FAQ openstellen Ecobouwers Opendeur | Ecobouwers.be

U bent hier

FAQ openstellen Ecobouwers Opendeur

Stel jij ook je deuren open tijdens Ecobouwers Opendeur? Of twijfel je nog? Wij hebben alvast de belangrijkste vragen en antwoorden opgesomd zodat Ecobouwers Opendeur geen geheimen meer voor jou kent.

De meest gestelde vragen

De antwoorden op al je vragen

Wat is Ecobouwers Opendeur?

Ecobouwers Opendeur is een campagne van Bond Beter Leefmilieu. Tijdens twee weekends in november kunnen toekomstige bouwheren gratis binnenkijken in meer dan 150 lage-energiewoningen, passiefhuizen en bio-ecologische woningen. En dit over heel België. Het is een uitstekende gelegenheid voor kandidaat-(ver)bouwers om een hele reeks inspirerende energievriendelijk en duurzame woningen met eigen ogen te bekijken.

Geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen verloopt in de praktijk

Ecobouwers Opendeur onderscheidt zich van andere opendeurdagen omdat het geen vrijblijvend binnen en buiten lopen is. Als bezoeker krijg je in kleine groepjes gedurende één à twee uur een warm onthaal bij ervaren bouwheren thuis. De huizeneigenaars vertellen ongezouten de waarheid over hun bouwproject en delen uitgebreid hun ervaringen. De focus ligt in de eerste plaats op de bouwheer zelf: waarom kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Hoe begin je eraan? Waar moet je op letten?

Wat met COVID-19?

We vinden het bij Ecobouwers natuurlijk erg belangrijk dat de Opendeur veilig verloopt. We nemen geen enkel risico als het aankomt op het Coronavirus. Vorig jaar hebben we een online editie gehouden, maar in 2021 gaan we aan de slag met een Opendeur in kleine groepjes. 

Enkele richtlijnen:

  • Kom niet als je klachten hebt. Ben je een opensteller? Verwittig ons dan zo snel mogelijk. 
  • Zorg voor de nodige voorzorgsmaatregelen. Draag een mondmasker waar nodig, en ontsmet je handen. 
  • Nodig niet onaangekondigd extra mensen uit om je te vergezellen bij een openstelwoning.
  • Wij volgen de richtlijnen van de Belgische Overheid. Indien we in november niet binnen mogen samenkomen met een beperkt aantal personen, laten we je dit zo snel mogelijk weten en gaan we op zoek naar een alternatief. 

Wat mag je verwachten als opensteller? En wat wordt van jou verwacht?

De bezoekers komen tegen een afgesproken uur aan en worden in groep rondgeleid doorheen (een gedeelte van) het gebouw of de werf. Tijdens de rondleiding deel je als huiseigenaar je ervaringen mee en krijgen de bezoekers de kans om vragen te stellen. (Hoe ging je te werk? Welke technieken koos je en waarom? Wat zou je niet meer doen? Waar ben je tevreden over? Met wie werkte je samen? Hoe verliep de samenwerking? Welke materialen gebruikte je?) Vaak ontstaat een gemoedelijke babbel tussen bezoekers en de bouwheer. Het zijn vaak mensen die een gelijkaardig project willen beginnen als het jouwe.

Wie organiseert Ecobouwers Opendeur? En waarom?

Ecobouwers is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met Pixii en Vibe, en met de steun en hulp van de Vlaamse Gemeentes, Vlaanderen, de provincies, het Brussels Hoofdstedelijk gewest, verschillende vakorganisaties en natuurlijk onze partners.

Ecobouwers Opendeur heeft maar één doel voor ogen: meer duurzame en energiezuinige woningen in Vlaanderen en Brussel

We willen kandidaat bouwers en verbouwers aan de hand van concrete voorbeelden en verhalen kennis laten maken met energievriendelijk en duurzaam (ver)bouwen. Uiteindelijk streven we zo naar een bouwwereld die draait op schone en hernieuwbare energie en waarin materialen en hulpbronnen niet meer verloren gaan.

Wanneer gaat Ecobouwers Opendeur door?

In 2021 vinden de twee opendeurweekends plaats op 6, 7, 11, 13 en 14 november. Telkens om 10 en 14 uur. Iedere huiseigenaar kiest zelf wanneer zij hun woning willen openstellen.

Is mijn woning geschikt om open te stellen?

