Aanpak dakisolatie (deels moeilijk/niet bereikbaar) | Ecobouwers.be

U bent hier

Aanpak dakisolatie (deels moeilijk/niet bereikbaar)

afbeelding van Chrisgo
25/11/2019 - 15:30

Hallo,

De huidige situatie van mijn dak is een hellend dak van vrijstaande woning. Dak is langs binnenzijde geïsoleerd met 5 a 6 cm minerale wol. Huis is van 1993. Ik wil veeeeel betere isolatie en de huidige is ook zeker niet luchtdicht. De zoldervloer is ook gelijkaardig geïsoleerd. De zolder wordt enkel gebruikt voor opslag. Er ligt een simpele houten vloer. 
Het eerste verdiep zit voor groot deel onder het dak en in de meeste ruimtes kan je via binnenzijde niet aan het dak aan. Enkel via een klein luikje om bijvoorbeeld aan transfos te kunnen. Maar op sommige plaatsen (zoals in de hall) totaal niet. 
 De huidige isolatie is tegen het onderdak geplaatst maar niet al te stevig. Dus via buitenzijde opvullen gaat er misschien voor zorgen dat stukken isolatie lossen.

Wat zouden de opties kunnen zijn om die delen langs waar je niet aankan te isoleren? Deze ruimtes (achter ingemaakte kasten of andere afwerkingsmateriaal) gewoonweg volledig opvullen? Dat kan maar is misschien heel kostelijk door de hoeveelheid isolatiemateriaal dat daarvoor nodig is op sommige plaatsen.

Of zijn er andere mogelijkheden?

Eens ik zicht heb op opties ga ik offertes laten maken maar wil me niet telkens wat anders laten wijsmaken door verkopers. Want ik ben zelf een leek op dit gebied en zeker geen handige Harry.

Alle tips welkom

7 Reacties

afbeelding van walter-8
25/11/2019 - 23:25

Zoldervloer extra isoleren is eenvoudig; gewoon wat harde isolatie boven op de vloer.
Maar het deel van het dak zichtbaar op gelijkvloers, is het moeilijke. Ik zou eigenlijk aanraden pannen van het dak te halen en het dak te verhogen met isolatie.
Geen goedkope oplossing, wel de beste. En omdat je dak een groot deel van je buitenoppervlak is, direct een hele verbetering.

Walter

afbeelding van Chrisgo
25/11/2019 - 23:42

Probleem is ook dat ik zonnepanelen heb. Zonnepanelen eraf, pannen eraf, isolatie plaatsen en verhoging dak, pannen en panelen er terug op wordt een heel dure (doordat het heel arbeidsintensief is) investering. De pannen aan de nok zijn vast gemetst. 

Via de zolder kunnen wel alle lager gelegen gedeelten volgeblazen worden met een isolatiemateriaal. Maar dan is er heel wat volume nodig om de holle ruimtes op te vullen. Sommige plaatsen zeker een halve meter dik. Dan is het zeker wel heeeel goed geisoleerd. Maar ik weet niet of zoiets wel realistisch is en of er problemen kunnen ontstaan doordat de isolatie niet overal even dik is.

Als ik offertes ga laten maken krijg ik waarschijnlijk totaal uiteenlopende voorstellen want iedereen spreekt voor zijn eigen manier van werken en producten en niet wat het meest ideale is.

afbeelding van walter-8
26/11/2019 - 13:06

Als je overal aankan zijn er idd verschillende manieren van werken.
Ik zou bij de basis van isoleren van een dak blijven: correcte oplossing voor een dampscherm (of beter geen condensatie in de isolatie) en plaatsen van een goede isolatie dikte. Jij benoemt welke dikte je wil.
Ik zou daarmee naar plaatsers gaan en je laten verrassen door hun voorstellen.

Walter

afbeelding van Chrisgo
26/11/2019 - 19:28

Volgende week komt er al eens iemand langs van een isolatiefirma. Eens benieuwd wat die voorstellen en dan ga ik ook al een richtprijs hebben wat mij dit gaat kosten. Kan ik al eens inschatten of de investering terug te verdienen valt. Gezien ik nul ervaring heb en die mannen heel wat komen ze inderdaad misschien met praktische voorstellen die toch eenvoudig haalbaar zijn. Een heel pannendak verwijderen en terug opbouwen gaat niet rendabel zijn dat weet ik wel.

afbeelding van walter-8
26/11/2019 - 19:32

Nu je bezig bent: vraag ineens aan een 4-tal aannemers voor offerte.
Je mag niet op 1 aannemer alleen verder gaan.

Walter

afbeelding van Chrisgo
26/11/2019 - 19:35

Nee zeker niet. Maar er zit geen haast bij en het is sowieso voor uitvoering volgend jaar. Dus nu inschatting maken en dan wanneer ik wat meer tijd heb enkele bijkomende offertes vragen. Als er suggesties voor aannemers zijn regio Turnhout altijd welkom uiteraard.

afbeelding van Chrisgo
05/12/2019 - 10:44

Een eerste isolatiespecialist is langsgeweest.

Resultaat: geen bijkomende isolatie mogelijk!!!

Het dak blijkt voorzien te zijn van 8cm isolatie plus ook de zoldervloer. Het deel van het eerste verdiep dat onder het dak zit is dus maar beperkt geïsoleerd (enkel 8cm en geen dubbele buffer zoals op zolder).

Ons dak blijkt ietwat anders opgebouwd te zijn als de meeste andere daken. Er zitten nog dwarsverbindingen waar de huidige isolatie tegen duwt. Hierdoor kan men maar heel beperkt opvullen. Een slang doorstek van de zolder langs het dak naar beneden haalt dus niets uit. De slang zit direct tegen een dwarsverbinding. Langs buitenzijde is moeilijk omdat één kant van het dak volledig voorzien is van zonnepanelen.

De huidige isolatie is ook vastgeschoten langs de binnenzijde van het hout (kepers) en zal snel scheuren wanneer dit onder druk komt te staan.

Ofwel laat ik het gewoon zoals het is en tegen dat ooit mijn dak vernieuwd moet worden pas ik de isolatie aan (maar vrees dat ik tegen dan al verhuisd ben naar kleinere woning). Of ik zoek verder om de isolatie te verbeteren op een betaalbare en realistische manier. Het zal vooral een voordeel bieden op gebied van comfort.

Iemand suggesties voor verdere stappen?