Renoveren zit in de lift, maar gaat te traag om de top te halen | Ecobouwers.be

U bent hier

Renoveren zit in de lift, maar gaat te traag om de top te halen

Dit najaar presenteerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) nieuwe cijfers over het aantal ingrijpende energetische renovaties. Die renovaties zouden almaar toenemen. Maar volgens Benjamin Claryse, beleidsmedewerker duurzame warmte van Bond Beter Leefmilieu, is de hoerastemming nogal voorbarig. Aan het huidige renovatietempo halen we de uitdaging om tegen 2050 alle bestaande woningen grondig te renoveren, zeker niet.

Nog 93.000 woningen per jaar te gaan

Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen een E-peil van 60 of lager halen. Dat staat in het Renovatiepact. 97 procent van de 3 miljoen woningen haalt dit niveau vandaag nog niet. Om de doelstelling te halen, moeten jaarlijks 93.870 woningen een grondige renovatie ondergaan of gesloopt en opnieuw opgebouwd worden.

Naast deze ambitie lijken de cijfers van het Vlaams Energieagentschap (VEA) nogal magertjes. In 2018 telde het agentschap 650 ingrijpende energetische renovaties, woningen waarvan de schil voor 75 procent geïsoleerd werd, met een nieuw verwarmingssysteem en een goede ventilatie. In 2017 stond de teller op 3.666 herbouw-na-sloopdossiers. Laten we gemakshalve uitgaan van eenzelfde cijfer in 2018. Met flink wat goede wil kunnen hier nog de 1.463 totaalrenovatiebonussen in 2018 bijgeteld worden. Dat zijn renovaties met minstens drie individuele maatregelen uit een lijstje van zeven: isolatie van dak, muur of vloer, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem. Alles samen komt dat neer op pakweg 5.800 energiezuinige woningen per jaar. Dat is amper 6 procent van wat er eigenlijk nodig is.

Wortel werkt niet meer

Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Uit enquêtes van de Vlaamse overheid komen allerlei redenen naar voren om niet te investeren in energiebesparende maatregelen: “het is een huurwoning, ik ben te oud, ik heb al voldoende gedaan”. Maar vooral: “geen prioriteit, geen interesse, geen tijd”. Pas daarna worden de financiële redenen aangehaald.

De oude recepten van sensibiliseren, verleiden en overtuigen volstaan niet meer. Ook de woningpas of het EPC+ kunnen wellicht weinig veranderen aan de spreidstand tussen nood en realiteit. Hoog tijd dat de overheid een ‘verplichting tot renoveren na verkoop’ invoert, gekoppeld aan een uitgebreid prefinancieringsprogramma voor woningeigenaars die niet de middelen hebben om te renoveren.

Advies en begeleiding

Advies nodig om je eigen woning futureproof te maken? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap, die je stap voor stap door je renovatietraject loodst.

Auteur: Benjamin Clarysse - Beleidsmedewerker Energie bij Bond Beter Leefmilieu vzw
Dit artikel verscheen oorspronkelijk via Bond Beter Leefmilieu vzw. Schrijf je in op de nieuwsbrief InZicht voor de wekelijkse kijk van BBL op de milieuactualiteit.

Benjamin Clarysse - Renoveren zit in de lift, maar gaat te traag om de top te halen
Benjamin Clarysse werkt al sinds 2005 bij Bond Beter Leefmilieu. Sinds dag één pleit hij voor meer kansen voor hernieuwbare energie.
Download de BENOvatiebrochure
Ga zelf aan de slag - Download de BENOvatiebrochure