Moderne woning met oog voor de toekomst | Ecobouwers.be

U bent hier

Moderne woning met oog voor de toekomst

Leen en Koen Wildemeersch wonen met hun 20 maanden oude dochtertje Zoé in Aalter, halfweg tussen Gent en Brugge. Zij bekijken het leven door een groene bril – en dat zie je ook in hun huis.

Het huis van Leen en Koen Wildemeersch in Aalter biedt een heel heldere en moderne aanblik. Het interieur baadt in het licht, met weinig tussenmuren en grote ramen van de vloer tot aan het plafond die uitgeven op de tuin. De woning oogt niet alleen knap, ze is ook bijzonder functioneel. In de lijn van hun groene en duurzame levensstijl hebben de eigenaars grondig nagedacht over de constructie.

Licht, ruimte en energiezuinige verwarming

Leen en Koen zijn allebei bouwkundig ingenieur. Het idee van een duurzame en efficiënte woning begon te rijpen toen ze nog in hun appartement van 85 m² in het centrum van Gent woonden. “We zijn beiden opgegroeid op het platteland en wilden ook onze kinderen zo grootbrengen,” aldus Leen Vandenbussche.

Duurzaam wonen is voor ons belangrijk, dus gingen we op zoek naar een slimme oplossing die aansloot bij onze overtuiging.

“Duurzaam wonen is voor ons belangrijk, dus gingen we op zoek naar een slimme oplossing die aansloot bij onze overtuiging.” Toen de eerste schets van het huis klaar was, gingen Leen en Koen te rade bij architecten en ingenieurs, om een gedetailleerd concept uit te werken dat hun visie in de praktijk zou brengen. Het resultaat is een milieuvriendelijke nieuwbouw van 200 m², waarvan het energieverbruik ruim voldoet aan het E-peil van E20 dat de EU tegen 2020 vooropstelt. De ramen, de muren en het dak zijn stuk voor stuk goed geïsoleerd. Omdat het recycleren van regenwater in Aalter verplicht is, gingen Leen en Koen nog een stap verder, door de hoeveelheid opgeslagen regenwater te verdubbelen van 5 000 naar 10 000 liter.

Intelligent op weg naar een groene toekomst

De kern van hun concept is een verwarmingssysteem dat bestaat uit een bodem/water-warmtepomp van Vaillant met een boordiepte van 125 m en een maximaal uitgangsvermogen van 11 kW, gecombineerd met een warmwaterboiler van 400 liter. Daarbij komen nog een centraal ventilatiesysteem en een fotovoltaïsch systeem. “Onze installatietechnicus raadde deze technieken aan. Na het vergeleken te hebben met andere producten, beseften we dat het alle kenmerken verenigt die wij belangrijk vinden,” zegt Koen Wildemeersch. “Het is milieuvriendelijk en efficiënt, en bovendien kunnen we het verwarmingssysteem bedienen met een app, zelfs als we niet thuis zijn.”

Een warmtepomp met diepteboring is milieuvriendelijk en efficiënt, en bovendien kunnen we het verwarmingssysteem bedienen met een app, zelfs als we niet thuis zijn.

Het koppel koos bewust voor een warmtepomp met boring. “Hoewel dat een grotere investering is, valt het op lange termijn duidelijk voordeliger uit. Het systeem is niet zichtbaar, maakt geen lawaai en vergt tijdens het jaar weinig onderhoud,” vat Leen het samen.

Het gezin woont sinds februari 2016 in hun nieuwe huis – perfect getimed, want kleine Zoé zette haar eerste stapjes toen ze pas verhuisd waren. En het zal niet lang meer duren voor ze met vier zullen zijn, want er is nóg een baby op komst.

Architect: Peter Geldof

In dit artikel laat ecobouwers de familie Wildemeersch aan het woord. Zij zijn klanten van onze partner Vaillant. Vaillant is een gewaardeerde partner van ecobouwers omdat ze een uitgebreide lijn hebben van energiezuinige verwarmingstoestellen die perfect met hernieuwbare energiebronnen te combineren zijn. Meer info vind je op de website van Vaillant

 

 

Architect Peter Geldof
De kern van hun concept is een verwarmingssysteem dat bestaat uit een flexoTHERM exclusive bodem/water-warmtepomp van Vaillant gecombineerd met een geoSTOR VIH RW warmwaterboiler van 400 liter.