Moet duurzaam bouwen duur zijn? | Ecobouwers.be

U bent hier

Moet duurzaam bouwen duur zijn?

Het milieu, de klimaatopwarming, onze gezondheid, ... Het laat niemand koud. Het zijn allemaal zorgen voor de Vlaming, maar de eerste bekommernis gaat toch vaak uit naar de eigen portemonnee. Hoezeer je ook begaan bent met duurzaamheid, de zorg blijft dat al die duurzame ingrepen de facturen van je droomproject te zeer in de hoogte zullen jagen. 

Duurzaam bouwen hoeft evenwel niet altijd duurder te zijn. Een groot deel van de keuzes en ingrepen die gepaard gaan met duurzaam bouwen zijn kostenneutraal of zelfs goedkoper. Kiezen voor recuperatie materialen, of je dak isoleren met papiervlokken in plaats van met kunststof isolatieplaten, leveren dubbele winst op. Zowel je portemonnee als het milieu zijn beter af. Bovendien kun je vaak rekenen op subsidies of fiscale stimuli, waardoor duurzame alternatieven extra interessant worden. 

Maar spijtig genoeg is dat niet altijd het geval. Méér isolatie zal steeds meer kosten. Bij aankoop dan wel, want op de de lange termijn maak je altijd winst. Duurzame producten gaan immers langer mee, zijn onderhoudsvriendelijker, maken je onafhankelijker van de steeds schaarser wordende hulpbronnen, steunen de lokale economie, zijn gezonder en werken water- en energiebesparing in de hand. Duurzaam bouwen is investeren in de toekomst.  

Om je te ondersteunen bij de realisatie van een betaalbare, comfortabele en duurzame woning heeft Ecobouwersheel wat budget-tips verzameld rond enkele inspirerende duurzame projecten.

Onze tips op een rij