Beste mensen Ik heb een stroomverbruik van 3600KWH Ik wil zonnepanelen plaatsen met een vermogen van 9000KWH mag dat Ik heb met | Ecobouwers.be

U bent hier

Beste mensen Ik heb een stroomverbruik van 3600KWH Ik wil zonnepanelen plaatsen met een vermogen van 9000KWH mag dat Ik heb met

afbeelding van gbollen
04/07/2019 - 13:01

Ik heb een stroomverbruik van 3600 KWH Ik wil zonnenpanelen plaatsen op het Noord Westen met een vermogen van 9000KWH.Mag dat ?Is er subsidie op? Ik heb er geen verstand van .Dewetgeving is voor mij niet te begrijpen.Ik vind het jammer om mijn spaargeld op de bank te laten.De investering hoeft niet winstgevend te zijn .op de bank heb ik immers ook verlies.Inflati en rente onder 0 .

Wie kan mij tips geven.

9 Reacties

afbeelding van roel.nagels
05/07/2019 - 15:26

Wanneer je woning beschikt over een 3 fase aansluiting kan dit perfect. Overigens is de opbrengst geen belangrijke factor in wat mag en wat niet. Het gaat hem over de grootte van je omvormer (kVA)
Particulier geen subsidies meer te krijgen voor PV.

Onze installatie heeft een (3-fasige) omvormer van 7kVA met 8,33kWP panelen en brengt jaarlijks dik 9000kWh op.

De vraag is wel: "Weegt prosumententarief voor een grote omvormer op tegen je huidige elektriciteitsfactuur of kiezen voor een kleinere PV-installatie..."

afbeelding van bclausb
05/07/2019 - 20:19

Maar zonnepanelen op het noordwesten??? Die gaan echt zeer maar zeer beperkt werken, en dus zeer weinig opbrengen (misschien zelfs nooit de investering terugverdienen). Welke helling spreken we over?

afbeelding van gbollen
05/07/2019 - 22:30

Beste bclaus.Het gaat mij niet om de investering terug te verdienen.Ik heb een  hoog inkomen en wil mijn geld opmaken en niet sparen.Ik wil wat voor het milieu doen in eigen dorp.De helling is ongever 40 graden.Ik heb dit dak vernieuws en 20cm dalta steenwol er onder gedaan.Nu is het daar zeer warm onder het dak.Ik hoop met de zonnenpanelen ook het dak minder warm te krijgen zodat ik deze ruimte weer kan gebruiken.Ik vind het ook mooi om stroom op het net te zetten op een moment als andere dat niet doen.Ik heb 60 vierkante meter dak op het noordwesten.

afbeelding van IvoB
06/07/2019 - 11:18

Als je enige bedoeling is je geld op te maken en iets terug te doen voor de gemeenschap lijkt het me veel eenvoudiger (en milieuvriendelijker) om je geld gewoon te schenken aan een lokaal goed doel. 
Waarom je dan naar subsidies vraagt is me niet helemaal duidelijk. Dit zou je "uitgaven" immers deels teniet doen en nog meer inkomsten voor je genereren. Tegengesteld einddoel aan je vooropstelling dus. 

Als 20 cm steenwol de warmte onder je dak niet kan tegenhouden denk je dan echt dat een dunne donkere (glas)plaat enig positief effect gaat hebben op de warmte in je zolderruimte? 

Hoe ga je stroom op het net zetten als anderen dat niet doen? De zon schijnt (in je dorp) zowat voor iedereen op hetzelfde ogenblik (of niet). 

Zoals eerder hier geschreven kan wettelijk alles wat je vraagt. 
Maar, gezien de ligging van je panelen, ik zou toch eerst even een grondige PVCal doen van je beeogde installatie. Zo heb je al een goed zich op de verhouding omvormer/PV-installatie. Als je in het wilde weg een omvormer gaat plaatsen voor de beoogde 9000kWh productie (en dan nog alleen op de NW-zijde) zou het netto resultaat (met je huidige situatie) wel eens dicht bij nul kunnen zijn. 

