Beste, Is het nuttig drie dubbel glas te steken in nieuwe ramen als de rest van de woning het met 5cm spouwisolatie moet doen?! | Ecobouwers.be

U bent hier

Beste, Is het nuttig drie dubbel glas te steken in nieuwe ramen als de rest van de woning het met 5cm spouwisolatie moet doen?!

afbeelding van Habraken Roger
08/10/2020 - 15:49

4 Reacties

afbeelding van lietaert
09/10/2020 - 12:02

beetje gevaarlijk voor condenstatie. Wanneer het glas beter isoleert dan de muren zal er condensatie op de muren komen ipv op het glas. Condensatie op glas + ramen is minder erg dan op muren.

afbeelding van Bram in Brussel
09/10/2020 - 14:09

Met datzelfde argument staken we ook "gewoon" dubbel glas in ons vorig huis, dat zelfs geen spouw had. Maar condens op die ramen heb ik nooit gezien. Ik schat dat condens van zodra een woning ietwat verwarmd en verlucht wordt haast nooit voorkomt. Edit: we woonden in een groot huis dat vanzelf goed geventileerd werd (wind waaide er relatief goed door). Mogelijk is dat flink anders in kleinere ruimtes of met veel bewoners oid.

Het lijkt me alsnog dat je het uitgespaarde geld beter in andere isolatie tracht te besteden. En als dat niet kan in ventilatie met warmterecuperatie (naïeve visie, gevoelsmatig, kan me vergissen).

afbeelding van walter-8
11/10/2020 - 11:08

Als je muren geïsoleerd zijn ga je alleen maar de voordelen ondervinden van de drievoudige beglazing.

Het is een fabel dat er op geïsoleerde delen van je woning condens zal optreden (in een zwembadhal met zeer hoge luchtvochtigheid kunnen we daar over discussiëren).
Het is dus niet zo dat je per definitie condens krijgt op het koudste deel van je woning. En bij 5cm isolatie zal dat nooit gebeuren (misschien zeer kortstondig bij zeer warm en lang douchen, maar dat verdwijnt ook zeer snel).

En afhankelijk van de grote van je ramen en het schrijnwerk kunnen zelfs de muren met 5 cm isolatie nog steeds beter geïsoleerd zijn dan ramen met drievoudig glas.

Twijfel dus niet voor de drievoudige beglazing. De meerprijs is ook veelal gering.
Heb je toevallig de meerprijs?

Walter

afbeelding van lietaert
11/10/2020 - 11:29

Hallo Roger

is jou woning eingelijk goed geventileerd?

jan