Niet elke woning kan openstellen tijdens Ecobouwers Opendeur. We zijn immers op zoek naar de voorlopers in duurzaam bouwen. Wij hanteren daarom volgende criteria:

Nieuwbouw

  • Zeer lage energiewoningen, (bijna) passief woningen, energie-neutrale woningen of bio-ecologische woningen
  • K25 (of een maximum jaarlijks warmteverbruik van 30 kwh/m²)

Renovatie

  • Renovaties waarvan de gebouwschil grondig aangepakt is en gebruik gemaakt wordt van efficiënte technieken. De maximale U-waarde van de gerenoveerde delen is 0,24 voor de muren, 0,15 voor het dak en de U-waarde van
    buitenbeglazing is niet hoger dan 1,1.
  • K30 of een maximum jaarlijks warmteverbruik van 60 kwh/m²

Flirt je met de grens, twijfel je of worstel je met de termen? Geen probleem, stel je woning kort aan ons voor en wij hakken de knoop door. De K-waarde vind je terug op je (voorlopige) EPB-berekening.

Elk huis vertelt een ander verhaal. De ene bouwt volledig bio-ecologisch, de andere bouwt een passiefhuis, nog een andere toont welke energiebesparende technieken je kan toepassen bij een renovatie in de binnenstad. Sommigen staken zelf de handen uit de mouwen, anderen maakten gebruik van de expertise van een sleutel-op-de-deur firma. Binnen Ecobouwers Opendeur komt een diversiteit aan verhalen aan bod.

Hoe kan ik mij inschrijven als opensteller?

Wanneer je huis in aanmerking komt, hoef je je enkel aan te melden op onze website en een woningfiche aan te maken. Dat kan makkelijk via deze link. Heb je reeds opengesteld in het verleden en wens je terug deel te nemen, dan volstaat een mailtje naar info [at] ecobouwers [dot] be . Het is altijd handig als je even meldt over welke woning het gaat door bijvoorbeeld het vermelden van de code, het adres of een weblink.

Tot wanneer kan ik mij opgeven als opensteller?

Tot 1 oktober. Maar hoe vlugger je inschrijft, hoe beter.

Moet mijn woning af zijn?

Zeker niet. Work in progress is ook erg interessant. Heel wat bezoekers zijn geïnteresseerd in een kijkje achter de schermen. Vaak letten ze dan op specifieke bouwdetails of zijn ze geïnteresseerd in hoe je bepaalde materialen verwerkt. Of willen ze de kwaliteit van jouw en misschien hun toekomstige aannemer checken.

Word je vergoed als opensteller?

Openstellen is op vrijwillige basis. Er is geen vergoeding voorzien. We geven je als opensteller op het einde van de rit wel een kleine attentie, maar dat moet beschouwd worden als een vorm van appreciatie en niet als een vergoeding.

Moet ik iedere dag openstellen?

Het is niet de bedoeling dat je elke dag openstelt. Je kiest zelf hoeveel momenten en wanneer je wil openstellen. Je hoeft dus niet alle dagen vrij te houden. Stel je liever slechts één moment open, dan is dat geen probleem voor ons. We raden aan om niet meer dan 6 keer open te stellen.

Hoe lang duurt een bezoek?

Een openstelmoment duurt maximum 2 uur, maar is vaak iets korter. Het is zeker niet de bedoeling dat jij heel die tijd aan het woord bent. Heel wat bezoekers hebben zelf interessante dingen te vertellen. Zo leer je zelf ook bij.

Wie zijn de bezoekers?

80 % van de bezoekers heeft concrete bouwplannen. 25 procent is reeds gestart met de werken, waarvan het merendeel zich bevindt in de ruwbouwfase.

Hoeveel bezoekers mag ik verwachten?

Je kiest zelf hoeveel mensen je per openstelmoment over de vloer wil krijgen. We merken dat de meeste openstellers opteren voor een 15-tal bezoekers per sessie. Al is dat vaak te veel voor kleinere woningen.

Hoeveel mensen zich effectief inschrijven is moeilijk op voorhand in te schatten. We merken wel dat woningen makkelijker bezoekers over de vloer krijgen als ze in stedelijk gebied liggen, architecturaal in het oog springen of een bijzondere (bouw)techniek kennen. Ook de nabijheid van andere opengestelde woningen heeft een positief effect.

Vanaf wanneer kunnen de bezoekers zich inschrijven om mijn woning te bezoeken?

Vanaf 6 oktober tot de dag waarop je je woning open stelt.

