Duurzaam renoveren - Dit zijn de nieuwe premies in 2021 | Ecobouwers.be

U bent hier

Duurzaam renoveren - Dit zijn de nieuwe premies in 2021

Wil je je woning energiezuinig renoveren? En kan je een financieel duwtje in de rug gebruiken? Het nieuwe jaar heeft heel wat voor je in petto.  Sommige premies werden verhoogd, belastingen werden verlaagd. Er zijn nieuwe tegemoetkomingen beschikbaar voor zonnepanelen en voor de verwijdering van asbest in combinatie met isolatiewerken. En er werd een energielabelpremie in het leven geroepen.

Vlaamse woningen moeten zuiniger

Om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te realiseren, moeten we vooral meer en beter renoveren. Meer specifiek: bestaande woongebouwen moeten over dertig jaar een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen vandaag: dat is energielabel A. Toch voldoet  slechts 3,5% van alle woningen aan deze norm.  Meer dan 2,9 miljoen huizen en appartementen moeten daarom dringend in de steigers gezet worden. Nieuwe en bestaande premies moeten dit helpen waarmaken.

Deze premies kan je aanvragen via Fluvius

Netbeheerder Fluvius kent al jaren premies toe voor energiebesparende investeringen in bestaande woningen, in opdracht van de Vlaamse Regering. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Nieuw: premie voor zonnepanelen

Haal je vanaf 2021 voor het eerst zonnepanelen in huis? Dan kan je geen gebruik meer maken van het principe van de ‘terugdraaiende teller’ die je elektriciteitsproductie aftrekt van je consumptie. 

Wel kan je genieten van een eenmalige premie. Je ontvangt 300 euro/kWp voor een fotovoltaïsche installatie met een vermogen tot 4 kWp en 450 euro/kWp voor een installatie van 4 tot 6 kWp. In totaal kan de premie dus oplopen tot 1.500 euro. Niet onbelangrijk om daarbij in het achterhoofd te houden: het premiebedrag verlaagt ieder jaar een beetje en verdwijnt mogelijks in 2024

2. Nieuw: premie voor isolatie en asbestverwijdering

Vlaanderen worstelt met een asbestverleden. Heel wat mensen stellen hun isolatiewerken uit omdat ze bang zijn op asbest te zullen stoten. Om deze isolatiedrempel te verlagen, wordt er vanaf dit jaar daarom een bijkomende premie toegekend indien de na-isolatie van je muur, dak of vloer gebeurt in combinatie met het verwijderen van asbest.  Bestaande premies voor dak-, vloer- en muurisolatie worden zo met 8 euro per vierkante meter verhoogd. Zo wordt de drempel verlaagd voor ieder die zijn dak wil na-isoleren maar onverhoopt op asbest stuit. Met de gekoppelde premies sla je dus twee vliegen in één klap! 

3. Hogere isolatiepremies

Nog meer goed nieuws! Voor de plaatsing van isolerende beglazing krijg je vanaf dit jaar twee keer zo veel financiële steun: de premie stijgt van 8 naar 16 euro per vierkante meter. Daarnaast verdubbelt ook de tegemoetkoming voor na-isolatie van muren via de buitenzijde van 15 naar 30 euro per vierkante meter. De meeste andere premies blijven ongewijzigd:

Isolatiepremies bestaande woningen in 2021 (via aannemer)

Dak- of zoldervloerisolatie

4 euro per m²

Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W

Dak- of zoldervloerisolatie + asbestverwijdering

12 euro per m²

Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W, verwijderen en afvoer asbest volgens strikte regels bepaald door OVAM en de Codex welzijn op het werk.

Na-isolatie buitenmuren via buitenzijde

30 euro per m²

Rd-waarde minstens 3 m²K/W

Na-isolatie buitenmuren via buitenzijde + asbestverwijdering

38 euro per m²

Rd-waarde minstens 3 m²K/W, verwijderen en afvoer asbest volgens strikte regels bepaald door OVAM en de Codex welzijn op het werk.

Na-isolatie spouwmuur

5 euro per m²

Spouw minstens 5 cm, uitvoering conform STS 71-1

Na-isolatie buitenmuren via binnenzijde

15 euro per m²

Rd-waarde minstens 2 m²K/W

Na-isolatie vloer of kelder

6 euro per m²

Rd-waarde minstens 2 m²K/W

Hoogrendementsbeglazing

16 euro per m²

U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K

 

Premies voor energiezuinige technieken in 2021 (via aannemer)

 

Warmtepomp 

 

 

 

Geothermische warmtepomp: 4000 euro

Lucht-water warmtepomp: 1500 euro

Hybride lucht-water warmtepomp: 800 euro

Lucht-lucht warmtepomp: 300 euro

Warmtepompboiler

Per wooneenheid en maximaal 40% van de factuur: 300 euro

Zonneboiler

Per wooneenheid maximaal 2750 euro en maximaal 40% van de factuur: 550 euro/m² collectoroppervlakte

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Maximaal 1500 euro en maximaal 40% van de factuur:  eerste 4 kWp: 300 euro per kWp,  4 tot 6 kWp: 150 euro per kWp

Alle voorwaarden en aanvraagprocedures voor deze premies vind je op www.fluvius.be.

4. Sloop en heropbouw minder belast

Afhankelijk van waar je woonde, moest je in het verleden 21% btw betalen bij de heropbouw van een gesloopte woning.  Vanaf dit jaar betaal je slechts 6%, maar enkel als het gaat om je eerste woning en als je er ten laatste na 5 jaar in trekt. Let wel: de oppervlakte van de vernieuwde woning mag maximaal 200 m² bedragen. 

5. Nieuw: premie voor verhoging labelscore 

Last but not least: vanaf 2021 maak je aanspraak op een EPC-labelpremie (EPC = energieprestatiecertificaat) als je energiezuinig renoveert en zo je energiescore (EPC-label) weet te verbeteren. Wie binnen een periode van 5 jaar via het EPC kan aantonen dat zijn of haar huis of appartement veel energiezuiniger is, komt in aanmerking voor een premie van 2.500 tot 5.000 euro, afhankelijk van het nieuwe energielabel en type woning.Voor de renovatie van een verouderde woning van label E of F tot label A, B en C kan de premie oplopen tot 5.000 euro: 

> voor de verbetering tot label C ontvang je 2.500 euro 

> voor een verbetering naar B zo’n 3.750 euro

> de inspanningen om tot label A te geraken worden beloond met 5.000 euro

 

Ken je het energielabel van jouw woning? Ontdek hier hoe je gratis je indicatieve EPC-label kan berekenen. 

Nieuwe woningeigenaars die hun thuis binnen de 5 jaar energiezuiniger willen maken, kunnen trouwens ook een beroep doen op een renteloos renovatiekrediet bovenop het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand. Wil je meer informatie over dit krediet? Kijk eens op www.energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet.

 

Een overzicht met alle premies van 2021 kan je gratis bestellen via www.energiesparen.be/publicaties. Aan de slag!

© Ksenia Chern voor Unsplash

© Forbes.com

© Monica Silves voor Pexels

 
Zonnepanelen plaatsen
Premies voor zonnepanelen
Premies verbouwing
Welke premies krijg je als je renoveert in 2021?
Isoleren van een duurzaam huis
Goed isoleren wordt beloond