Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas | Ecobouwers.be

U bent hier

Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas

Erger jij je ook aan de papieren rompslomp bij het verbouwen of verkopen van je woning? Dan ben je niet alleen. Daarom: de woningpas. Het digitale paspoort van jouw woning. Lees: een online fiche van je woning waarin je allerlei belangrijke documenten terugvindt. Voor sommige woningen is de inhoud nog beperkt, maar jaar na jaar zal de fiche aandikken.

Wat is de woningpas?

Iedere Vlaamse woning heeft sinds december 2018 een gratis digitaal paspoort: de woningpas. Het is een digitale verzamelplaats voor alle belangrijke documenten rond je woning: 

 • keuringen
 • attesten
 • vergunningen
 • etc.

Bovendien krijg je een goed beeld hoe je je woning nog kunt verbeteren en hoe ze scoort ten opzichte van andere woningen in je gemeente of Vlaanderen. Je eigen woningpas raadplegen kan online via je smartphone, eID of token.

Wat staat er in mijn woningfiche?

Benieuwd wat er op dit moment al in jouw woningfiche staat? Log dan gewoon in op de website: woningpas.vlaanderen.be. Inloggen kan via een eID-lezer, je telefoon, of via een token. Eén keer ingelogd heb je toegang tot verschillende documenten, infofiches en rapporten zoals:

 • De ligging en indeling van je woning (al ben je daar waarschijnlijk zelf al redelijk goed van op de hoogte)
   
 • Energie-informatie uit je EPB of EPC-dossier: energie, isolatie, installaties ... 
   
 • Je energiescore: een handige tool om jouw woning te vergelijken met de woningen in je buurt of in heel Vlaanderen. Je ziet in één oogopslag hoe energiezuinig je woning is. 
   
 • Een stappenplan: wat te doen bij (ver)bouwen, (ver)kopen, (ver)huren
   
 • Zonnepotentieel: de zonnekaart geeft aan of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel energie je kan opwekken tegen welke prijs. 
   
 • Bodem en omgevingsinformatie: overstromingsgevoeligheid, onroerend erfgoed, bestemming volgens gewestplan, kaarten, etc.
   
 • Allerhande attesten: keuringen, conformiteitsattest, technisch verslag woningkwaliteit, bodemattest, etc.
   
 • Overzicht van relevante premies

Al deze informatie wordt automatisch aangevuld. Bovendien wordt de mogelijkheid voorzien om later zelf documenten (bv. van verbouwingswerken waar geen vergunning voor nodig is) toe te voegen. De woningpas wil een volledig dossier zijn, waarin je alle informatie over digitale attesten, premies, leningen, zichtbare gebreken, EPB- en EPC-attesten, grondplannen en zelfs renovatieadvies terugvindt.

Heb je geen woning? Dan zal er geen woningfiche voor jou beschikbaar zijn. 

Waarom een woningpas?

 1. Kiezen voor vereenvoudiging: gedaan met de papierwinkel

De woningpas is één digitale verzamelplaats voor alle belangrijke documenten rond je woning. Zeker bij verkoop, verhuur, de bouw of verbouwing van je woning zal de woningpas zich uitermate handig bewijzen. Gedaan met de immense papierwinkel: voortaan staat alles online.

 1. Informatie om beter te renoveren

Alle woningen in Vlaanderen (bijna-)energieneutraal tegen 2050: dat is wat we nodig hebben om de klimaatopwarming tegen te gaan. Dat doel gaan we enkel halen als we weten waar we aan toe zijn. Als burger heb je dan nood aan een duidelijk overzicht van wat er al aan de woning is gebeurd, en waar er nog werk aan de winkel is:

In de woningpas zal je deze elementen gemakkelijk terugvinden, alsook concrete en duidelijke suggesties voor energiebesparende maatregelen

 1. Data uitwisselen

In 2020 zal je gedeeltelijk informatie ook kunnen delen met je bouwpartners, notaris en mogelijke kopers of huurders. 

 1. Weet wat je koopt

Een huis kopen waar enkele maanden later verschillende lijken uit de kast vallen: dankzij de woningpas wordt de kans kleiner. Je krijgt meteen een veel beter zicht op de staat van de woning. Een verwittigd mens is er twee waard! Opgepast: de woningpas vervangt geen architect. 

Is de informatie in de woningpas openbaar beschikbaar?

Neen. Alleen jij kan de woningfiche van je eigen woning zien. Zelfs als je een appartement, studio of ruimte in een collectief gebouw bezit, is er vaak nog geen info beschikbaar. Op termijn zal dit wel het geval zijn. 

Kan ik de woningpas raadplegen als huurder?

Neen. Ben je huurder en wil je wel eens weten hoe goed je woning scoort op vlak van energiezuinigheid, dan ben je er helaas aan voor de moeite: alleen de eigenaar kan de woningfiche raadplegen. Je kan die informatie natuurlijk wel opvragen bij de eigenaar, maar deze is niet verplicht je de documenten te laten zien.

Hoeveel kost de woningpas?

Niets! De woningpas is gratis en wordt automatisch aangemaakt en aangevuld naarmate er meer informatie beschikbaar is. Je hoeft er zelf dus niets voor te doen. Bij verkoop wordt de woningpas overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Wil je nu al starten met het futureproofen van je woning? Begin dan bij de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap. Daarin staat perfect uitgelegd welk traject je best volgt om tot een energiezuinige woning te komen. Daarnaast kan je ook steeds contact opnemen met je provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen - gratis, of voor een klein prijs - voor professioneel en onafhankelijk advies op maat.

Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas
Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas
© Mimi Thian
Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas
Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas
Je woning uitgekleed: alle info in de woningpas
De beste manier om te renoveren | de BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure