Binnenkijken bij een duurzaam verbouwde kachelwinkel

Lise en Eli zagen het potentieel in een oude kachelwinkel met een betonnen koer in het hart van Antwerpen. Een pand met veel werk aan, maar als zelfbouwers en met Lise als architecte, hebben ze de woning omgetoverd tot een warm huis met duurzame en gezonde materialen. 

In samenwerking met Livios & Liesbeth Pairoux

Houtskelet met centrale vide

Lise: "Dit is een rijhuis van 5 meter breed en 18 meter diep. In het midden van de woning kwam geen natuurlijk daglicht, dus we waren er vrij snel uit dat deze woning vroeg om een andere indeling. We breidden de woning uit met een aanbouw in houtskelet en zorgden voor veel dakramen. Daarnaast hebben we een tussenniveau toegevoegd, dat dienst doet als zitruimte. We hebben de trap verplaatst om een natuurlijke flow te creëren in ons huis. Nu staat de wenteltrap midden in ons huis en door het trapgat op te nemen als een vide tussen twee niveau’s, reikt er daglicht tot het midden van het gelijkvloers. Wonen doen we op de eerste verdieping en in de stad is dat een grote meerwaarde. Door de grote raampartijen in de aanbouw (met kastanjehouten schrijnwerk) kijken we vanop elk niveau naar de daken en het groen en valt er overal natuurlijk daglicht binnen."

 

Papiervlokken, gemaaid gras en jutevezels

Dat het een ecologische verbouwing zou zijn, was voor zowel Lise als Eli vanzelfsprekend. "We houden van de natuurlijke aanpak. Zo lieten we de aanbouw in houtskelet opvullen met een laag papiervlokken van 35 centimeter dik. De voorgevel langs de binnenzijde en de binnenmuren van het houtskelet isoleerden we zelf met Gramitherm, een bio-ecologisch materiaal dat bestaat uit gemaaid gras met jutevezels. De hele woning bezetten we met kalkgipspleister en alle houtskelet binnenwanden werkten we af met gipsvezelplaten, gemaakt van gips en papiervezels. De muren kregen een laag bio-based verf en we gaven een muur een leemlaag”, vertelt Lise. “Natuurlijke materialen zijn superleuk om mee te werken, dankzij hun ruwe karakter. Niet alles moet strak en netjes zijn.” 

Bewust verbouwd

Eli en Lise hebben erg bewust gebouwd, en hebben veel zelf gedaan. Het voordeel van ecologisch verbouwen? Eli: “Naast het bevredigende verantwoordelijkheidsgevoel naar de wereld toe? Je bent beperkter in je keuzes, daardoor hak je sneller knopen door. Dat maakt het eigenlijk veel makkelijker is.” 

“Sommige ecologische materialen en technieken zijn bij aankoop best prijzig. Ze renderen wel, maar we hebben geprobeerd om toch zoveel mogelijk zelf te doen om de kosten te drukken. En bij wat we niet zelf konden doen, hebben we zoveel mogelijk geholpen, daardoor spaar je ook centen uit. We zijn dus heel geëngageerd in deze verbouwing gestapt met oog voor de natuur en de lange duur", besluit Lise.

Meer weten over dit ecologisch verbouwde rijhuis in het hart van Antwerpen? Je leest het op Livios.be. 

De 4 tips van Elisabeth & Lise

TIP 1 - Hou een verbouwfeest

Sleutel in handen? Nodig je vrienden en familie uit en hou een heus verbouwfeest. Iedereen krijgt een taak die hem/haar op het lijf geschreven is, een stappenplan en het nodige materiaal. “Je zou ervan versteld staan hoeveel werk we op die dag verzet hebben! Uiteraard met muziek en gezonde verbouwkost erbij.”

TIP 2 - Ga na wat je belangrijk vindt 

Vind je rustig ontbijten belangrijk, ga dan voor een extra ontbijtruimte. Is een kleine slaapkamer voldoende, skip dan een riante masterbedroom met ensuite dressing en badkamer. Ga na wat je zelf belangrijk vindt en stem je indeling en interieur daarop af. “Neem je tijd, absorbeer en experimenteer.”

TIP 3 - Recupereer

Een oud huis is een schat aan herbruikbare materialen. “Om de verschillende niveaus te creëren hebben we 2 meter van de bestaande houten vloeren afgezaagd. Deze hebben we boven opnieuw geplaatst om het bestaande trapgat te bedekken.” De bestaande dakpannen recupereerden de bewoners na de isolatie van het dak en de oude bakstenen die ze verzamelden na het afbreken van alle schouwen, wachten ook een nieuw leven.

TIP 4 - Check je premies

Ecologisch verbouwen is niet goedkoop, maar je verbouwt wel bewuster en met oog voor de toekomst. Check dus zeker welke premies je kan aanvragen. Elisabeth: “Er zijn natuurlijk de grote verbouwpremies. Maar alle beetjes helpen, wanneer je in een verbouwing zit. Zo konden we voor de ontharding en vergroening van onze tuin een klimaatpremie van de stad Antwerpen aanvragen. Een inwonende architect is zo handig! Je bent steeds van alles op de hoogte.”