Maak je hoofd vrij | Ecobouwers.be

U bent hier

Maak je hoofd vrij

Duurzaam bouwen, duur bouwen? Dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Wij dragen alvast ons steentje bij aan jouw duurzame bouwdroom met onze maandelijkse budgettip.

Maak je hoofd vrij

Iedereen heeft een huis in zijn hoofd dat groter is dan zijn portemonnee. Start daarom niet met een bepaald plan in je hoofd, maar vanuit een bepaald budget, en vraag je architect welke energiezuinige woning hij hier voor uit de grond kan poten. Wil je namelijk een bestaand plan duurzaam en energiezuiniger maken, dan kost dit altijd meer dan wanneer je van bij het begin rekening houdt met de principes van energiezuinig en duurzaam bouwen.

Al gauw zal blijken dat energiezuinig bouwen kan met bijna elk budget.

Al gauw zal blijken dat energiezuinig bouwen kan met bijna elk budget. Veel bepalender voor het totaalbudget van een woning is niet het aantal centimeters isolatie, maar wel de grootte en de compactheid. De twee ingrediënten om je droom waar te maken? Efficiënt en inventief omspringen met de ruimte door bijvoorbeeld het beperken van doorgangsruimten zoals gangen en trappen, geen grote berging te plaatsen, maar gebruik te maken van kasten en geen dragende binnenmuren te plaatsen maar wel gispkartonwanden. Je bouwproject goed faseren en plannen is het tweede ingrediënt. Zo voorkom je onaangename verrassingen en wordt je niet overmand door bouwstress, waardoor je verkeerde of impulsieve beslissingen zal nemen. Budgetvriendelijk bouwen is immers een zaak van de juiste prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Een goede begeleiding is essentieel. Laat je daarom omringen met mensen met ervaring die met je mee willen denken. Want wie niet rijk is, moet slim zijn. Een goede start is bouwadvies en in onze databank vind je professionelen die bewezen ervaring hebben met duurzaam bouwen.

Inspiratie?

Jessika en hun gezin bewijzen dit ten volle met hun opmerkelijke Ecobouwers-woonst binnen de dorpskern van Hove. Voor een bescheiden bedrag van 1000 euro per m² slaagden ze er in een nul-energiewoning neer te zetten met heel wat troeven. Zo hebben ze geen kosten voor verwarming en koeling, en er heerst het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat. De woning heeft zeer weinig muren, waardoor een grote flexibiliteit mogelijk is naar inrichting toe en de woning aanpasbaar is naar de toekomst toe. Optimaal voor een gezin van vier. En ondanks het feit dat het om een rijwoning gaat, is de woning zeer open, licht en ruim.

De keuze voor een rijwoning heeft enkel voordelen. Rijwoningen zijn niet enkel goedkoper dan vrijstaande woningen, maar ook energiezuiniger. Ze hebben minder vrije gevels die blootgesteld worden aan weer en wind waardoor ze relatief gezien minder energie verbruiken en er dus minder verwarmingskosten zijn.

Heb je ook een tip of een sprekend voorbeeld, deel het met ons.