De Ecobouwers renovatie van het jaar staat in Geraardsbergen | Ecobouwers.be

U bent hier

De Ecobouwers renovatie van het jaar staat in Geraardsbergen

Erik Bulckens en Susan Tanghe, de eigenaars van een energieneutrale bungalow uit Geraardsbergen, zijn onze eerste winnaars van de "Ecobouwers Renovatiewedstrijd van het jaar". Hun woning toont dat duurzaam, comfortabel en betaalbaar verbouwen geen utopie hoeft te zijn.

In de schaduw van de Muur van Geraardsbergen vormden Erik en Susan  een jaren ‘60 bungalow om tot een hedendaagse eengezinswoning. De verbouwing gaf de woning die al 50 jaar in de familie was, een nieuw leven.

De jury koos voor de bungalow van Erik en Susan omdat er consequent voor duurzame materialen met een energiezuinig resultaat werd gekozen en omdat de eigenaars zich bij de renovatie goed hebben laten begeleiden.

Toen we de woning erfden, wilden we absoluut ecologisch verbouwen

“Voor we aan deze verbouwing begonnen," vertelt Erik, "hadden we eerst de garage die op het erf van de woning ligt helemaal zelf ecologisch verbouwd. Het is onze filosofie om op een duurzame manier te verbouwen, ecologische materialen te gebruiken en materialen te hergebruiken. Toen we de woning erfden, wilden we dit opnieuw ecologisch doen, maar nu wel met professionele ondersteuning. Ons idee was ook dat een verbouwing interessanter is dan het zetten van een nieuwbouw. We hebben ook geprobeerd heel veel materialen te hergebruiken, zoals de deuren, het hout van de zolder…”

Consequente keuze voor duurzame materialen

Een jury van professionele experten boog zich over de verschillende kandidaturen en was unaniem over de winnaar van de renovatiewedstrijd. Volgens de jury waren verschillende criteria doorslaggevend: de totaalvisie van de architect, aandacht voor isolatie en hernieuwbare energie en een doorgedreven keuze voor ecologische materialen zoals kalkhennepbeton aan de buitenkant en het hergebruik van vele materialen.

We kregen als jury onmiddellijk een warm gevoel bij deze woning

Jurylid Christophe Debrabander van Bostoen vat het als volgt samen: “We kregen als jury onmiddellijk een warm gevoel bij deze woning. Er is consequent voor duurzame materialen gekozen, met een energiezuinig resultaat tot gevolg. Je ziet duidelijk dat de eigenaars van deze woning zich goed hebben laten begeleiden. De architect heeft met de renovatie echt een meerwaarde gecreëerd door de omgeving als het ware binnen te trekken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de woning een ruimtelijk geheel vormt met haar omgeving.”

Een bijzondere vermelding voor Hannah en Mathias

Een bijzondere vermelding kregen Hannah en Mathias met hun herwaardering van een verwaarloosde nijverheidssite. Ze verbouwden een voormalig naaiatelier naar 3 woningen en zijn hierbij creatief omgesprongen met de beperkende stedelijke voorschriften. De jury smaakte ook de doorgedreven isolatiegraad en de aangename leefruimtes die baden in het licht.

Prijs van het publiek voor Eveline en Joachim uit Grembergen

Naast de jury konden ook bezoekers van Ecobouwers.be hun stem uitbrengen voor de “Ecobouwers prijs van het publiek”. Meer dan 1.500 mensen brachten hun stem uit, het zijn Eveline Audenaert en Joachim Moens uit Grembergen (Dendermonde) die uiteindelijk de publieksprijs in ontvangst mogen nemen. Zij wisten het publiek te verleiden met een energiezuinige uitbouw die zich kromde rond een oude notelaar.

Een bed and Breakfast aangeboden door Eurabo

Beide winnaars kregen op de prijsuitreiking een Bed and Breakfast-verblijf aangeboden door Eurabo, tevens de gastheer van de avond. Foto's en impressies van het evenement vind je in dit artikel.

duurzaamste renovatie
De winnende woning van Erik en Susan.
Hannah en Mathias kregen een bijzondere vermelding van de jury met hun oud naaiatelier dat ze omtoverden tot drie duurzame woonsten.
Duurzaamste renovatie
Eveline en Joachim uit Grembergen verwierven de publieksprijs met hun mooi gekromde uitbouw.
De winnaars op een rij. Proficiat.