Maak je tuin waterklaar

Je tuintje kan misschien wel een klimaatbestendige upgrade gebruiken. Met een paar simpele ingrepen zorg jij ervoor dat je tuin een groene oase wordt, en dat je tuin beter bestand is tegen wateroverlast en droogte. Maar hoe begin je er aan?

Bijleren over een waterklare tuin vanuit je zetel? EcoHuis Antwerpen en BreekUIT geven handige tips in een interessant webinar.

Wist je dat ongeveer 9 % van de oppervlakte van Vlaanderen uit tuinen bestaat? Meer dan 8 op 10 Vlamingen bezit een stukje groen om tot rust te komen, en te genieten van wat natuur. Spijtig genoeg zijn heel wat tuinen niet aangepast aan een veranderend klimaat. Het wordt er te snel te warm, de tuin droogt vlug uit of is niet bestand tegen felle plensbuien. Een klimaatbestendige tuin is daarom geen overbodige luxe. 

Een klimaatbestendige tuin helpt wateroverlast te voorkomen en kan langere tijd tegen droogte. Het is ook een biodiverse tuin met plaats voor vogels, bijen, vlinders en ook aangenamer voor de mens tijdens warme dagen. Het is een tuin met schaduwplekjes, een groene zachte bodem, heel wat planten en weinig verhardingen. 

Een klimaatbestendige tuin begint met goed waterbeheer

De eerste stap in het klimaatbestendig maken van je tuin is een goed waterbeheer voor je woning en je perceel. Veel Vlamingen nemen al watermaatregelen in hun tuin.  Zo geraakt de regenton steeds beter ingeburgerd. Maar daar hoeft het niet te stoppen. 

Belangrijk is om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en een tijd te bufferen zodat het geleidelijk kan insijpelen in de bodem en zo het grondwater kan aanvullen. Dat kan bijvoorbeeld met een groendak, een poel of een mooie wadi. Een wadi is een met grind en zand gevulde kuil, begroeid met gras of bloeiende vaste planten die water zowel kunnen vasthouden als infiltreren. Omdat er geen vaste maat is, kan hij zelfs in de kleinste tuin. Extra voordeel: kinderen zijn er dol op.

Informatie en tips over een waterproof tuin

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om water te beheren op je perceel: een klimaatbestendige moestuin, een vochtige biotoop of een infiltratiegracht zijn maar enkele voorbeelden. Om die wensen te realiseren, kan je wel een duwtje in de rug gebruiken onder de vorm van goed advies. Daarom organiseren het  EcoHuis Antwerpen en BreekUIT af en toe een interessant werbinar waarin  verschillende experts van Aquafin aan het woord komen om uit te leggen hoe je je tuin precies klimaatbestendig kan maken en het water kan beheren op je perceel. Sommige maatregelen zijn al belangrijker dan de andere. De meest voorname zaken om te doen: 

  1. Vermijd afstroom 
  2. (Her)gebruik regenwater
  3. Infiltreer

Het webinar zit barstensvol handige tips en algemene informatie. Maar daar heb je nog niet zomaar je tuin mee omgetoverd. Daarom geven de experts van Ecohuis Antwerpen ook nuttige adressen en verwijzen ze naar mooi premies die je kan aanvragen voor bijvoorbeeld het ontharden van je tuin. Maak jij ook kans op zo’n subsidie in Antwerpen? Zoek het hier uit! 

Je krijgt bovendien in veel gevallen een natuurbonus  als je je tuin inricht met soortrijke beplanting. 

Het webinar is een goede eerste stap om van jouw buitenruimte een aangename, klimaatrobuuste plek te maken.

Meer weten over het klimaatbestendig maken van jouw tuin? Check www.blauwgroen vlaanderen.be en ontdek projecten bij jou in de buurt. 

Woon je in Antwerpen en wil je zelf aan de slag met water en groen op je perceel?

Neem dan zeker een kijkje op www.antwerpen.be/klimaatpremie