Binnenkijken | Sprookjeshuis uit strobalen

Sigrid en Thomas kozen voor strobalenbouw en speelse details. 

Foto: Karen Van der Biest

Een huis waar sinds 1928 bijna niets meer in veranderde, is een wit doek voor zelfbouwers. Thomas en Sigrid beschilderden de woning met fantasierijke details. De bio-ecologische materialen leenden zich perfect om zelf mee aan de slag te gaan.

“We wilden tijdens onze verbouwing zoveel mogelijk zelf de handen uit de mouwen steken, om geld te besparen maar ook omdat we het graag doen.” Thomas en Sigrid leerden werken met leem tijdens een workshop ‘bouwen met stro’, van het toenmalige Casa Calida. “Die ervaring heeft op ons beiden een blijvende indruk nagelaten. De ruwbouw van hout, stro en leem waar we toen in mochten werken, voelde warm en gezellig aan - zelfs zonder ramen en deuren. We waren verliefd op die manier van bouwen en wilden toen sowieso verder op zoek gaan om bio-ecologische materialen te gebruiken in ons huis,” vertelt Sigrid.

Wil je meer weten over de technische gegevens van deze woning? Bekijk dan zeker hier de fiche!

Foto: Karen Van der Biest

“Soms zijn er werkjes die wel heel veel tijd vragen om alleen te doen, bijvoorbeeld het plaatsen van de kalkhennep. Wij trommelden dan al onze vrienden, kennissen en familie op. Zo brengt bio-ecologisch bouwen mensen dichter bij elkaar.”

We creëerden heel wat speelse elementen: hoefijzerboogjes, kalligrafie in leem en een vijf meter hoge klimmuur.

Speelse elementen

Thomas en Sigrid werkten mee met de aannemers. Zo hebben ze overal hun eigen stempel op kunnen drukken. “We creëerden heel wat speelse elementen: hoefijzerboogjes rond deuren en ramen, kalligrafie in leem op de muur achter de kachel, een vijf meter hoge klimmuur, lemen bloemmotieven achter de schakelaars en lemen hagedisjes die kruipen over onze muren. Of wat dacht je van een sterrenhemel boven het bad en een muur in de vorm van een golf tussen het bad en toilet in Oosterse tadelakt?"

Foto: Architectengroep Barchi

Klein maar fijn

De woning ziet er aan de straatkant niet erg groot uit. De inkom is redelijk smal gehouden. “Voor ons is dit huis een sprookje om in te wonen, en vele bezoekers benoemen dat ook zo. Eens de gasten zich een weg gebaand hebben tussen de schoenen en jassen, valt er altijd een constante op. Ze worden eventjes stil, om kort daarna "wauw" te zeggen. Onder de indruk van de enorme leefruimte met een mooi lichtspel en hoge plafonds.”

“Samen leven is voor ons belangrijk, daarom hebben we geïnvesteerd in een mooie grote gemeenschappelijke ruimte. De slaapkamers en badkamer zijn klein. ”

Foto: Karen Van der Biest

Ademend huis

“Ons huis voelt heel aangenaam doordat het ademt. In het bestaande deel hebben we alle pleister vervangen door leem. Dat deden we in samenwerking met Het Leemniscaat. Het dak kreeg een deken van houtwol en de vloer werd gevuld met met papierpulp.” De achterbouw in houtskelet kreeg een dak van strobalen afkomstig van een veld enkele kilometers verderop, terwijl de muren en de vloer zijn opgevuld met kalkhennep.

Onder de vloer ligt 30cm schelpen als natuurlijk schild tegen optrekkend vocht. Voor de ventilatie hebben ze gekozen voor een balansventilatie (D–systeem).

Verwarmen met zon en pellets

Bij de aanleg van het koud water hebben ze op verschillende plaatsen een extra leiding gelegd voor de aanvoer van regenwater. Bij de wasmachine en afwasmachine hebben ze aftappunten van warm water voorzien. “Zo vullen we nu onze afwasmachine en wasmachine met warm water, verwarmd door een zonneboiler. Zo besparen we heel wat elektriciteit.” De mazoutketel moest er uiteraard ook aan geloven. Een hoogrendements gascondensatieketel kwam in de plaats.

Zo voorzien we onze afwasmachine en wasmachine met warm water, verwarmd door een zonneboiler.

In de achterbouw ligt vloerverwarming en staat een pelletkachel. De kachel is met een warme luchtkanaal verbonden tot in de ‘oude’ woning. “Door een technisch probleem met de vloerverwarming hebben we een hele winter alleen op pellets verwarmd, toch hebben we onze vloerverwarming nog niet gemist.”

Foto: Alexander Meeus

Zee van licht

Tot slot maken de vele raampartijen en een lichtstraat in het strobalen dak dat Thomas en Sigrid zelfs tijdens donkere wintermaanden geen nood hebben om licht aan te steken. “Behalve als de zon gaan slapen is uiteraard. Van deze zee van licht zijn we nu nog het meeste onder de indruk. Onze conclusie: Een bio-ecologische verbouwing is niet enkel voor de happy few, maar kan net helpen om het budget onder controle te houden.”

Thomas en Sigrid borrelen nog van de creatieve ideeën om hun huis af te werken. Je leest er alles over op de blog Sig!s & Co.  

Architect: Peter Vos van Architectengroep Barchi

Advies en begeleiding

Advies nodig om zelf duurzaam te (ver)bouwen? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Meer weten over premies voor je duurzame materialen en technieken? Kijk eens op de site van Fluvius of naar het loket van MijnVerbouwPremie

duurzame renovatie BEN benoveren
Foto: Karen Van der Biest
Gang naar de slaapkamers. Foto: Karen Van der Biest
duurzame renovatie BEN benoveren
Woning vanuit de tuin. Foto: Karen Van der Biest
Gezellig hoekje. Foto: Karen Van der Biest
duurzame renovatie BEN benoveren
Woning van buiten