Zonnegevel en zonnepanelen moderne woning

Een esthetisch alternatief voor zonnepanelen

Met een zonnegevel vergroot je de beschikbare ruimte voor zonnepanelen. Bovendien is het een esthetisch alternatief; 

Esthetiek en zonnepanelen. Het lijkt moeilijk te verzoenen. De oplossing: zonnepanelen als dak- of gevelbedekking die ontworpen kunnen worden in jouw stijl en die niet ten koste gaan van de uitstraling van je woning. Extra voordeel: je vergroot de beschikbare ruimte voor zonnepanelen.

Eerste residentiële woning met zonnegevels

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het zijn… zonnepanelen. Voor het eerst is een residentiële woning bekleed met esthetische zonnepanelen. Niet op het dak, maar op de gevels. De houten panelen zijn in werkelijkheid gevels van zonnecellen, en die ogen heel wat mooier dan de traditionele panelen. De zonnecellen zijn volledig te customizen naar jouw wens. Die flexibiliteit is het resultaat van geavanceerde digitale druktechnologie. De techniek van keramisch printen maakt het mogelijk om elk soort beeld in de zonnepanelen te verwerken.

Zonne-energie op praktische plaatsen

De nieuwe zonnegevel is mooi, maar het is bovendien ook een praktische oplossing. De BEN-normen -‘bijna-energieneutraal’-  bezielen veel mensen om zonnepanelen te kiezen voor hun nieuwe woning en zo een gunstig E-peil te halen. Toch kunnen traditionele zonnepanelen niet overal geplaatst worden, bijvoorbeeld bij ongunstige schaduwinval of bij een slechte oriëntatie van het dak. Je hebt veel meer mogelijkheden met het nieuwe type panelen. “Het voordeel van deze panelen is dat ze toepasbaar zijn op locaties waar we vroeger niet aan dachten en hierdoor vergroten we de beschikbare ruimte voor zonnepanelen,” stelt Joris Haems, directeur van Ecopuur en verkoper van het nieuwe type panelen.  Het nieuwe paneel moet dan ook niet gezien worden als een concurrent van klassieke panelen, maar eerder als een aanvulling op het bestaande gamma.

Wanneer kun je kiezen voor een zonnegevel?

Op daken met een goede hoek en genoeg zonlicht, kies je best voor een traditioneel paneel. Die zijn goedkoper en hebben een hoger rendement. In andere gevallen is een zonnegevel een interessant alternatief. De zonnegevels - die opgebouwd worden met de panelen - kunnen op legio plaatsen geïnstalleerd worden en hebben esthetisch gezien een streep voor. De panelen kunnen op maat gemaakt worden in verschillende vormen en afmetingen, waardoor ook op minder evidente plaatsen energie gewonnen kan worden.  

Rendement en mogelijkheden van een zonnegevel

Als we even op de technische kant focussen, zien we dat de esthetische panelen qua opbouw te vergelijken zijn met reguliere zonnepanelen. “De zonnepanelen bestaan uit duurzame monokristallijne zonnecellen, die aan boven- en onderzijde ingesloten zijn in een gelaagd, thermisch verzegeld PVB-veiligheidsglas,” vertelt Joris Haems. 

Waar verschillen ze dan wel van klassieke  panelen? Ten eerste hebben de zonnecellen een iets lager rendement dan de traditionele variant. Een gewoon zonnepaneel kent een vermogen van 150 tot 190 Wattpiek per m². Een esthetisch paneel haalt 100 tot 150 Wattpiek per m², afhankelijk van het soort print. 

Voor het lagere opwekkingsvermogen, krijg je wel heel wat flexibiliteit in de plaats. Met de zonnepanelen kan je  grotere gevel- en dakoppervlaktes benutten en vang je zo meer energie op. 

Kleine meerprijs, groot resultaat

Een tweede verschil is de prijs. Om je huis naar jouw wens af te werken met  een gepersonaliseerde energiegevel betaal je € 100 tot €200/m² extra ten opzichte van klassieke panelen. “Toch loont de investering. Zonnepanelen verdienen zich op termijn bijna altijd terug,” stelt de directeur van Ecopuur. “Doordat deze zonnepanelen ook toepasbaar zijn op plaatsen die vroeger ondenkbaar waren, is zo’n zonnegevel erg interessant.” Je krijgt gevelbekleding en zonnepaneel voor de prijs van één product.

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met Ecopuur. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers.be.

Zonnegevel ecopuur esthetische panelen
Zonnepanelen op de gevel: een interessant alternatief. Bron: Ecopuur
Zonnegevel met hout als alternatief voor zonnepanelen
Een houten gevel en zonnecellen zijn niet meer te onderscheiden. Bron: Ecopuur
Zonnegevel met persoonlijke print
Duurzaamheid en esthetiek gaan hand in hand. Bron: Pixasolar