Welke premies biedt Fluvius aan verbouwers? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke premies biedt Fluvius aan verbouwers?

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun huis energiezuinige ingrepen doen. De aanvraag en uitkering van deze premies verloopt via de distributienetbeheerder Fluvius.

Premie voor dakisolatie 

De premie bedraagt 6 euro per vierkante meter indien de plaatsing van het isolatiemateriaal door een aannemer gebeurde. Doe-het-zelvers kunnen rekenen op een vergoeding van 3 euro per m².. De isolatiewaarde (Rd-waarde) van de isolatie moet wel minstens 4,5 m²K/W zijn. De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te bereiken hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Zo zal je met minerale wol of papiervlokken al gauw 16 tot 21 cm dik moeten isoleren om aan de opgegeven Rd-waarde te komen,

Premie voor muurisolatie

Je kunt je muur op 3 manieren na-isoleren: door je spouw te vullen, door een isolatielaag aan de buitenzijde te bevestigen, of door muurisolatie aan de binnenzijde te plaatsen 

  • Premie spouwmuurisolatie: 5 euro/m², de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1.
  • Premie voor na-isolatie buitenmuur aan de buitenzijde: 15 euro/m². De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,0 m²K/W zijn en de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer.
  • Premie voor muurisolatie aan de binnenzijde: 15 euro/m². De R-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn. De werken moeteuitgevoerd worden door ofwel een aannemer die begeleid wordt door een architect met controle op de uitvoering van de werken ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid of een certificaat van bekwaamheid als aspirant.

Premie voor beglazing

Als je de werken laat uitvoeren door een aannemer, kunt je een premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas krijgen van 10 euro per m². De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van het glas is maximaal 1,1 W/m².K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen moet via een markering de energieprestatie van het glas af te lezen zijn.

Premie voor vloerisolatie op volle grond of isolatie van het plafond van een kelder

Je kunt van je netbeheerder een premie krijgen van 6 euro/m², als je in je woning of appartement door een aannemer vloerisolatie laat plaatsen op volle grond of isolatie laat plaatsen op het plafond van een kelder (of van een verluchte ruimte onder een verwarmde ruimte). De R-waarde van de isolatie moest minstens 2,0 m²K/W bedragen.

Premie voor zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte. U krijgt volgende premie bij plaatsing door een aannemer.:

  • Tot 30 juni 2017: 550 euro/m², maximum 2.750 euro en maximum 40% van de factuur.
  • Vanaf 1 juli 2017 moet de aannemer beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Premie voor warmtepomp

De premiehoogte hangt sterk af van het type warmtepomp: 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp en 300 euro voor een lucht/luchtwarmtepomp. Stteds geldt een maximum  van 40% op het factuurbedrag. De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Verder gelden volgende regels nog:

  • De warmtepomp moet beschikken over een productlabel volgens de Ecodesignverordening: minstens A++-label voor een geothermische warmtepomp en minstens A+-label voor een niet-geothermische warmtepomp.
  • De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling.
  • Vanaf 1 juli 2017 moet de aannemer moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid, wil je het premiebedrag ontvangen.

Premies voor specifieke doelgroepen in 2018

Ten opzichte van de gewone doelgroep werden de premies voor ‘beschermde afnemers’ voor de isolatie van buitenmuren, binnenmuren en vloer verdubbeld in 2017. Voor een zonneboiler en warmtepomp verhoogt de premie met 20%, voor dakisolatie bedraagt de premie maximaal 10,5 euro per m² en voor spouwmuurisolatie 9 euro per m². Voor nieuw geplaatste beglazing krijgen beschermde afnemers een premie van 56 euro per m². Er zijn ook extra premies. Voor de plaatsing van een condensatieketel ter vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie bedraagt de premie voor beschermde afnemers 1.800 euro (in 2016 was dat 800 euro).

Verhuurders die hun woning energiezuinig maken krijgen ook extra stimuli. Naast de sociale dakisolatiepremie komen ze nu ook in aanmerking voor een sociale isolatiepremie voor spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.

Een overzicht voor de premies.
Vraag hier je Eandis-premie aan
Vraag hier je infrax premies aan