Hoe asbest veilig verwijderen?

Sinds 2001 zijn alle toepassingen met asbest in België verboden. Toch is de erfenis van het asbesttijdperk zwaar. Jaarlijks sterven honderden mensen aan de gevolgen van een blootstelling uit het verleden.

Of asbest gevaarlijk is, hangt sterk in hoeverre de asbestvezels gebonden zijn met andere materialen en van de staat van dit bindingsmateriaal. Er is enkel een risico als de materialen uiteenvallen in fijne vezels die zich verspreiden in de lucht. Op dat ogenblik kunnen ze door inademing de longen bereiken. Als het materiaal in goede staat is, kun je het daarom beter laten zitten. Het verwijderen zonder voorzorgen is gevaarlijker dan het te behouden. Als het materiaal in slechte staat is, dan is het verstandiger het te laten verwijderen. Het is echter niet verplicht.

Wie mag asbest verwijderen?

Het soort asbestmateriaal bepaalt wie het mag verwijderen. Niet-hechtgebonden asbest (los asbest), waarbij de vezels los zitten (bijv. asbesthoudende kachelkoord of plaaster-isolatie met juten doek rond isolatiebuizen) moet je altijd door een erkende asbestverwijderaar laten verwijderen. Hechtgebonden asbest (vast asbest), waarbij de vezels stevig vastzitten in het dragermateriaal (bv. asbestcementen golfplaten, leien of buizen) mag je zelf verwijderen als het materiaal in goede staat is en je een hele  reeks voorzorgsmaatregelen opvolgt. 

Zelf asbest verwijderen

Wil je asbest verwijderen of werken uitvoeren in een oud gebouw met asbesthoudende materialen, dan moet je je goed voorbereiden en de verplichte voorzorgsmaatregelen volgen:

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de risico’s en voorzorgsmaatregelen. Onbezonnen aan de slag gaan is spelen met je leven. 
  • Ga je aan de slag? Vermijd stof door het materiaal te bevochtigen of te fixeren. Gebruik zeker geen hogedrukreiniger want dan komen de vezels los. 
  • Gebruik een stofmasker beschermingsklasse “FFP3” en zorg dat het goed aansluit. Goedkope stofmaskers zijn niet geschikt. Gebruik ook een wegwerpoverall. Doe hem na de werken uit en spoel hem samen met de schoenen buiten af.
  • Maak gebruik van handwerktuigen (bv. schroevendraaier, klauwhamer) en zeker niet van mechanische werktuigen zoals boor- en schuurmachines of zaag- en slijpschijven. Demonteer asbestelementen één voor één met de hand (losschroeven, losmaken) en probeer niet te breken.
  • Gooi asbestmaterialen niet naar beneden, maar breng ze voorzichtig naar de begane grond (bv. via een hoogwerker).
  • Laad en verpak het materiaal zoveel mogelijk intact (liefst buitenshuis) en gebruik daarom aangepaste recipiënten ter grootte van de stukken. Dek het asbestafval zo snel mogelijk af. Er bestaan daarvoor afsluitbare (bouwpuin)zakken, speciale asbestbags (1 m³ of platenzak) of containers met bigbag.
  • Voer zo snel mogelijk af. Waarheen? Neem een kijkje op de website van OVAM
  • Maak achteraf alles schoon met water en gooi gebruikte dweilen of doeken en de wegwerpoverall nadien verpakt mee weg met het asbestafval.
  • Verlucht je woning goed na de werken. Tijdens de werken, zet je de ventilatie uit en sluit je ramen en deuren. 
  • Als je asbesthoudend dak aangesloten was op een hemelwaterput, laat dan je put reinigen door een gespecialiseerde firma. In het bezinksel op de bodem kunnen vezels zich ophopen.

Meer weten? Klik door naar "alles wat je wil weten over... asbest" of neem een kijkje op ons forum.

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Oude golfplaten bezitten vaak asbest.
Hittebestendige doek, die je vindt rond (kachel)buizen.
het verwijderen en transporteren van asbest is een secuur werk
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure