aankoop nieuwe cv-installatie

We hebben net een huis verkocht waarvan de verwarmingsketel reeds 21 jaar oud is en aan vervanging toe is.  We hebben reeds enkele offertes laten maken. We zijn een groot gezin (7personen met een huis dat bestaat uit 2 verdiepingen)

 

2 firma's raden ons Ithodaalderop cube one 30/35, een Viessmann Vitodens 100, een Bulex Thermomaster 30/35 en een Vallaint Ecotec plus 376 aan.  Dit zijn de goedkoopste oplossingen.  Het zijn beide doorstromers welke blijkbaar elke keer je warm water nodig hebt deze aanslaan omdat ze geen reservoir hebben.  Is deze krachtig genoeg aangezien we regelmatig heel de bende op korte termijn laten douchen indien we ergens naartoe gaan.  We hebben nu het probleem dat het water in de douche van koud naar warm gaat , dit is wel vervelend.  Ze hebben ons ook gemeld dat we bij vervanging van de douche een krachtigere douchekop nemen dit problemen kan geven aangezien we boven ook een badkamer hebben.

 

We hebben ook beneden in de living een openhaard staan welke we toch frequent willen gaan gebruiken.

 

Een andere firma raadt ons een boiler aan nl de Vallaint 306 vc + extra boiler van 120l of 150l of de Vaillant vcc306 met reeds ingebouwde boiler, deze werkt via de buitentemperatuur

 

We hebben hieromtrent enkele vragen over :

 

Hebben we echt een boiler nodig om te voldoen in de toekomst bij aankoop nieuwe douche?  Een boiler kan enkel warm water geven voor zover het reservoir niet leeg is.  Hoeveel water verbruik je ongeveer elke keer je een douche neemt?  Heb vernomen dat je hiervoor best ook vloerverwarming aan aanlegt, klopt dit?

 

Alle toestellen geven 30% meer rendement dan onze oude boiler, dus het zou vooral om het warme water zijn dat de boiler beter is?

 

Gaan we door de duurdere oplossing meer kosten besparen per jaar qua, water, elektriciteit, verwarming of niet?

 

Zijn dit allen goede merken van cv-ketels of kan ik beter voor een ander merk kiezen?

 

Mijn persoonlijke keuze moment is de Vallaint Ecotec plus 376 of het duurdere boilersystem met buitentemperatuurregelaar.

 

Alvast bedankt!

 

Bert

Reacties

Ik vermoed dat het gaat over het gekochte huis, niet het verkochte huis?

Heb je een zicht op wat de vorige bewoners verbruikte ieder jaar?

De huidige ketel voldoet die voor de warmwater behoefte?

Dat van die vloerverwarming klopt natuurlijk niet.

Om je probleem aan te pakken probeer wat je nodig hebt te benoemen.
Hoeveel kw moet de ketel kunnen leveren om je huis warm te houden.
Hoeveel warm water heb je nodig gedurende welke periode?

Walter

om over je san WW even door te bomen ; zolang je 1 na 1 doucht of een bad neemt , kan je eigenlijk met een doorstormer werken, zolang dat er niet meer gevraagd wordt dan de capaciteit aan L warm water per minuut die je ketel kan geven, kan je onbeperkt douchen.

In jullie situatie zou ik toch eens goed nadenken of een zonneboiler geen optie is, aangezien jullie in verhouding zeer veel san WW zullen verbruiken, en hier dus flinke besparingskansen zijn.

dit wil niet zeggen dat je deze zonneboiler nu al moet installeren, maar als je dan toch een boiler neemt , neem er dan eentje met een extra opwarmspiraal , zodat je later daar gemakkelijk je zonneboiler kan op aansluiten. De meeste merken hebben ook de software van de ketel al reeds voorzien om later met zonnepanelen te werken (bij Junkers noemt dat bvb "Solar-inside").

Denken aan oplossingen op lange termijn loont. Persoonlijk zou ik toch niet kiezen voor een zonneboiler. Loont niet op lange termijn qua kost. Wel interessant als je een eco-lover bent :) 

toch nog even stellen dat ik voor een "normaal " gezin (3-4 pers) de investering in een zonneboiler inderdaad afraad , wegens lange terugverdientijd, maar in deze situatie (7 personen) dit toch wel wat anders moet bekeken worden : verwarmingskost blijft grotendeels hetzelfde , maar san WW zal exponentieel groot zijn, zeker met een hoop opgroeiende kinderen (vriendjes/vriendinnetjes) die blijven slapen en ga zo maar door.

ik vvermoed dat tvt rond de 10 jaar zal liggen + de besparing aan co2 als je idd. iets wilt doen voor het milieu.

niet het kw per uur wel het maandelijkse voorschot dat ze betaalden en de eindafrekening.

Ik heb er geen idee van hoeveel kw er nodig is.....

we douchen soms toch met een paar achter elkaar als we ergens naartoe moeten, dan is in principe ne doorstromer meer zeker, maar denk da een boiler van 120 liter toch ook moet voldoen

Bedoel je dat we niet aan aardgas gaan besparen indien we een zonneboiler plaatsen?Is het nodig om er direct om het dak van die panelen te leggen of kan da later eventueel ook nog?

je zal in ieder geval al veel besparen als je nu een nieuwe condensatieketel plaatst , een verschil van 30-40 % is normaal voor een ketel van 20 jaar en meer oud.

ik wil je er gewoon op wijzen dat als je voor een boiler gaat , het nu een kleine meerkost is om deze iets groter te nemen (met jouw gezin zou ik minstens een 300 liter aanraden), en daar gewoon een extra spiraal bij te nemen (dat is een optie). je hebt dan 2 verwarmingsspiralen in je boiler , 1 voor je boiler te laten opwarmen via je ketel (die je nu dus al zal gebruiken) en 1 om later de boiler te laten opwarmen door je zonnepanelen. (die je dus voorlopig niet zou gebruiken)

De panelen en de pompgroep kunnen later bijgeplaatst worden, die kost kan je dus spreiden. Als je wil kan je natuurlijk alltijd nu al het hele systeem monteren. Reken op een meerkost van een 4000 euro , meestal recupereer je de helft van dit bedrag via premies.

besparing in aardgas is meestal een 40 % op jaarbasis.

ik zeg je dit omdat het zonde zou zijn om nu een nieuwe boiler te plaatsen en dan binnen een paar jaar , als je een zonneboiler zou willen, moet je dan een recente boiler buitensmijten , want je kan geen extra spriraal er achteraf bijplaatsen., die moet er al inzitten.

Ik heb bij een vriend van mij een Valliant Ecotec 376 ketel zien staan met daarnaast een reservoir van 250 l, wel al met panelen op het dag....is dit een goede combinatie voor ons?Ik zou wsslijk nog wel ff willen wachten met de panelen zelf maar zoals je zei reeds een opwarmspiraal op installeren

in jullie geval zou ik opteren voor minstens een 300 liter boiler , daar jullie s' ochtends met een respectabel sanitair verbruik gaan zitten, en anders de boiler in  no time leeg zal zijn. Als de zon dan niet schijnt zal de ketel dan automatisch bijspringen, maar dan heb je weer geen voordeel van je zonneboiler.