airco of niet | Ecobouwers.be

U bent hier

airco of niet

afbeelding van lambrechts
27/08/2016 - 19:49

hallo,

wij stellen ons de vraag of we de leidingen moeten voorzien van een airco of is dit overbodig.

Onze opbouw van binnen naar buiten:

Rigidur 12.5 mm

Leidingspouw opgevuld met houtwol of rockwol 50 mm

Osb 15mm

isolatie i3  195 mm

steico universal  35 mm

spouw 40 mm

gevelsteen wf 50

dakisolatie : 

Osb 15 mm

isolatie i3 300 mm

gutex 35 mm

vloerisolatie :

unilin 120 mm ( 2 x 60 mm) geschrankt te plaatsen 

chape 70 mm + vloerverwarming

ramen 3 dubbel glas 0.6 met screens profiel : 0.7 + zonnewerende beglazing.

is deze woning bestand tegen overhitting

7 Reacties

afbeelding van charel
27/08/2016 - 20:23

Met deze voorzieningen kan deze woning hiertegen bestand zijn, maar dat moet hier in het ontwerp rekening mee worden gehouden, wat ik zeker zou doen. Je maakt vele kosten om de woning zo min mogelijk te moeten verwarmen, gooi die besparing dan niet weg door dat je in de zomer een airco zou moeten laten draaien.

De belangrijktste factoren zijn hier de grootte van de glasoppervlaktes, de positie van die glasoppervlaktes (windrichting), de beschaduwing van de ramen door oversteken of natuurlijke begroeiingen, de voorziening van screens aan de ramen en zo meer.

afbeelding van walter-8
28/08/2016 - 10:48

Er is toch een berekening gemaakt voor oververhitting? Wat is het resultaat? Vind je dat een goed resultaat?
Wel jammer van de zonnewerende beglazing. Dat wil zeggen minder zonnewinsten in de winter. En als ik je isolatie zie en als je ramen wat zon kunnen vangen 20% hogere stookkosten wegens je glas (ik doe een gok).

Walter

afbeelding van geert devos
28/08/2016 - 11:26

als je nog iets kan veranderen aan je ontwerp, kan je enkele glasoppervlakken (ik bedoel daarmee delen van ramen) ; liefst zo laag mogelijk, vervangen door opendraaiende vulpanelen, die aan de buitenzijde voorzien zijn van insectengaas en inraakwerend rooster.

Als je dan in de zomernachten die beneneden open laat staan (vandaar de inbraakwering) en boven bvb enkele dakramen openzet krijg je een schouweffect en zal je woning afkoelen, zonder stroomverbruik.

Overdag alles dicht houden.

Zoiets heeft nightcooling, Renson heeft tal van roosters voor dit doel. Eens afbeeldingen googelen "Renson" en "nightcoolling" en dan weet je ineens waar ik het over heb.

In ons PH hebben we bvb twee tegenoverstaande inkomdeuren in 2 gedeeld en de onderste helft voorzien van dergelijk rooster (beetje gelijk een staldeur). Werkt zeer goed.

Zal in je EPB meegerekend worden om je oververhittingsfactor naar beneden te halen, OP VOORWAARDE dat je inbraakwering voorziet, anders niet.

Spijtig van het zonwerend glas, beweegbare screens zijn beter , kan je beter de zon buitenhouden in de zomer en binnentrekken in de winter. Vanwaar deze keuze, wie heeft je dit ingefluisterd dat dit beter zou zijn ?

afbeelding van lambrechts
28/08/2016 - 13:13

Hallo,

bedankt voor jullie reactie, al wat ik hier meegeef komt van de architect. geert dat van de nichtcooling ga we eens bezien , misschien is het haalbaar ( finiancieel ).

afbeelding van lambrechts
28/08/2016 - 16:42

Hallo,

bedankt voor jullie reactie, al wat ik hier meegeef komt van de architect. geert dat van de nichtcooling ga we eens bezien , misschien is het haalbaar ( finiancieel ).

info het glas oppervlakte is 37 m2.

 

afbeelding van geert devos
30/08/2016 - 18:28

Kijk anders eens naar de post van schipper ivm kleur screens . Ik zou je echt 100 % aanraden om te kiezen voor screens op oost/zuid/westgerichte ramen, de meeste ZLEW en PH flirten in de zomer met opwarming tot boven het comfortniveau , als er niet veel aandacht aan performante zonnewering besteed wordt.

Ikzelf ben van het idee dat de zomers warmer worden, , dus je weet het...een verwittigd man...

Ik heb al PH gezien waar de ZEER dure en ZEER grote ramen de eerste zomer compleet afgeplakt werden met .... alufolie.

Als je eens screens en nightcooling in de praktijk wil zien, kom gerust eens kijken , ons PH is in Merelbeke.

afbeelding van lambrechts
31/08/2016 - 17:24

hallo 

er zijn screens voorzien met automatische bediening op de zuid/ west kant. De nichtcooling word nog bezien door de architect, of dit haalbaar is .