Hoe slim is jouw woning? Doe mee met ons project “De slimme woning”! | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe slim is jouw woning? Doe mee met ons project “De slimme woning”!

Ecobouwers zoekt voor het project de “slimme woning” eigenaars van energiezuinige woningen die hun maandelijks energieverbruik willen delen. Zo ontdekken we hoe energiezuinig je woning is, en hoe je woning in de toekomst slim gemaakt kan worden.

De ‘slimme woning’ staat op de rand van een grote doorbraak. Er komen slimme meters aan, je kunt je energieverbruik gemakkelijk opvolgen en sturen via allerhande slimme energiemonitors en je energie opslaan met een huisbatterij wordt steeds betaalbaarder. Nieuwe technologieën als deze zullen alsmaar meer hun stempel drukken op de manier waarop we in de (nabije) toekomst zullen wonen en bouwen. Maar hoe haal je de maximale waarde uit deze innovaties? En hebben ze allemaal wel zin?

Met Ecobouwers willen we achterhalen hoe slim onze woningen al zijn, wat we nog ontbreken en hoe ver we kunnen gaan. We trekken lessen uit onze ervaringen, zodat we toekomstige (ver)bouwers kunnen begeleiden met goede raad op basis van reële verbruikscijfers en ervaringen.

Door deel te nemen aan ons project “de slimme woning” leer je bovendien je eigen woning beter kennen en ontdek je hoe je je woning in de nabije toekomst slimmer en energiezuiniger kunt maken. Bovendien help je toekomstige (ver)bouwers verder met jouw ervaringen. 

Doe mee aan het project de slimme woning

  • Deel maandelijks je verbruikscijfers en word zo lid van onze referentiegroep op het EnergieID platform. Schrijf je vandaag nog in.
  • Met behulp van jouw verbruikscijfers en drie korte enquêtes maken we een profiel van je woning aan. Zo kunnen zowel jij als wij je woning vergelijken met gelijkaardige woningen in onze referentiegroep. Je gegevens worden uiteraard anoniem verwerkt.
  • We sporen de best presterende woningen op, alsook de woningen met hogere verbruikscijfers. Op die manier leren we welk advies het beste werkt voor de toekomst.
  • Samen met jou ontdekken we welke de meest optimale keuzes zijn om je woning energiezuinig te maken, welke technieken hun beloftes waar maken, en welke niet. Of slimme sturingen veel zin hebben en of batterijen een interessant optie zijn, … Samen tekenen we de toekomst van de slimme woning uit. 
  • Doe je mee aan ons project, dan help je toekomstige (ver)bouwers verder. Bovendien maak je kans op een gratis energiemonitor die je verbruik automatisch opvolgt. 

Geen obscure gegevens, maar reële verbruikscijfers

Met het project “de slimme woning” gaan we aan de slag met transparante, reële verbruikscijfers en ervaringen, en peilen we naar jullie mening. Hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder onze cijfers en conclusies zijn en hoe doeltreffender we jou en toekomstige (ver)bouwers kunnen adviseren:

  • We brengen op basis van de reële verbruikscijfers en de profielen van de verschillende woningen in kaart welke technieken werken en welke niet. We gaan op zoek naar verbanden. Bijvoorbeeld: in hoeverre bepaalt de keuze van je ventilatietoestel je energieverbruik? Doet een warmtepomp je energie besparen? Is hernieuwbare energie steeds rendabel? Etc.
  • We zoeken een antwoord op de centrale vraag: kunnen slimme sturingen en technieken het rendement verhogen? Is investeren in deze technieken zinvol of niet?
  • Hoe maken we onze woningen slimmer zodat ze nog meer energie kunnen besparen en het elektriciteitsnet minder belasten?

Waarom een slimme woning?

Willen we afscheid nemen van fossiele bronnen voor onze energieopwekking, dan zullen onze woningen alsmaar slimmer moeten worden. De slimme woning is een onontbeerlijke schakel in het hernieuwbare energiesysteem van de toekomst. Onze energievoorziening zal immers meer gebruik moeten maken van zonne- en windenergie, waardoor ons elektriciteitsnet gemakkelijker uit balans kan raken. Door hun laag energieverbruik belasten slimme woningen het elektriciteitsnet al veel minder, maar ze kunnen ook een balancerende invloed uitoefenen op het net door hun eigen energievraag en -aanbod te sturen en/of door energie op slaan. Op die manier dragen ze bij tot stabiele, slimme energienetten en tot een betere gebruik van hernieuwbare energiebronnen. 

Project “ de slimme woning”

Samen met EnergieID en Efika Engineering, en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, brengen we in kaart hoe we woningen slimmer kunnen maken op basis van reële verbruikscijfers en ervaringen. We willen de stem van de consument laten horen en zijn verwachtingen delen met het beleid. Daarnaast willen we iedereen aanzetten om hun woning te verslimmen, maar op een verstandige manier. Dat wil zeggen: met aandacht voor comfort, betaalbaarheid, privacy, gezondheid en milieuwinst. 

 

EnergieID helpt je met meten en opvolgen van energie, water en transport, individueel én collectief. Schrijf je in op hert platform om deel te nemen aan ons project "de slimme woning".
“De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.