Kan ik weten wie mijn huis komt bezoeken?

Ja. Via je persoonlijke profiel op de website kun je doorklikken naar een pagina waar al je bezoekers en hun contactgegevens opgelijst staan. Je kunt als je wilt hen allemaal een mail sturen. Zij beschikken evenwel niet over jouw contactgegevens. Zij kunnen jou niet mailen.

Dagen alle bezoekers op?

Spijtig genoeg niet. De ervaring leert ons dat ongeveer 10-15% procent van de ingeschreven bezoekers niet opdaagt. Vaak om begrijpelijke redenen. We doen al jaren verwoede pogingen om dit percentage naar beneden te krijgen zo krijgt elke bezoeker meerdere herinneringsmails en wordt hen gevraagd om te annuleren wanneer ze niet kunnen komen maar een perfecte opkomst lijkt niet haalbaar. Concentreer je daarom op de mensen die wel opdagen.

Moeten de bezoekers betalen?

Neen. Ecobouwers Opendeur is gratis dankzij de steun van onze partners.

Moet of mag mijn architect, aannemer,... aanwezig zijn tijdens het openstelmoment?

Je architect of aannemer hoeft niet aanwezig te zijn. Maar je kunt hem steeds uitnodigen. Wel vragen we dat je architect niet alleen de rondleiding doet, zodat bezoekers ook jou vragen kunnen stellen.

Moet ik de bezoekers iets te eten of te drinken aanbieden?

Neen, zeker niet. Door je deuren open te stellen en je verhaal te doen, ben je al erg gastvrij. Niemand van de bezoekers verwacht dan ook dat je nog drank of eten zou aanbieden.

Moet ik mijn hele woning laten bezichtigen?

Zeker niet. Dat heeft vaak ook geen zin. Het is niet dat je je woning te koop aanbiedt. Je kunt de rondleiding beperken tot enkel de meest sprekende ruimtes (bijvoorbeeld technische ruimte, leefruimte,...). Als opensteller ben je daar vrij in. Anderzijds is het zeker niet de bedoeling dat je de bezoekers op de stoep laat staan of enkel in de garage ontvangt. Mensen moeten zich welkom voelen.

Hoe wordt mijn privacy gegarandeerd?

Enkel de bezoekers die zich inschrijven voor jouw woning krijgen het adres. Jouw naam, je telefoonnummer en je mailadres delen we niet. Ook niet met derden.

Hoe weten bezoekers dat ik mijn huis openstel?

Op Ecobouwers.be heeft iedere deelnemende woning een fiche. Hier vinden potentiële bezoekers concrete informatie over de woning, foto’s en de openstelmomenten. Je kan deze woningfiche zelf aanpassen en aanvullen met relevante informatie. Sommige projecten worden op de website of op Ecobouwers-facebookpagina dieper uitgelicht. Dat kun je zelf ook doen via je eigen facebook-account.

Om Ecobouwers Opendeur bekend te maken werken we samen met bouwsites als Livios, Bouwinfo.be en Habitos. Zij zorgen, samen met onze (sociale) mediakanalen, voor de nodige zichtbaarheid online. Daarenboven werken we ook samen met een krant (in het verleden was dat De Standaard) en met beurzen zoals de Bisbeurs en Hout en Groen Wonen. Zij zetten Ecobouwers Opendeur mee in de kijker. Verder kunnen we ook rekenen op de steun en de communicatiekanalen van talrijke milieuverenigingen en organisaties, de Vlaamse gemeenten, verschillende sectororganisaties, Eandis, de provincies en de provinciale steunpunten duurzaam bouwen en wonen, verschillende speciaalzaken en natuurlijk onze partners.

Hoe vul ik mijn woningfiche aan?

Als je je inlogt op onze website, krijg je onmiddellijk toegang tot je persoonlijke pagina. Vanuit deze pagina kun je je woningfiche consulteren en aanpassen, openstelmomenten aanduiden en bouwpartners toevoegen. Om je verder te helpen hebben we een handleiding opgemaakt waarbij we de belangrijkste acties stap voor stap uitleggen. De handleiding vind je hier.

Lukt om één of andere redenen sommige dingen niet. Neem contact met ons op en we helpen je met plezier verder.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Contacteer ons via info [at] ecobouwers [dot] be of jurgen [dot] naets [at] bblv [dot] be (02 282 19 42). Wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen.

Opendeurdag uitleg