U bent hier

Bouwen voor de toekomst

Jeroen en Katrien transformeerden een rijwoning uit de jaren ‘30-'40 met vele kleine kamertjes in een maximaal geïsoleerde woning, met een logische, moderne indeling en flink wat daglicht. Ze tonen aan dat je met een beperkt budget en voldoende tijd iets moois kunt maken van een bestaande woning. 

 
Het gezin verhuisde tijdens de verbouwingen verschillende keren, van het ene verdiep naar het andere. Zo konden ze tijdens de werken in de woning blijven en spaarden ze heel wat geld uit. Nu de woning bijna afgewerkt is, gebruiken ze elk hun hoekje. De kelder is de ontspanningsruimte voor de opgroeiende kinderen. Alle bewoners treffen elkaar in de leefruimtes op het gelijkvloers. De eerste verdieping is terug een kinderrijk, met slaapkamers en een badkamer. Ook de ouders palmen een verdiep in met slaapkamer, dressing en badkamer. 

Leven op mars?

“We hebben vooral geïnvesteerd in de buitenschil. Die zal voor minstens vijftig jaar of misschien wel voor de rest van de levensduur van het gebouw blijven bestaan. We moeten verder durven kijken. Hoe zal de wereld er over 50 of 100 jaar uitzien? Zullen onze kleinkinderen ook nog grondstoffen over hebben? Op Mars wonen zal er in ieder geval niet inzitten. Daarom kozen wij voor duurzame bouwmaterialen.

We moeten verder durven kijken. Hoe zal de wereld er over 50 of 100 jaar uitzien? Zullen onze kleinkinderen ook nog grondstoffen over hebben? Op Mars wonen zal er in ieder geval niet inzitten. Daarom kozen wij voor duurzame bouwmaterialen.

“Winkeliers horen het wel vaak in Keulen donderen wanneer we naar duurzame materialen vragen. De standaard reactie: ‘Dit gaat heel lang mee, meneer’. Maar dat bedoelen we natuurlijk niet. We willen er zeker van zijn dat de mensen die na ons komen nog voldoende grondstoffen uit deze aardbol kunnen halen. Besef immers dat alles wat je zelf doet een impact heeft op de leefomgeving van iedereen. Bovendien wilden we een gezond binnenklimaat. We kozen voor fsc-hout, isolatie uit papiervlokken en rubber als dakbedekking. Materialen met een zo laag mogelijke impact op onze omgeving. De ramen zijn wel uit aluminium, om het onderhoud te beperken, maar het is dan toch geen pvc. Een likje natuurverf siert de muren en de vloerbekleding in kurk valt in de smaak.”

Budget strak opgevolgd

“Het concept van de architect is zeer goed. Het haalt het maximale uit elke ruimte en zorgt voor voldoende lichtinval. De keuze voor de materialen hebben we zelf meer gestuurd. We hebben, om budgettaire redenen, veel zelf gedaan. Het was wel even zoeken naar aannemers die samen met ons aan de slag wilden gaan. Eens we de juiste mensen te pakken hadden, verliep de samenwerking zeer vlot."

We wonen met een gerust geweten in een gezonde woning.

 

"De architect gaf ons bij aanvang een raming van de kosten. Die hebben we constant gemonitord, elke deelfase terug opnieuw. Soms vielen er kosten weg, soms kwamen er bij. Toch zijn we er in geslaagd om binnen het voorziene budget te blijven. We wonen met een gerust geweten in een gezonde woning.” 

 

Architect: Tom Weyters

Meer details en foto's op  de technische fiche van deze woning.

 

 

Duurzaam verbouwen benoveren
Duurzaam verbouwen benoveren
Duurzaam verbouwen benoveren
Duurzaam verbouwen benoveren