Waarom beperk je eigenlijk de planning voor PV op de meest ongunstige zijde van het dak? Waarom verdeel je niet met de tegenoverliggende zijde? Normaliter ZO (behoudens een lessenaardak of andere niet conventionele constructies waar je geen info over geeft). 

Het lijkt me overigens al een heel mooie uitdaging om op 60 m² dak (NW gericht op 40°) 9000 kWh te genereren. 
Zoals gezegd, vul je gegevens in op een PV Cal en zie hoe ver je komt. 

afbeelding van gbollen
06/07/2019 - 13:33

Beste ivo B.Ik heb geen andere dakzijde als deze.Goed doel daar doe ik niet aan mee.Alleen in mijn dorp heb ik al goede doelen geholpen.Als het netto resultaat op 0 komt ben ik al erg tevreden.Nu zit ik op -2 bij de bank.dus 0 is al een goed resultaat voor mij.

afbeelding van IvoB
06/07/2019 - 22:54

Excuseer maar naast PVCal beter ook een goede boekhouder inschakelen. 
Het resultaat zal niet nul zijn maar NUL minus de investeringskost. En dat zal gevoelig lager zijn dan -2. 

Je wenst niet aan "een goed doel te doen" maar wel te investeren in iets dat niet rendabel is maar gewoon om voor de lol elektriciteit te produceren (bijna 3x meer dan je zelf nodig hebt?) om dat gratis "weg te schenken" aan de DNB (die het in jouw plaats dan doorverkoopt aan je buren). Hoe noem je dit dan? Gewoon om je spaargeld te "beschermen" tegen de inflatie? 
Rente minder dan 0? Dat is dan toch louter je eigen keuze. Beleggingen genoeg die minstens nul tot een veelvoud daarvan opleveren
(om in de energiesector te blijven bv. Ecopower, steek dan daar je geld in, die hebben er wel verstand van). 

Volgens mij zijn er 2 mogelijkheden: je weet totaal niet waar je aan begint of je bent gewoon wat met ons voeten aan het spelen. 
Aan jou om het tegendeel te bewijzen. 

afbeelding van JanR
07/07/2019 - 16:17

Amai nogal felle reacties hier.

Beste gbollen, om je een idee te geven: 10 kWp op het NW produceert ongeveer 6000 kWh stroom per jaar. Op het zuiden bijna 10 000 kWh. Helemaal zinloos is het dus niet.

Maar als je gewoon je geld wil opmaken zijn er inderdaad betere (ook milieuvriendelijkere) manieren dan zonnepanelen op het NW leggen. Bijvoorbeeld: schenk buren met een goed gelegen dak en weinig geld een zonnepaneleninstallatie. Of betaal panelen voor de lokale school. Of isoleer een lokale school. Of ...

Als je wil bekomen dat de ruimte onder je dak minder warm is, zou ik in de eerste plaats zeggen plaats meer isolatie en met meer thermische massa. Of luiken boven je eventuele dakramen. Veel effectiever dan zonnepanelen.

afbeelding van IvoB
07/07/2019 - 17:14

JanR wrote:
10 kWp op het NW produceert ongeveer 6000 kWh stroom per jaar. Op het zuiden bijna 10 000 kWh. Helemaal zinloos is het dus niet.

Punt is dat hij nog 50% meer wil produceren (maar met 40% minder eigen behoefte). Best dat hij dus eerst de berekening doet welke omvormer hij nodig heeft om op het NW aan die 9000 kWh te komen en vervolgens daar zijn prosumententarief aan koppelt. En tenslotte deze kost plaatst tov zijn huidige e-kost (max. een 1.000 €). Dan weet hij pas of het enige zin heeft.  

afbeelding van walter-8
09/07/2019 - 16:40

GBollen,
Wettelijk en technisch staat er niets in de weg je plan uit te voeren.
Maar probeer eens zelf berekening van kosten en baten uit te schrijven. Als je dat hier post krijg je wel al correcties als je er grove fouten moest in maken.

Walter