De BENOvatiecoach: gratis begeleiding voor jouw BENOvatie | Ecobouwers.be

U bent hier

De BENOvatiecoach: gratis begeleiding voor jouw BENOvatie

Wil je ook je huis deftig energetisch renoveren, maar zie je op tegen de administratieve rompslomp of het zoeken van betrouwbare aannemers? Dan ben je niet alleen. Schrijf je dan vrijblijvend in voor de BENOvatiecoach. Vanaf het moment dat er 10 BENOveerders uit de ruime buurt en/of aanpalende gemeentes zich inschrijven, stelt Fluvius je een BENOvatiecoach ter beschikking. Die helpt je met het opstellen van een BENOvatieplan, vraagt offertes aan en volgt alle werken op. 

Samen aan de slag met een BENOvatie Coach

 • Schrijf je in  via je netwerkbeheerder Fluvius
 • Ben je met minstens 10 uit dezelfde buurgemeenten, dan wordt er een BENOvatiecoach ingeschakeld om de werken te coördineren
 • Vlaanderen sponsort de BENOvatiecoach voor max. € 400/woning
 • Renovatiewerken die in aanmerking komen zijn isolatiewerken, hoogrendementsbeglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen

Wat doet de BENOvatiecoach?

Wie een BENOvatiecoach onder de arm neemt heeft meteen een hoop kopzorgen uit handen. Je werken worden van A tot Z begeleid, beginnend met een volledige energetische doorlichting van je woning. Daarnaast gaat de renovatiecoach ook:

 • een volledige energie-audit van je woning uitvoeren, met bijbehorend renovatieplan
 • de meetstaat opmaken (de lijst met alle benodigde materialen)
 • een timing en een plan van aanpak opstellen
 • aannemers voor de renovatiewerken zoeken
 • offertes opvragen en vergelijken
 • de werven opvolgen en coördineren
 • fungeren als centraal aanspreekpunt voor alle deelnemers aan het project
 • je ondersteunen op het vlak van administratie, premieaanvragen en financiering

Kortom: de BENOvatiecoach neemt het totaalplaatje van de renovatiewerken voor zijn rekening en ontzorgt je overal waar mogelijk. Het resultaat: een efficiëntere, kwalitatieve renovatie. Bovendien kan gecoördineerd renoveren met je buren je ook heel wat kosten besparen, door bijvoorbeeld gemeenschappelijk een afvalcontainer te huren. Je coach krijgt het voor elkaar.

Voor wie?

De Benovatiecoach is er voor iedereen die zijn huis of appartement in Vlaanderen graag energie-efficiënter wil maken. Voor wie weinig kaas heeft gegeten van renoveren, of wie gewoon geen tijd heeft om zelf een oogje op de werken te houden, zal de BENOvatiecoach een wereld van verschil maken. 

Wanneer heb ik recht op de burenpremie?

Je kan een beroep doen op de burenpremie wanneer je minstens één van deze renovatiewerken laat uitvoeren:

 • dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • isolatie van buitenmuren (buiten/binnen/spouw)
 • vloerisolatie
 • hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

Daarnaast moet iedere deelnemer aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvus Voldoen alle participanten aan deze voorwaarden, dan heb je recht op ondersteuning. Per woning/appartement kan je tot 2 keer toe gebruik maken van deze renovatiepremie.

Hoeveel bedraagt de burenpremie?

Per woning bedraagt de burenpremie maximaal € 400. Dit bedrag wordt niet op jouw rekening gestort, maar rechtstreeks uitbetaald aan de renovatiecoach door Fluvius. 

Woon je met minstens 10 deelnemende buren in hetzelfde woningblok? Dan bedraagt de burenpremie max. € 5000 in totaal. Voor de eerste 5 appartementen wordt dan € 400 per appartement voorzien, per bijkomend appartement nog eens € 100 extra.

Opgepast! Dit bedrag dekt niet altijd de volledige premie van de BENOvatiecoach. Dankzij de coach worden de werken wel sneller en goedkoper uitgevoerd, waardoor je alsnog bespaart. Indien de burenpremie niet volstaat om de renovatiecoach te betalen, dan moet deze dit altijd op voorhand laten weten. Je kan dan alsnog beslissen om wel of niet met de coach in zee te gaan.

Ik kom niet in aanmerking voor een benovatiecoach. Wat nu?

Als het niet lukt om aan alle criteria te voldoen, hoe je zeker niet te wanhopen. Elke Vlaamse provincie beschikt namelijk over een steunpunt duurzaam bouwen waar je ook als individu terecht kan voor renovatiebegeleiding. Ook zij bieden vaak een energiecoach, gesubsidieerd (of gratis) bouwadvies, en een antwoord op al je vragen.

Ook als je de burenpremie inschakelt heb je trouwens nog steeds recht op bestaande individuele BENOvatiepremies. Op de website van Ecobouwers vind je steeds een volledig premieoverzicht.

Je burenpremie aanvragen

Inschrijven doe je heel eenvoudig door je te registreren voor de burenpremie op de website van je netbeheerder.

Nog vragen over de burenpremie?

Lees dan zeker deze FAQ eens door, of contacteer Fluvius.

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

* Woningen of wooneenheden, waarvoor Eandis een audit uitvoert volgens de bepalingen van het energiedecreet, of die eigendom zijn van sociale huisvestingsmaatschappijen vallen buiten het toepassingsgebied en komen niet in aanmerking voor collectieve renovatieprojecten.

Je kunt een burenpremie aanvragen voor (1) dak-, (2) muur- en vloerisolatiewerken (4), hoogrendementsbeglazing (3) en verschillende efficiënte technieken (5).
Als het niet lukt om aan alle criteria van de burenpremie te voldoen, hoe je zeker niet te wanhopen. Elke Vlaamse provincie beschikt namelijk over een steunpunt duurzaam bouwen waar je ook als individu terecht kan voor renovatiebegeleiding.
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure