Stedelijke en groene woning wint Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 | Ecobouwers.be

U bent hier

Stedelijke en groene woning wint Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017

Bart Van Gasse en Yun Shi winnen de Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 met de verbouwing van hun rijwoning te Sint-Niklaas.  De ligging in de kern, de grondige isolatie en het gebruik van hernieuwbare energie overtuigden de jury.

“Het vertrekpunt was alvast ideaal. Een woning vlakbij het centrum van Sint-Niklaas en dus niet ver van scholen, station, winkels, sporthal, speeltuin en stadspark. Zo hebben Bart en Yun geen auto nodig,” beoordeelt Jurylid Mieke Vandenbroucke van VIBE. Bart vult aan: “Door in de stad te wonen laten we zoveel mogelijk oppervlakte aan de natuur. Tegelijkertijd is op ons perceel ook de natuur welkom. Onze tuin is geen kort gemaaid gazon, maar we maakten een vijvertje van de oude badkuip, een composthoop, vele eetbare planten, een bijenhotel, een takkenhaag en een groendak.”

Onafhankelijk van fossiele brandstoffen

Bart en Yu trokken de lijn van duurzaamheid consequent door: ze isoleerden grondig en plaatsten een warmtepomp en zonnepanelen. Hierdoor zijn ze volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Een jury van professionele experten beoordeelde de verschillende kandidaturen. De woning van Bart en Yun charmeerde de jury om tal van redenen: goed materiaalgebruik, een licht en open gevoel, compact en met veel leefcomfort. Jurylid Mieke Bonnarens van Bouwunie: “Je ziet aan de kwaliteitsvolle en vlotte uitvoering dat een goede samenwerking tussen architect, aannemers en eigenaars zijn vruchten afwerpt. Bovendien is dit project een voorbeeld voor deze wijk, waar veel gelijkaardige woningen staan.”

Je ziet aan de kwaliteitsvolle en vlotte uitvoering dat een goede samenwerking tussen architect, aannemers en eigenaars zijn vruchten afwerpt. Bovendien is dit project een voorbeeld voor deze wijk, waar veel gelijkaardige woningen staan.

De winnende woning is van de hand van MVC architecten, in 2010 opgericht door Nikolaas Martens en Robbe Van Caimere. Dit architectenbureau stelt duurzaamheid centraal, in samenspraak met de eisen en ambitie van de opdrachtgever.

Alle dagen vakantiegevoel

Naast de jury konden ook bezoekers van Ecobouwers.be hun stem uitbrengen voor de “Ecobouwers prijs van het publiek”. Meer dan 1.600 mensen brachten hun stem uit. De eigenhandige renovatie met strobalen Steve en Griet uit Zandhoven wint de publieksprijs. Het gebruik van natuurlijk materialen zorgt voor een woning waar het alle dagen vakantie lijkt, en waar heel wat stemmers zelf graag zouden willen wonen.

Eervolle vermelding voor cohousingproject  “De Okelaar” in Meise

Ten slotte gaf de jury een eervolle vermelding aan het cohousingproject “De Okelaar”. Daar verbouwde een groep samen een oud klooster, een lagere school en een kleuterschool. Ze creëerden een samenhuisproject met 23 wooneenheden, 6 gastenkamers en een groot multifunctioneel paviljoen. Jurylid Mieke Vandenbroucke van VIBE: “Ook hier valt de goede ligging op; 23 extra wooneenheden dicht bij een bestaande kern op een verwaarloosde site. Door samen te bouwen kon dit project doorgedreven ecologische keuzes maken en dat aan een zeer lage kostprijs. De bewoners krijgen er veel voor terug bijvoorbeeld een gemeenschappelijke bureauruimte voor thuiswerkers, grote tuin, wasruimte en gastenkamers. Om nog wat open ruimte over te houden, zullen we in de toekomst meer en meer op deze manier moeten gaan bouwen.”

Prijsuitreiking bij Eurabo

Alle winnaars ontvingen op 22 juni 2017 jun prijs tijdens een prijsuitreiking bij Eurabo te Gent. Ing. Arch. Bruno Deraedt leidde de prijsuitreiking in met een korte toelichting over ‘circulair bouwen’.

Lees meer over de Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 .

 

 

 

Foto woning "schelpen onder de vloer"
Door in de stad te renoveren laten Bart en Yun zoveel mogelijk ruimte aan de natuur. Maar ook in hun stadstuin is de natuur welkom.
Prijs van het publiek "alle dagen vakantiegevoel"
Het publiek koos voor de woning "alle dagen vakantiegevoel" als winnaar.
Foto dak cohousingsproject "De Okelaar".
Een eervolle vermelding voor het cohousingsproject "De Okelaar" in Meise.
Alle winnaars Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 op een rij
Alle winnaars Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 op een rij ©MarbleMoon