douche te nemen als in de winter. Hieronder heb ik een grafiekje gemaakt van de energie die er nodig is voor 1 douche van 7 minuten (49 liter aan 38°C, het SWW werd aangemaaakt aan 43°C en vervolgens in de douchemengkraan teruggebracht naar 38°C) volgens de periode van het jaar.

Als je dan ook nog rekening houdt met je afwezigheden (verlof) wanneer je niet doucht en ook nog rekening houdt met de dagen in de maand (28, 30, 31), dan vertekent dit ook  nog eens het beeld. Hieronder een grafiek waar ik de juiste verbruiken uit bovenstaande grafiek en ook nog eens verlof heb genomen (2 dagen in april, 5 dagen in mei, 4 dagen in juli, 4 dagen in augustus en 3 dagen in september). Dit vertekent nogmaals het beeld  SWW verbruik.

Dus ook bij jou: meten is weten om de juiste beslissing te nemen.

Bijkomend zal uw keuze afhangen van:

Ga ik een warmtenet in de straat krijgen in de periode die ik heb voorzien?
     => bij  een warmtenet heb ik geen boiler en geen warmteaanmaak voor verwarming meer nodig, want dan neem ik de warmte  af via een platenwarmtewisselaar van het warmtenet. Dus ik heb ook geen gas, geen warmtepomp of geen zonneboiler nodig bij  een warmtenet.
     => kies ik  hiervoor? of wens ik toch verder te gaan met een individueel  systeem?

Bij de keuze voor een individueel systeem:

 1. Wens ik kalkvorming te vermeiden?
       => dan moeten de SWW aanmaak t°n onder de 55°C zijn
 2. Wens ik het risico op bacteriële verontreiniging van SWW water te vermeiden?
       => dan ga ik voor doorstroomverwarming via een doodwater buffer (ook wel  hygiënische boiler genoemd  in de marketing)  i.p.v. SWW water op te slaan in een boiler
 3. Wens ik mijn buffer in de toekomst ook te gebruiken voor warmteopslag voor de verwarming?
       => aan welke t° werkt mijn verwarming? Hoe hoger de t° voor  het verwarmingswater, hoe groter de buffer zal moeten zijn voor dezelfde opslag aan beschikbaar vermogen (kWh)
       => dan moet ik sowieso een grotere buffer voorzien dan 150 l, heb ik hier plaats voor? voor hoeveel 300 l? 500 l? 1500 l? ... ? heb ik plaats?
       => zal de buffer 100% deel uitmaken van het verwarmingssysteem, dan zal deze als boiler (drukvat) moeten gekozen worden. Als integendeel het verwarmingssysteem de warmte kan opnemen via een een spiraalwarmtewisselaar of een platenwarmtewisselaar (*), dan kies ik best voor een drukloos vat.
  (*) Verwarmingsystemen met warmtepompen zullen steeds gebruik maken van warmtewisselaars om het verwarmingswater  op te warmen. Verwarmingssystemen op gas, stookolie of pellets kunnen een buffervat mee integreren in het verwarmingscircuit of kunnen ook werken via warmtewisselaars. Dit moet u checken voor u uw beslissing neemt welk type  vat (druk- of drukloos) u zal gebruiken.
 4. Op welke t° wil ik mijn SWW aanmaken?
       => dan ga ik voor lage SWW aanmaak t°n en hierdoor verminder ik mijn leidingverliezen zonder dat ik aan comfort moet inboeten.
 5. Welk is mijn laagst mogelijke SWW aanmaak t° met de lengte van de leidingen in mijn huis?
       => bij laagst mogelijk SWW aanmaak t°'n kies ik resoluut voor een verswaterstation (zoals Walter-8 reeds voorstelde) met een platenwarmtewisselaar en niet voor een spiraal warmtewisselaar in de buffer. 
 6.  Hoe ga ik mijn buffer opwarmen? met zonnecollectoren (principe  zonneboiler)?
       => bij de keuze "zonnebuffer/boiler" moet ik me afvragen of ik het buffervat wens na te verwarmen of dat ik kies voor een laag energieverbruiksstrategie door enkel de SWW en het verwarmingswater na te verwarmen. Bij dit laatste vermijdt je bufferverliezen bij naverwarming. 

Het is dus heel positief dat  je nu al nadenkt over de toekomst. Maar dit nadenken moet globaal zijn voor je volledige  warmtestrategie. Eenmaal dat je je warmtestrategie  hebt bepaald, heb je misschien de mogelijkheid om te faseren of om over te schakelen op een collectief warmtenet (= goedkopere investering). De grootste besparing zal je steeds halen door de gebruiks t°n van je warmtesystemen zo laag mogelijk te brengen (°) en dus uw aanmaak t°n verwarming en SWW zo laag mogelijk te brengen. Hierdoor verminder je leiding- en opslagverliezen, die makkelijk 20 tot 25% van uw actueel verbruik uitmaken.

(°) leiding en opslag-verliezen verlagen kan je dus doen door de werkings t°  naar beneden te halen en door de leidingen en boilers/buffers te isoleren waar ze nog niet, of slecht zijn geïsoleerd (bvb. tussen de muur en de kraan in de keuken, badkamer, enz... en bij warmteverdelers van verwarmingssystemen)

Veel succes!

14/09/2019 - 00:06

Dank u wel voor de uiteenzetting.

Dus mijn sww zal eerder rond de 200m³ gas zitten dan.  En +/- 550m³ gas aan verwarming.

Hoe ik het ga verwarmen, zijn 2 pistes: warmtepomp of pellets.  Met een voorkeur voor warmtepomp.

Dacht misschiens pellets omdat ons elek voorzieningen nog niet echt optimaal is (kern energie, verouderde installatie, iedere winter de vraag of we rond komen met elek voorziening,...)  Dus ik dacht misschien ik belast het net minder door naar pellets over te gaan.  Langs de andere kant, is er weer die uitstoot en fijnstof wat je met een wp niet hebt.  Geen opslag nodig bij wp.  En als ik voor een wp zou gaan zou het een lucht water warmtepomp.

Verder voor ons warm water: indien we voor wp gaan twijfel ik tussen een zonneboiler of pv.  Ik heb al pv liggen nu maar niet genoeg om de warmtevraag te dekken of op z'n minst het sanitair warm water.  Heb nu een kleine installatie van +/- 2000kwh. Dus ik kan er bij leggen om bvb overdag ons warm water op te warmen via warmtepomp en pv.  Of ik kies voor zonneboiler panelen.  Maar is een extra installatie dat onderhoud vraagt. 

Zonneboiler heeft een hoger rendement, maar eenmaal vat opgewarmd is het gedaan.  PV kan ik nog van terugdraaiende teller genieten, maar hoelang?

Ik weet het nog niet wat de beste keus is.  Ben er nog niet uit.  Dus ik laat mij leiden hier op deze forum :-)

Als ik voor een warmtepomp zou gaan kan ik beter kiezen voor een hygiene boiler.   Of bij de oude blijven.  Deze is nu +/- 25-30j oud.  Hoelang gaat een boiler mee?  

15/09/2019 - 10:06

Die boiler kan wel echt zeer lang mee gaan. Op zich is er weinig reden waarom hij vervangen moet worden. Al is het geen slecht idee hem eens te ontkalken...

De hygiëne boiler is maar zinvol volgens mij als je meerdere energiebronnen of verbruikers hebt.

Walter

16/09/2019 - 11:34

@ Griet en Stefan,

Ik beaam het standpunt van Walter betreffende uw oude SWW boiler. Je moet niet vervangen als het nog niet nodig is. Je zou kunnen ontkalken, wat ook risico's inhoudt omdat de kalk misschien met uw roest verbonden is en dat na het ontkalken er lekken kunnen ontstaan ...

Daarom zou ik enkel kijken of mijn instaallatie kan verdragen dat ik kan mijn t° kan verlagen in mijn boiler tot onder de 55°C en zo vermijdt ik nieuwe kalkvorming. Dan zal ik  toch moeten eens per maand de t° naar 60°C (of erboven) moeten brengen om legionella vorming te vermijden in uw 150 l SWW boiler.

Ik volg het standpunt van Walter niet voor de hygiene boiler omdat ik uitga van een buffer die sowieso ook dient voor andere warmte verdeelsystemen. Dit heeft niets te maken met meerder energiebronnen om de warmte in uw boiler te krijgen. Dit kan wel bvb. met een zonthermisch systeem en en een Warmtepomp, maar 2 systemen in een buffer is steeds ten nadele van het systeem dat de warmtebehoefte aan de laagste kost kan leveren. Hier bvb. in ten nadele van de zonnethermie.

Ook de oorsprong van de elektriciteit mag je niet tegen houden om een WP te kiezen. Elektriciteitsproductie zal steeds meer en meer vergroenen en steeds meer CO2 vrij worden, terwijl een verbrandingsproces nooit CO2 vrij kan worden en enkel in het allerbeste geval CO2 neutraal kan zijn. Dit CO2 neutraal vereist steeds een 2e handeling (bvb. bomen planten, CO2 afvangen en herverwerken in biogas, ...). Een 2de handeling (CO2 neutraal) is ook steeds duurder dan een eenmalige CO2 vrije aanmaak. 

Je bent ook niet verplicht om al jouw energie zelf aan te maken. Het is trouwens onmogelijk om zonder lange termijn opslag (waterstof en brandstofcellen) om uw elektriciteit zelf aan te maken met enkel zonnepanelen. Als je natuurlijk zelf elektriciteit uit windenergie kan opwekken, dan is de "oogst" periode zeer complementair met de "oogst" periode van zonnepanelen en dan bestaan er misschien wel mogelijkheden met korte termijnopslag (batterijen) en dan nog, zal je waarschijnlijk zonnethermie met grote warmteopslag moeten opnemen in je plan. Maar dan kan het zeker!

Dus energie aankopen van een bron die u CO2 vrije elektriciteit levert, is zeker een niet te verwaarlozen goede mogelijkheid.

Ik heb op dit ogenblik bvb 1/2de van mijn energiebehoefte elektriciteit van zonnepanelen (eigen aanmaak) en heb 20% van mijn warmtebehoefte (SWW en verwarming) van mijn zon thermische installatie (eigen aanmaak) en de rest van warmte wordt geleverd door mijn L/W WP. De elektriciteitsbehoefte voor de WP wordt vrijwel exclusief geleverd door de windenergie van ecopower.

Deze keuze (1/2 de elektriciteitsbehoefte met zonnepanelen) is bijna optimaal en kan alleen geoptimaliseerd worden door

 1. uitbreiding van mijn installatie naar 2/3de van mijn elektriciteitsbehoefte en
 2. korte termijnopslag met batterijen zodat een groot gedeelte van mijn productie in huis blijft en kan gebruikt worden tijdens de nacht en ook tijdens de dag bij verminderde instraling of bij groter verbruik.