Wat biedt 2018 aan premies en nieuw regels? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wat biedt 2018 aan premies en nieuw regels?

Naast nieuwe voornemens biedt een nieuw jaar ook steeds enkele nieuwe regels. In 2018 gaan we kennis maken met het S-peil, de nieuwe woningpas, en krijg je voor het naisoleren van je spouwmuur een lagere premie. Ook het energieprestatiecertificaat (EPC) wordt opgewaardeerd, zodat kopers toekomstige investeringen beter kunnen inschatten.

Premies blijven bijna allemaal hetzelfde

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun woning of appartement energetisch renoveren. De aanvraag en uitkering van deze premies verloopt via de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. De energiepremies voor 2018 blijven bijna identiek als die in 2017, op één belangrijke wijziging na: de premie voor het na-isoleren van een spouwmuur daalt van 6 euro per m² naar 5 euro per m². Alle andere energiepremies blijven ongewijzigd.

Download of bestel je gratis premiebrochure, of bekijk het overzicht van alle premies op onze website.

Woningpas voorzien tegen voorjaar 2018

De Woningpas is een digitaal paspoort voor je woning, dat alle relevante informatie bevat waarover de overheid beschikt. Daaronder valt bv. je energieverbruik, EPB-aangifte of EPC, vergunde werken, woningkwaliteit, enz. In de toekomst zullen er bovendien steeds meer attesten en informatie bijkomen. Aanvankelijk zullen alleen jij en de bevoegde instanties de Woningpas kunnen raadplegen. Later kunnen ook kopers, huurders, energiedeskundigen en architecten dat doen. Op termijn zal je ook zelf informatie kunnen toevoegen over energetische investeringen en je energiescore updaten. De Woningpas wordt gelanceerd in het voorjaar van 2018.

Bekijk hier de video van de Vlaamse Overheid over de woningpas, en volg de ontwikkelingen via www.energiesparen.be/woningpas

EPC+ moet toekomstige kopers met verbouwplannen doeltreffender helpen

Ook het energieprestatiecertificaat (EPC) wordt in een nieuw jasje gestoken. Een energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het is verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen. Vandaag vind je in het EPC van een woning alleen gestandaardiseerde aanbevelingen, die voor toekomstige verbouwers te algemeen zijn om hen verder te helpen. In het opgewaardeerde EPC+ is dat anders. Hierin staat hoe je de verschillende onderdelen van je woning (zoals je dak, spouwmuren, binnen- en buitenmuren) best renoveert om aan de langetermijndoelstelling voor 2050 te voldoen, wat de geschatte kostprijs van deze ingrepen is, en hoe energie-efficiënt je woning erná zal zijn. Net zoals bij elektro-apparaten krijgen woningen een energielabel. A (groen) staat voor een energiezuinige woning en F (rood) voor een niet-energiezuinige. De invoering van het EPC+, als onderdeel van de Woningpas, is gepland voor 1 januari 2019.

De Woningpas en EPC+ zijn nuttige stappen in het energiezuiniger maken van de Vlaamse woningen. Beide instrumenten zien er gebruiksvriendelijk en gedetailleerd genoeg uit om als koper of als bouwheer de juiste keuze te maken. 

Nieuw S-peil, maximaal E-peil daalt

Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen Bijna-energieneutraal zijn. Om die ambitie waar te maken, verstrengt Vlaanderen vanaf dit jaar het maximale E-peil en doet het S-peil zijn intrede. Het E-peil zakt van 50 naar 40, en moet in theorie onze woningen 20 procent zuiniger maken. Het S-peil vervangt dan weer het vroegere K-peil en de netto-energiebehoefte. Het K-peil vertelde je hoe goed jouw woning isoleert. De netto-energiebehoefte gaf aan hoeveel energie je woning nodig had om te verwarmen en te koelen. Beide parameters gaan op de schop. Als alternatief geldt nu het S-peil of schilpeil voor woningen. Het S-peil geeft een betrouwbaarder beeld van de isolatiegraad van je woning. Zo worden kleine volumes niet meer benadeeld zoals dat bij het K-peil wel het geval was. Het S-peil is bovendien meer dan enkel een isolatiepeil: de netto-energiebehoefte, de hoeveelheid ramen en de luchtdichtheid hebben samen met de gebruikte isolatiematerialen invloed op dit berekende cijfer. De eis voor 2018 ligt op S31 en wordt in 2020 verstrengd tot S28. Daarna is er voorlopig geen verdere verstrenging voorzien. 

Ontdek in deze brochure alle nieuwe eisen voor je nieuwbouw of renovatie.

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

De woningpas wordt in het voorjaar beschikbaar voor iedereen met bouwplannen.
Download hier de folder met de nieuwe EPB eisen voor nieuwbouw en grondige renovaties
Bekijk het filmpje over de woningpas
Een overzicht van alle premies in 2018, vind je in deze brochure.
Een overzicht van alle premies in 2018
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure