Hoe duurzaam denkt de Belg? En pols zelf naar je groen IQ | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe duurzaam denkt de Belg? En pols zelf naar je groen IQ

Een klein jaar geleden besloot Vaillant, de Europese marktleider in verwarmingstechnologie, om op het vlak van milieubewustzijn de temperatuur eens op te meten in Europa. In 13 landen polste een online bevraging naar hoe wij als burger ons verhouden ten opzichte van duurzaamheid en hoe zich dat vertaald in onze dagelijkse gewoonten. Ecobouwers keek de bevraging in en overloopt met jou de bevindingen.

In totaal werd bij 13.500 mensen uit 13 verschillenden landen gepeild naar hun ecologische ingesteldheid en gedrag. Het resultaat bepaalde het groene intelligentiequotiënt of ‘Green iQ’ van de deelnemers aan de hand van meer dan 100 vragen over uiteenlopende onderwerpen als mobiliteit, aankoopgewoontes, energiegebruik en verwarmingsgewoontes. België behaalde een 8ste plaats in de rangschikking. In Turkije, dat een IQ van 127 behaalt, blijkt de groene ingesteldheid van de respondenten het grootst. Oostenrijk volgt met een IQ van 123 en Polen staat op de laatste plaats met een IQ van 72. Het volledige landenoverzicht, alsook de test, is te vinden op www.mygreeniQ.com.

Waar we goed in zijn?

Belgen zijn het best in het sorteren van afval. Daar maakt 86% van de Belgen werk van, en daarmee doen we beter dan Duitsland of Oostenrijk, die met 84% op een gedeelde tweede plaats eindigen. Cijfers van Ovam, de Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, bevestigen deze cijfers. Ons systeem van afvalsortering, ophaling en verwerking is wereldtop. Dat Belgen gevoelig zijn voor het afval- en materiaalprobleem is bovendien hoopvol, omdat het één van de grootste uitdagingen is van de 21ste eeuw. Hulpbronnen worden alsmaar schaarser als je weet dat zelfs de hoeveelheid zand, een noodzakelijke grondstof bij bouwen, en zuiver water steeds vlugger afstevenen op een tekort. Op termijn zal onze maatschappij daarom moeten evolueren naar een circulaire of kringloopeconomie. In de circulaire economie gaan we efficiënter om met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel door kringlopen slim te sluiten. Natuurlijke hulpbronnen worden daarbij zo veel mogelijk hergebruikt.

Met de test willen we het milieubewustzijn stimuleren en tonen dat ieder van ons zijn bijdrage kan leveren tot de bescherming van het milieu en de besparing van energie.

Ook als het gaat over energiezuinig leven, doen we de nodige inspanningen blijkt uit de studie. Dat vertaalt zich onder andere in ons aankoopgedrag. Bij de aankoop van huishoudtoestellen of verwarmingsinstallaties let 43% van de Belgen op het energielabel, en belandt daarmee op nummer twee na Oostenrijk, dat het net iets beter doet met 45%.

Ruimte voor verbetering

Hoewel we erg goed zijn in afvalwerking, hebben we toch één blinde plek. De slechtste punten behalen we op het vlak van onze drankaankoop. Slechts 23% van de Belgen kiest voor herbruikbare flessen, en daarmee bengelen we helemaal onderaan het landenlijstje. Een land als Nederland, waar je statiegeld betaald op PET-flessen, scoort opvallend beter.

Verontrustend is dat wij Belgen het belang van goede isolatie niet weten te valideren.

Verontrustend is dat wij Belgen het belang van goede isolatie niet weten te valideren. Wanneer we een huis of appartement kopen, kijkt slecht 25 procent van de Belgen het energieverbruik van de woning na. De Spanjaarden tonen zich de beste van de klas. Bij 31% van hen is deze factor bepalend bij de koopbeslissing. Nog steeds een te laag getal.

Verrassende resultaten

Het onderzoek van Vaillant leverde op sommige gebieden trouwens best verrassende resultaten op. Zo blijkt de leeftijdsgroep 45-54 in de meeste landen milieubewuster te zijn dan de nochtans beter geïnformeerde en ambitieuzere 25-34ers. In België is het zelfs de leeftijdscategorie 55-65 die er bovenuit schiet. En hoewel Italië een van de zonnigste landen van Europa is, toont de Italiaan zich het best geïnformeerd over economische verwarmingsinstallaties: 1 op de 5 is erin thuis.

Ook tussen vrouwen en mannen zijn er opmerkelijke verschillen in de manier waarop ze met ecologische kwesties omgaan. Zo geven vrouwen over de hele lijn blijk van een hoger Green iQ (103,5 tegenover 95,6), maar gaan mannen slimmer om met verwarmings-, technologie- en mobiliteitskwesties. Alleen in Frankrijk doen mannen het in het algemeen iets beter dan hun landgenotes. De grootste genderspecifieke verschillen zijn merkbaar in Kroatië, Zwitserland, Rusland en ook Oostenrijk, waar de berglucht bevorderlijk blijkt voor het Green IQ: de dames behalen er een record van 132,8.

Test je Green iQ!

Weten hoe goed je zelf scoort in de Green iQ test? Op www.mygreeniQ.com kom je aan de hand van een selectie uit de 104 vragen van de Europese enquête te weten of je jezelf een Groene Superheld mag noemen, veeleer een Groen Groentje of een Groene Twijfelaar… of mogelijk zelfs een Groene Boef!

Doe zelf de test en test je groen IQ.
http://zelf-test.mygreeniq.com/index.html?lng=nl
Vlaanderen haalt een achtste plaats.