Wat is de burenpremie? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wat is de burenpremie?

Wil je ook je huis deftig energetisch renoveren, maar zie je op tegen de administratieve rompslomp of het zoeken van betrouwbare aannemers? Dan ben je niet alleen. Daarom riep Vlaanderen de burenpremie in het leven. De burenpremie is een Vlaamse renovatiepremie bedoeld om met z’n allen aan het renoveren te slaan. Dit betekent dat er vanaf 10 participanten in je gemeente een BENOvatiecoach wordt ingeschakeld door je netbeheerder. Door de gezamenlijke aanpak kan de BENOvatiecoach ervoor zorgen dat de renovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper worden uitgevoerd.

De burenpremie in een notendop

 • Schrijf je in voor de burenpremie via je netwerkbeheerder Eandis of Infrax
 • Ben je met minstens 10 uit dezelfde gemeente, dan wordt er een BENOvatiecoach ingeschakeld om de werken te coördineren
 • Vlaanderen sponsort de BENOvatiecoach voor max. € 400/woning
 • Renovatiewerken die in aanmerking komen zijn isolatiewerken, hoogrendementsbeglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen

Wat doet de BENOvatiecoach?

Wie met de burenpremie een BENOvatiecoach onder de arm neemt geeft meteen een hoop kopzorgen uit handen. Je werken worden van A tot Z begeleid, beginnend met een volledige energetische doorlichting van je woning. Daarnaast gaat de renovatiecoach ook:

 • een volledige energie-audit van je woning uitvoeren, met bijbehorend renovatieplan
 • de meetstaat opmaken (de lijst met alle benodigde materialen)
 • een timing en een plan van aanpak opstellen
 • aannemers voor de renovatiewerken zoeken
 • offertes opvragen en vergelijken
 • de werven opvolgen en coördineren
 • fungeren als centraal aanspreekpunt voor alle deelnemers aan het project
 • je ondersteunen op het vlak van administratie, premieaanvragen en financiering

Kortom: de BENOvatiecoach neemt het totaalplaatje van de renovatiewerken voor zijn rekening en ontzorgt je overal waar mogelijk. Het resultaat: een efficiëntere, kwalitatieve renovatie. Bovendien kan gecoördineerd renoveren met je buren je ook heel wat kosten besparen, door bijvoorbeeld gemeenschappelijk een afvalcontainer te huren. Je coach krijgt het voor elkaar.

Voor wie is de burenpremie bedoeld?

De burenpremie is bedoeld voor iedereen die in zijn huis of appartement in Vlaanderen graag energie-efficiënter wil maken. Voor wie weinig kaas heeft gegeten van renoveren, of wie gewoon geen tijd heeft om zelf een oogje op de werken te houden, zal de BENOvatiecoach een wereld van verschil maken. 

Wat als ik geen 9 mede-verbouwers kan aanbrengen?

Lukt het niet om zelf 9 buren, vrienden, familieleden of kennissen in je gemeente te overtuigen, dan kan je je nog steeds inschrijven voor de burenpremie via de website van Eandis of Infrax. Zodra er in totaal 10 inschrijvingen zijn in jouw gemeente kan het project van start gaan.

Wanneer heb ik recht op de burenpremie?

Je kan een beroep doen op de burenpremie wanneer je minstens één van deze renovatiewerken laat uitvoeren:

 • dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • isolatie van buitenmuren (buiten/binnen/spouw)
 • vloerisolatie
 • hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

Daarnaast moet iedere deelnemer aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Eandis of Infrax. Voldoen alle participanten aan deze voorwaarden, dan heb je recht op de burenpremie. Per woning/appartement kan je tot 2 keer toe gebruik maken van deze renovatiepremie.

Hoeveel bedraagt de burenpremie?

Per woning bedraagt de burenpremie maximaal € 400. Dit bedrag wordt niet op jouw rekening gestort, maar rechtstreeks uitbetaald aan de renovatiecoach door Eandis/Infrax. 
Woon je met minstens 10 deelnemende buren in hetzelfde woningblok? Dan bedraagt de burenpremie max. € 5000 in totaal. Voor de eerste 5 appartementen wordt dan € 400 per appartement voorzien, per bijkomend appartement nog eens € 100 extra.
Opgepast! Dit bedrag dekt niet altijd de volledige premie van de BENOvatiecoach. Dankzij de coach worden de werken wel sneller en goedkoper uitgevoerd, waardoor je alsnog bespaart. Indien de burenpremie niet volstaat om de renovatiecoach te betalen, dan moet deze dit altijd op voorhand laten weten. Je kan dan alsnog beslissen om wel of niet met de coach in zee te gaan.

Ik kom niet in aanmerking voor de burenpremie. Wat nu?

Als het niet lukt om aan alle criteria te voldoen, hoe je zeker niet te wanhopen. Elke Vlaamse provincie beschikt namelijk over een steunpunt duurzaam bouwen waar je ook als individu terecht kan voor renovatiebegeleiding. Ook zij bieden vaak een energiecoach, gesubsidieerd (of gratis) bouwadvies, en een antwoord op al je vragen.

Ook als je de burenpremie inschakelt heb je trouwens nog steeds recht op bestaande individuele BENOvatiepremies. Op de website van Ecobouwers vind je steeds een volledig premieoverzicht.

Je burenpremie aanvragen

Inschrijven doe je heel eenvoudig door je te registreren voor de burenpremie op de website van je netbeheerder Eandis of Infrax.

Nog vragen over de burenpremie?

Lees dan zeker deze FAQ eens door, of contacteer Eandis/Infrax.

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

* Woningen of wooneenheden, waarvoor Eandis een audit uitvoert volgens de bepalingen van het energiedecreet, of die eigendom zijn van sociale huisvestingsmaatschappijen vallen buiten het toepassingsgebied en komen niet in aanmerking voor collectieve renovatieprojecten.

Je kunt een burenpremie aanvragen voor (1) dak-, (2) muur- en vloerisolatiewerken (4), hoogrendementsbeglazing (3) en verschillende efficiënte technieken (5).
Als het niet lukt om aan alle criteria van de burenpremie te voldoen, hoe je zeker niet te wanhopen. Elke Vlaamse provincie beschikt namelijk over een steunpunt duurzaam bouwen waar je ook als individu terecht kan voor renovatiebegeleiding.
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure